Hlavní obsah

Hustopeče patřily mandloním a vínu

Dvakrát po sobě tradiční Slavnosti mandloní a vína zrušila pandemie covidu. O víkendu to v Hustopečích na Břeclavsku vypadalo, že si lidé chtějí nucený půst vynahradit všichni najednou. Město praskalo ve švech a sady byly přeplněným korzem.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Mandloňové sady se počtem lidí vyrovnaly frekventovaným lokalitám velkých měst.

Článek

A to se letošní akce poprvé uskutečnila ve třídenním formátu. Jana Hrádková za pořadatele uvedla, že na náměstí s kulturním a gastronomickým programem dorazilo kolem 10 tisíc návštěvníků. Tisíce jich vyrazily i do sadu na Hustopečském starém vrchu nad městem, kde si na rozhlednu mnozí vystáli stometrovou frontu.

Z vyhlídky mohli kromě výhledu do krajiny obdivovat i kvetoucí mandloně. Ty se letos trefily do termínu akce. Třetina stromů, což je okamžik, kdy pořadatelé hovoří o dni rozkvetlého sadu, se oblékla do bílé 22. března. A protože v Hustopečích v rámci akce vyhlašují tipovací soutěž, v níž mají lidé uhodnout datum, vyhráli hlasující, kteří zmíněný den napsali jako svůj tip. Trefili se čtyři lidé, a tak los určil, že láhev mandlovky jako cenu pro vítěze získala Hana Procházková.

Hrady a zámky otvírají náruč turistům

Tipy na výlety

Destilát s mandlovým extraktem pochází z Mandlárny, která má na svědomí nemálo mandlových specialit. Letos přidala další.

„Novinkou je mandlová limonáda podle speciální receptury. Prozatím jsme jí naplnili dvanáct set lahví,“ řekla k výrobku, v němž se snoubí mandle s citronem a dalšími složkami, Kateřina Kopová z Mandlárny, odkud si lidé odnášeli jako suvenýr i sazenice mandloní.

Stály se fronty

Od pátku do neděle Hustopečští nabízeli to nejlepší, co mají. Víno místních vinařů, nápoje a speciality obsahující mandle. A – zásluhou nádherného jarního počasí – i pohodu a relaxaci mezi mandloněmi. Lidé se v teplém dni usadili mezi stromy a užívali si sluníčka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Siestu mezi mladými mandloněmi v nových sadech si dopřálo nemálo návštěvníků.

„Nádherný den. Je tu krásně. Ale je tu strašně moc lidí. Už je z toho úplná monstrakce. Takže fronty jsou na vše, na pití, na jídlo. Akce je to dobrá, jen byla lepší, když tu nebývaly takové davy lidí,“ řekla žena, která podle svých slov dorazila s přítelem z Brna.

„Z našeho pohledu je fajn, to spojení z Brna. Vlak nás vyplivnul kousek od náměstí. Tohle se povedlo,“ pochválila přestavbu trati a zavedení přímého spojení Hustopečí s Brnem.

Slavnosti mandloní se odkazují na tradici produkce mandlí v sadech nad městem. Plochy se zanedbanými stromy před časem město ošetřilo, dokonce vysadilo nové. Vlastní sad a mandloňové arboretum vysázela i Kateřina Kopová. Mandle a speciality z nich, ať už v podobě nápojů, jídel, ale třeba i kosmetiky, se staly jedním ze symbolů a lákadel města. Podobně jako víno.

Absolonův skafandr je největší atrakce v Muzeu Blanenska

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám