Hlavní obsah

Island po vlastní ose - vyzkoušejte si svůj řidičský um

Novinky, jas

Ostrov nazývaný zemí ledu a ohně je posledních několik let pro našince díky výkyvům tamní ekonomiky cenově stále dostupnější. Neholdujete-li navíc organizovaným zájezdům, není důvod nevypravit se na Island po vlastní ose.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ne všechny islandské komunikace připomínají naše silnice a cesta může být někdy dobrodružná.

Článek

Ač se to může zdát nepravděpodobné, není projetí Islandu finančně decimující. Již při plánování celého podniku je nezbytné si určit, jakým vozem cestu podniknete. Valná většina islandských cest totiž nedisponuje asfaltovým povrchem a některé úseky připomínají silnici pouze vzdáleně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Brod - součást silnic v islandském vnitrozemí

Určitě to však neznamená, že není možné zavítat na ostrov s běžným osobním vozem, je však třeba počítat jak s limity auta, tak se značkami, které vůz na některé silnice ve vnitrozemí nepustí. Lepší volbou jsou vozy populární kategorie SUV či čistokrevné offroady.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Auta dostávají na prašných cestách zabrat

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jedna z horších variant islandské komunikace

Pokud stejně jako autor článku nedisponujete ani jedním z výše uvedených přibližovadel, a přesto toužíte na Island zavítat, není nic ztraceno. Za předpokladu, že máte v zásobě trojici podobně „postižených“ přátel, stačí se porozhlédnout v nabídce tuzemských autopůjčoven. Některé z nich mají v nabídce i cenově dostupné terénní vozy a po chvíli hledání zjistíte, že třítýdenní zapůjčení takového vozu nemusí stát včetně pojištění více než dvojice zpáteční letenek do Reykjavíku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Islanďané milují své upravené vozy. Nutno říci, že pro život ve vnitrozemí jsou tyto úpravy nezbytností.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na Island se dá vyrazit i legendární Tatrou 805

Srovnání nákladů (na 14denní pobyt na Islandu)
Cesta letadlem z ČR a zapůjčení auta na Islandu
Zpáteční letenka z Prahy do Reykjavíku (pro 1 osobu)od 16 000 Kč
Půjčení vozu s pohonem 4x4 na Islandu (na 14 dní)min. 40 000 Kč
Cesta autem z České republiky
Trajekt Tórshávn-Seyðisfjörður (4 osoby osobní auto)*43 500 Kč
Půjčení vozu s pohonem 4x4 (na 22 dní)**25 000 Kč
* vůz do 5 metrů délky, 2 metrů šířky a 1,9 metru výšky
**ke 14 dnům na Islandu je potřeba přičíst šest dnů na cestu, den na půjčení a vrácení vozu
Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Utopení auta na některém z brodů je nepříjemná zkušenost mnoha cestovatelů, které je lepší se vyhnout. Oprava se může výrazně prodražit.

Pokud máte vyřešen problém povozu, je potřeba v dostatečném předstihu zajistit přesun z kontinentální Evropy. Zde je výběr jednoduchý, neboť prakticky jediné pravidelné spojení zajišťuje trajekt Norröna plující z dánského Hanstholmu pod hlavičkou společnosti Smyril Line.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Tórshávn

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Krátká přestávka na Faerských ostrovech

Dvoudenní plavba s krátkou zastávkou na Faerských ostrovech se dá v případě příznivého počasí strávit z větší části sluněním na palubě, eventuálně v útrobách moderního kolosu. Ubytování je zajištěno buď v komfortních kajutách, nebo takzvaných couchettech, které sice neskýtají přebytek prostoru ani soukromí, ale svůj účel, tj. místo pro přespání, bezezbytku splní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Siesta na palubě

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Každý z pasažérů se baví podle svého

Zajistit si místo na trajektu se určitě vyplatí s několikaměsíčním předstihem, neboť v sezóně bývá pravidelně zcela obsazen. Je rovněž záhodno se na cestu vyzbrojit proti nudě stolními hrami, čtivem či hudebním přehrávačem. Na palubě Norröny je i bazén, ale jeho kapacita je omezena.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V případě nepříznivého počasí se trajekt na vlnách pěkně pohupuje

Vzhledem k tomu, že plavba probíhá z větší části na otevřeném moři, je potřeba počítat s větším či menším pohupováním lodi, které někdo může hůře snášet.

Pokud nehodláte využít pohostinství lodní restaurace, lze se stravovat z vlastních zásob. Stevardi sice pikniky ve společných prostorách lodi nevidí příliš rádi, nicméně je tolerují. Po přistání v islandském Seyðisfjörðuru následuje namátková celní kontrola. Zatímco do útrob lodi zajíždí s vozem pouze řidič, plavidlo opouští ve voze již celá posádka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

V podpalubí není při výjezdu příliš prostoru

Pokud by zrovna váš vůz zaujal celníky, čeká jej zevrubná kontrola. Na Islandu platí striktní zákaz dovozu řady potravin, zejména masných výrobků (viz sloupek). Zapovězené věci by skončily v koši, vás by čekala s vysokou pravděpodobností nemalá pokuta. Ceny na Islandu jsou podobně jako v dalších severských zemích vysoké.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

I pustina má svůj půvab

Island autem - užitečné informace

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Turistická sezóna

Nejideálnější dobou pro návštěvu Islandu po vlastní ose jsou letní měsíce. Řada úseků vnitrozemských horských silnic se otevírá až se začátkem července. Letos bylo díky příznivému počasí možné užít si ostrov i v září, což je však spíše výjimečné.

Celní předpisy

Na Island je zakázáno dovážet neuvařené maso a masné výrobky. Dovoz ostatních potravin je omezen třemi kilogramy na osobu. Je povoleno dovézt 1 litr lihovin nebo vína, případně 6 litrů piva na osobu.

Rybářské náčiní musí mít osvědčení o desinfekci.

 Webové stránky

http://www.tollur.is/ - celní předpisy

http://www.periscope.cz/ - prodej lístků na trajekt

Reklama

Související články

Tajuplný Island je nabitý energií

O ostrovním státě ležícím na hranici Atlantského a Severního ledového oceánu se říká, že dokáže člověka zhypnotizovat. Zdejší krajina nepřipomíná nic,...

Výběr článků

Načítám