Hlavní obsah

Hradby holíčského zámku se sesouvají do vody

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradby holíčského zámku vypadají, jakoby na ně zaútočila mohutná armáda. Sesunutí asi padesátimetrové části bastionu do vody má přitom pravděpodobně na svědomí voda.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Holíč

Článek

Místní se domnívají, že k pochybení došlo při prohlubování a čištění vodního příkopu kolem hradeb. „Je to velmi smutný pohled, až mi srdce svírá. Zámek zde stojí stovky let a pravděpodobně neodborným zásahem byly hradby poškozeny,“ říká místní občan Ondrej Kýška. Má obavy, aby se do vody neporoučela další část opevnění.

Primátor Holíče Zdenko Čambal ostře nesouhlasí s názorem, že šlo o neodborný zásah. „Práce byly zabezpečeny staticky a provedla je renomovaná firma z Brna pod dozorem krajského památkového úřadu. Když se 80 let na něco kašle, tak vás to jednou doběhne,“ povzdechl si primátor.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Holíč

Podle odhadů si oprava vyžádá kolem 70 tisíc eur (asi 1,7 miliónu Kč). Primátor města vyhlásil veřejnou sbírku na záchranu kulturní památky. „Důvodem poškození byla pravděpodobně nestabilita podloží a dlouhodobá nevšímavost předchozích vlastníků a správců zámku,“ domnívá se primátor. Vedení města má ze současné situace hlavu v smutku. „Po osmdesáti letech jsme se pustili do rekonstrukce zámku. Už dnes se v areálu konají historické a kulturní akce,“ uvedl Čambal.

Podle pesimistických názorů to vypadá tak, že bastion bude pravděpodobně potřebné zbourat a postavit nově. Objevily se totiž nové trhliny. „Destrukce je natolik rozsáhlá, že oprava možná nepřichází v úvahu,“ připouští primátor.

Nová atrakce pro turisty

V létě se turisté ve vodním příkopu plaví na člunech, ale ke zřícené část se nesmí přiblížit. „Paradoxně jsme zaznamenali zvýšenou návštěvnost, když se rozneslo, že opevnění se sesunulo. Domácí i zahraniční turisté si to chodí fotografovat. Takže můžeme trochu s nadsázkou konstatovat, že máme ve městě dvě atrakce: zámek a sesunutý bastion,“ říká s úsměvem mladý muž z půjčovny loděk.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Holíč

Už v 11. století stála v těchto místech pevnost. Dřevěný nížinný hrad byl v období tatarských vpádů v roce 1241 vypálen. Přibližně v roce 1315 zde vybudovali zámek, který patřil k panství Matúše Čáka Trenčianského. Zámek zažil největší rozmach po roce 1736, kdy se stal majetkem Františka Lotrinského, manžele rakousko-uherské císařovny Marie Terezie.

(Bastion je část opevnění vystupující mimo samotnou hradbu, na níž jsou umístěni střelci a děla).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám