Hlavní obsah

V Lindosu se setkává typická řecká kultura s historií

Novinky, Michael Švarc (Rhodos)

Bílá perla obklopená magicky modrým mořem a sežehlou pustinou. Kdysi dávno si tudy možná vykračoval nějaký udatný řecký hrdina. Přesně tak totiž hornatá krajina kolem rhodského Lindosu vypadá, jako krajina z mýtů a bájí. Setkává se tu však to nejlepší z historie a nynější kultury.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pohled na Lindos z akropole

Článek

Lindos není sice velké město, ale ztratit se v něm dá cíleně na několik hodin. Zářivě bílé domy, do kterých se většinu dne opírá ostré slunce, jsou na sebe velmi nahuštěné a vytvářejí tak bludiště z úzkých uliček. Ty ovšem poskytují stín před neúnavným žárem. Místní říkají, že když je na Rhodosu 26 stupňů Celsia, v Lindosu je ještě minimálně o dva stupně tepleji. Pokud se tedy rozhodnete vyrazit na výlet, je lepší si přivstat a být v městečku už kolem deváté.

Ačkoli by si Lindos vystačil pouze se spletitými uličkami, ve kterých jsou na každém rohu vyložené suvenýry nebo šipka k taverně, hlavním lákadlem je především stará řecká akropole vysoko na kopci. Nahoru můžete pěšmo, anebo pokud se v tom vedru necítíte na šlapání, na hřbetě osla. Nutno podotknout, že ačkoli leží hrad a akropole poměrně vysoko, ani jedna z cest, které nahoru vedou, nejsou nijak strmé a fyzicky náročné.

Nejen tepleji, ale i dráž

Vstupenka do areálu pro dospělého je za 12 eur (zhruba 324 korun), výhledy, které se odsud naskytnou, ovšem stojí za to. Nejenže historie z místa přímo sálá, okouzlující je i krajina — i když je drsná a pustá a v dohledu nejsou prakticky žádné stromy.

Lindos byl založen už v 10. století před naším letopočtem a chrám Athény Lindské svojí konečnou podobu získal 300 let před Kristem. Ve středověku ho zakryla pevnost rytířského řádu Johanitů, která sloužila k ochraně před Osmanskou říší.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Výhledy z akropole stojí i za výšlap.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Podobu dostal chrám 300 let před naším letopočtem.

Výhodou brzkého vstávání není pouze snesitelnější teplota, ale i menší počet turistů. I když o tom, že v Lindosu je vždy tepleji než na zbytku Rhodosu, slyšelo už asi více lidí.

Samotné město ukrývá pod strání akropole ještě pozůstatky řeckého amfiteátru. Ten je ale oplocený, takže až přímo do něj se nedostanete. I tak je zajímavé vidět místo, kde se před mnoha staletími odehrával společenský život. Zajít můžete i do místního kostelíka. Jelikož jsou v Řecku pravoslavní křesťané, výzdoba náboženských budov je od těch našich poněkud odlišná, na někoho možná dost kýčovitá, přehnaná a přezlacená.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ráno a dopoledne není v Lindosu tolik turistů.

V mnoha tavernách ve městě zase můžete ochutnat to nejlepší z řecké kuchyně. Ale s cenami je to obdobné jako s teplotou.

Jelikož je městečko jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů na ostrově, místní podnikatelé toho využívají. Ale kdo by odolal takovým pochoutkám, jako jsou špízy souvlaki, pečené jehněčí maso kleftiko anebo chladivý předkrm tzatziki z okurek a bílého jogurtu?

Co je dobré vědět?

Lindos se nachází na výběžku v jihovýchodní části ostrova Rhodos. Nad městem se potkávají autobusy, které sem jezdí z hlavního města, letiště a další odsud pokračují dále na jih. Mnohem lepší je ovšem půjčit si auto (pokud jste rodina) nebo skútr (pokud jste dva). Jelikož je Rhodos nevelký ostrov a nabízí mnoho zajímavých výletních míst, vyplatí se to.

Rhodos je jeden z nejslunečnějších řeckých ostrovů (je zde zhruba 300 slunečných dní) a Lindos zase nejteplejší místo na něm. Přes léto se teploty vyhoupnou klidně nad 30 stupňů, proto se vyplatí vyjet spíš ráno, dokud se vzduch ještě nestihne prohřát a slunce tolik nežhne. Teplo je ovšem i v říjnu, to se teploty pohybují zhruba kolem 23 až 26 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám