Hlavní obsah

Tipy na výlety po islandských krásách: ledovcích, gejzírech a vodopádech

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O krásách Islandu již bylo napsáno mnohé. Patříte-li mezi ty, které tento ostrov s jedinečnou přírodou láká k návštěvě, berte následující řádky jako vodítko.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Okolí silnice F208

Článek

Největší volnost dává cestovatelům návštěva Islandu po vlastní ose, přičemž výhody i úskalí byly popsány v předchozím článku. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ne všechny islandské komunikace připomínají naše silnice a cesta může být někdy dobrodružná.

Pokud se na ostrov vydáte z kontinentální Evropy, přistanete v ospalém městečku Seyðisfjörður. Prvním cílem putování může být ledovcové jezero Jökulsárlón, nacházející se bezprostředně u jižního pobřeží.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ledovcové jezero Jökulsárlón na jihovýchodě Islandu

Kry uvolňované z ledovce jsou řekou unášeny do moře, kde z nich příboj na plážích vytváří abstraktní ledové skulptury.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kry z ledovcového jezera Jökulsárlón často odplaví řeka přímo do moře. Na přilehlých plážích se tak objevují nevšední útvary.

O něco západněji se po okružní silnici číslo 1 dostanete k národnímu parku Skaftafell. Odtud lze vystoupat na travnaté náhorní plošiny, z nichž je v případě příhodného počasí rozhled na divoké pobřeží i na okolní ledovcové řeky. Z mnoha místních vodopádů je patrně nejznámější varhanovitý Svartifoss.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Údolí ledovcove řeky Morsá v národním parku Skaftafell

Máte-li zájem připomenout si loňské erupce vulkánu Eyjafjallajökull, lze z blízkého kempu podniknout celodenní trek bezprostředně kolem sopky do oblasti Þórsmörk.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Okolí Eyjafjallajoküll je cestou od Skógafossu lemováno množstvím menších vodopádů

Terén již bude zcela jistě přívětivější nežli před rokem, kdy se příroda pod vrstvami sopečného prachu a popelu jen velmi zvolna znovu probouzela k životu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Z kempu u vodopádu Skógafoss se dá kolem Eyjafjallajoküll absolvovat vícedenní trek do Þórsmörku.

Za zdolání několikasetmetrového převýšení budete odměněni (za předpokladu příznivého počasí) nesčetnými výhledy na nehostinnou krajinu i divokou oblast Þórsmörk.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Láva po erupcích sopky Eyjafjallajoküll žhnula i několik týdnů po uklidnění vulkánu

Cestu autobusem zpět do kempu lze přerušit zastávkou u dalšího z mnoha vodopádů – Seljandafoss, mezi jehož zvláštnosti patří možnost projít se za padající masou vody.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pohled na údolí Þórsmörk

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vodopád Seljalandsfoss je vysoký 60 metrů

Mezi dostupné cíle islandského vnitrozemí patří údolí Haukadalur, v němž se nachází řada gejzírů, včetně jejich „praotce“ Geysiru, který dal všem ostatním jméno.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Gejzír Strokkur (v islandštině máselnice) se nachází v údolí Haukadalur a chrlí vroucí vodu v pravidelných intervalech až do výšky 20 metrů

Odtud je možné se přesunout ke kaskádovitému vodopádu Gullfoss na řece Hvítá, vysokému Háifossu a následně třeba do Duhových hor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Údolí říčky Fossá za vodopádem Háifoss

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kaskádovitý Gullfoss (Zlatý vodopád) na řece Hvítá

Tato cesta již vyžaduje automobil s pohonem všech kol, který je schopný zdolávat brody. Turistickým centrem celé oblasti je kemp v Landmannalaugaru. Přestože je zdejší počasí velmi proměnlivé, jistotu skýtá místní přírodní termální koupaliště.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Duhové hory obklopující kemp Landmannalaugar

Z Landmannalaugaru lze podniknout celou řadu více či méně dlouhých a náročných treků po okolních kopcích, které skutečně hýří barvami. V oblasti jsou rovněž pozorovatelné četné geotermální jevy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Silnice F208 východně od Landmannalaugaru

Nechcete-li se vracet stejnou cestou, lze z Landmannalaugaru pokračovat po silnici F208 směrem k jihu. Cesta vede prakticky pustou oblastí s řadou brodů a nabízí řidičský i vizuální zážitek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Silnice F 208 jižněji od Eldgjá

Netoužíte-li po civilizaci Reykjavíku, lze zamířit do oblasti severních fjordů. Poslední větší aglomerací při cestě na sever je Borgarnes s řadou výtečných restaurací.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Městečko Borgarnes na západě Islandu

Na západní výspě Evropy, kterou je Látrabjarg, se vedle silného větru setkáte i s množstvím papuchalků. Vedle nich stojí za zhlédnutí i blízký vodopád Dynjandi alias Fjallfoss.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ĺátrabjarg, nejzápadnější místo Evropy je domovem mnoha papuchalků

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vodopád Dynjandi (Fjallfoss)

Cestou zpět na východ lze z okružní silnice číslo 1 odbočit za nejvodnatějším vodopádem starého kontinentu, kterým je Dettifoss, nedaleko oblasti Mývatn. Ta je vedle stejnojmenného jezera v průvodcích popisována i jako sídelní oblast komárů, kteří se mají vyskytovat kolem zmíněné vodní plochy (na základě vlastní zkušenosti nemůže autor potvrdit).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nejmohutnější evropský vodopád Dettifoss

Za návštěvu stojí i geotermální oblast v okolí vulkánu Krafla. Zde je možné se přesvědčit, jak Islanďané využívají geotermální energie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jeden z kráterů Krafly - Víti, v pozadí geotermální elektrárna

Pomyslnou tečkou před návratem zpět do Seyðisfjörðuru může být návštěva dalšího vulkánu – Askja. Cesta do vnitrozemí opět předpokládá připravenost vozu i posádky, neboť zdejší silnice připomínají cesty v našem slova smyslu pouze velmi vzdáleně.

Na samotný konec lze cestou zpět do civilizace odbočit k ledovcové jeskyni Kverkfjöll, kterou pod tajícím ledem vyhloubily termální prameny.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Výlet do Norska, země fjordů

Mezi nejkrásnější a nejméně obydlené části Norska patří severní provincie Finnmark. Vedle množství fjordů mohou návštěvníci obdivovat i drsnou krajinu...

Výběr článků

Načítám