Hlavní obsah

Hrady, paláce i akropole. Řecké památky jsou letos bez davů

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko je kolébkou evropské civilizace. A tak kromě pláží a moře láká i na množství památek. Nikoli jen těch antických, ale i středověkých. K jejich návštěvě zřejmě už nebude příhodnější doba než letošní sezona, kdy je turistů vlivem pandemie málo. Prakticky sami tak můžete obdivovat třeba krétský palác Knóssos, Palác velmistrů na Rhodosu nebo hrad Neratzia na Kosu.

Foto: Profimedia.cz

Palác velmistrů na Rhodosu zaujme svou rozlohou.

Článek

Jsou to zejména největší řecké ostrovy Kréta, Kos, Rhodos či Zakynthos, které každoročně přitahují nejvíce lidí. Kromě zlatavých pláží a moře mají co nabídnout i milovníkům historie - tamní památky jsou staré i tisíce let. Na ostrovech se navíc vystřídaly mnohé kultury, jejichž stopy jsou tam znatelné do dnešních dnů.

Největším řeckým ostrovem je právě Kréta, která je obecně považovaná za kolébku evropských dějin. V mladší době kamenné, tedy v 3. a 2. tisíciletí před naším letopočtem, šlo o centrum vyspělé mínojské civilizace, která po sobě zanechala několik paláců. Tím největším je Knóssos, vůbec nejnavštěvovanější krétská památka.

Dalšími pak Faistós, Kató Zakros či Malia. Podle řeckých bájí se na ostrově narodil i Zeus, vládce olympského pantheonu.

Kréta se probouzí z letargie. Vhodnější doba k návštěvě už nebude

Cestování

Na Rhodos i Kos za rytíři

Na několik památek, rovněž velmi starých, láká i další z velkých řeckých ostrovů Rhodos. Na něm měl stát i jeden z původních sedmi divů starověkého světa - rhodský kolos, bronzová socha boha Hélia rozkročená nad přístavem.

Vzhledem k výšce 30 metrů se jednalo o nejvyšší sochu antiky, byla však zničena 226 let před naším letopočtem po zemětřesení. Její pozůstatky mnohem později odvezli Arabové.

Foto: Profimedia.cz

Součástí opevnění jsou i několikakilometrové hradby.

Co však lze v hlavním městě Rhodosu obdivovat dodnes, je rozsáhlá pevnost johanitů, jednoho z největších a nejmocnějších rytířských řádů středověku, jenž je dnes znám coby maltézský řád.

Palác velmistrů, jehož součástí jsou i několikakilometrové hradby, zažil několik zemětřesení a byl obléhán Osmany - pobřeží Turecka je ze severního cípu Rhodosu prakticky na dohled.

V polovině 19. století zbyly z pevnosti ruiny, o jejichž obnovu se ve 20. století postarali Italové. Palác velmistrů dnes slouží jako muzeum, kde se mohou návštěvníci dozvědět více o životě na Rhodosu ve středověku za vlády johanitů.

Foto: Profimedia.cz

Lindos je nejteplejším místem na Rhodosu. Vyplatí se proto dorazit brzy.

Další velmi navštěvovanou památkou je akropole v městečku Lindos na jihu Rhodosu. Jde zřejmě o nejpopulárnější archeologickou lokalitu na ostrově, za což jistě může i její umístění na kopci s výhledem na moře.

V Lindosu také naměřili nejvyšší teploty na Rhodosu, ideální je proto vyrazit do městečka co možná nejdříve.

V Lindosu se setkává typická řecká kultura s historií

Cestování

Obdobnou pevností, jakou má Rhodos, se může pyšnit i Kos, další z populárních řeckých ostrovů. Hrad rytířů svatého Jana, jemuž se rovněž říká Neratzia, byl důležitou součástí městského opevnění, protože chránil přístav před Osmany, nakonec však neúspěšně.

Hrad byl zbudován templáři, zřejmě nejznámějším rytířským řádem v dějinách.

Foto: Profimedia.cz

Hradem se může pyšnit také ostrov Kos.

Zajímavostí Kosu je také platan, pod nímž měl své žáky vyučovat Hippokrates, otec medicíny, podle nějž se jmenuje i lékařská přísaha.

Zakynthos proslul nejen pláží

Nejznámějším místem Zakynthosu je pláž Navagio, která se pravidelně umisťuje v žebříčcích těch nejkrásnějších na světě. Dá se předpokládat, že v letošním roce bude o poznání prázdnější než kdykoli jindy. Také tento populární ostrov má však svůj hrad, ten byl poničen při zemětřesení v roce 1953.

Foto: Profimedia.cz

Zakynthos se pyšní zejména přírodními skvosty. Třeba modrými jeskyněmi.

Zakynthos se pyšní řadou přírodních zajímavostí. Například modrými jeskyněmi při severním cípu ostrova. Obdivovat podmořský život pak lze v podmořském parku, který je domovem karet obrovských.

Oslnivou přírodou proslulo také Korfu, které je v porovnání s jinými ostrovy až nezvykle zelené. Co se týče památek, obdivovat mohou návštěvníci třeba letní zámeček císařovny Sissi zvaný Achillion. Pojmenován je po hrdinovi řeckých dějin Achillovi, neboť panovnice byla velkou milovnicí antických dějin a kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám