Hlavní obsah

Horní hrad čekají další opravy

– Horní hrad
Právo, Rudolf Voleman

Významná památka mocného rodu Šliků – Horní hrad, původně venkovské šlechtické sídlo Hauenštejn, prochází podobně jako každý rok dílčími opravami. V letošním roce se týkají především vyhlídkové plošiny hradní věže. V příští sezoně se chtějí na Horním hradě soustředit na opravy střech hradního paláce a na zahájení oprav alespoň části hradeb.

Foto: Horní hrad

Oprava vyhlídkové plošiny hradní věže na Horním hradu.

Článek

Jedná se o práce za řádově stovky tisíc korun. Na větší investice chybějí hradu, který je v majetku obrovského nadšence Pavla Palackého, finanční prostředky. I přes plánované rekonstrukce zůstane Horní hrad přístupný.

Práce na vyhlídkové plošině hradní věže probíhají pod dohledem řemeslníka Mirka Krátkého. „Bude třeba generální výměna včetně dozdívek cimbuří,“ konstatoval technik.

I přes plánované rekonstrukce zůstane Horní hrad přístupný

Horní hrad ze 13. století se rozkládá na skalnatém ostrohu, kterému dominuje právě volně stojící patnáct metrů vysoká válcová věž. V 19. století bývala podle mluvčí hradu Barbory Hradečné s oblibou nazývána Purkmistrovská. Těleso věže je vybudováno z lomového čedičového kamene s použitím karlovarského vřídlovce.

Prohlídková trasa Horního hradu vede přes novogotické křídlo, kde je možno navštívit Rytířský sál, a přes jednotlivé terasy se lze dostat až k hradní věži.

Opravy by měly být hotovy ještě v letošním roce a částečně jsou hrazeny z výtěžku z charitativní akce Monument/um. Díky audiovizuální akci zpěvačky Lenky Dusilové, jež pomáhá památkám v zemi, se podařilo vybrat takřka šedesát tisíc korun. Podle Palackého ale náklady na obnovu vyhlídkové plošiny, protihnilobní úpravy schodiště a opravu cimbuří dosáhnou v součtu zhruba 150 tisíc korun. Práce by měly být završeny na jaře příštího roku.

Na další zastřešení peníze chybí

V příštím roce se chystá majitel hradu na opravy střešních krytin. Podle Palackého budou stát opravy asi čtvrt milionu korun. Rád by se pustil do zastřešení dalších částí hradu, ale na to chybějí finanční zdroje.

„Na nové zastřešení potřebujeme zhruba tři miliony, našetřit se nedají,“ uvedl Palacký, který by rád v příštím roce také zahájil opravy hradeb. V první řadě se budou práce provádět na hradbách na hlavním nádvoří, tedy pohledově od vstupní brány.

Podkrkonošské Pompeje čeká renesance

Cestování

„Předpokládané náklady jsou 300 tisíc korun,“ uvedl Palacký, podle kterého na celkovou obnovu hradeb by bylo potřeba řádově několik milionů korun. „Souběžně budeme realizovat opravy mnohých dalších částí hradu,“ konstatoval hradní pán.

Palacký je majitelem Horního hradu od roku 2000, kdy jej po složitých jednáních s obcí Krásný Les odkoupil. S holýma rukama s pomocí přátel začal osobně s vyklízením sutin a odstraňováním náletových dřevin z areálu hradu. Do záchrany hradu, který byl desítky let za vlády komunistů pustošen, směřovalo podle jeho odhadů od té doby asi 30 milionů korun, které hradní pán získal z dotací, nejrůznějších charitativních akcí a hlavně ze vstupného.

Reklama

Výběr článků

Načítám