Hlavní obsah

Hrad z bondovky patří k nejfotografovanějším stavbám světa

Novinky, fis

Stařičký hrad Eilean Donan se řadí k největším klenotům skotských dějin. Ty v jeho případě byly poměrně bouřlivé. Po desetiletích úpadku se nyní těší obrovskému zájmu turistů a fotografů.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrad Eilean Donan se objevil i ve filmu HighlanderVideo: Bontonfilm

 
Článek

Dlouhá staletí byl tajuplný skotský hrad Eilean Donan na malém ostrůvku bez možnosti jiného přístupu nežli po vodě. Kamenný most, který v současnosti vede k jeho bráně, funguje až od roku 1932. Ale vraťme se na začátek příběhu.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Eilean Donan a vodní hladina jako zrcadlo

První verze hradu byla vybudovaná v polovině 13. století. Proč pojem verze? Jelikož za dobu své existence byla stavba několikrát přestavěna. Výrazně zmenšena kvůli úsporným opatřením, a pak naopak zase rozšířena z důvodu lepší obrany.

Foto: Profimedia.cz

V okolí hradu je divoká skotská příroda

Po bojích v první polovině 18. století Eilean Donan na bezmála 200 osiřel. Až v roce 1911 ostrůvek včetně hradu koupil podplukovník John MacRae-Gilstrap a pozvedl památku k její dnešní slávě. Nebyla to hračka. Renovace hradu společně se stavbou mostu kvůli snadnějšímu přístupu zabrala přes 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Nasvícený hrad Eilean Donan

Aktuálně se zvídaví turisté dostanou téměř do všech částí hradu — kuchyně, hodovní síně, ložnic... Zvenku je pak Eilean Donan atraktivní především pro fotografy. Ať už uloví romantický snímek se sněhem, dramatický se zataženou oblohou nebo magický s odrazem ve vodní hladině, bude mít osobité kouzlo.

Foto: Profimedia.cz

Zimní pohádka

Eilean Donan právem platí za jednu z nejfotografovanějších památek Skotska. Stejně tak patří k fotograficky nejatraktivnějším budovám světa.

Zajímavost: Vedle turistů a fotografů se o hrad zajímají také filmaři. Fanoušci bondovek si Eilean Donan možná vybaví z filmu Jeden svět nestačí. Zahrál si však i v mnoha dalších snímcích.

Od konce března do konce října je hrad možné navštívit denně od 10:00 do 18:00. V ostatních měsících (kromě ledna) je hrad přístupný také, otevírací doba je však o hodinu až dvě kratší. Cena vstupného je v přepočtu 265 korun.

Reklama

Související články

Ve Skotsku kvete studium češtiny

Zvyšující se zájem o studium češtiny v zemi, jakou je Skotsko, je velmi potěšující zprávou. Výuka českého jazyka a kultury tu má překvapivě dlouhou tradici.

Výběr článků

Načítám