Hlavní obsah

Havel na Borech. Vyrazte i s dětmi na Cestu za svobodou

Mobilní aplikace Skryté příběhy, která nabízí geolokační hry pro celou rodinu, vydala na podzim ke dvěma stávajícím tři nové trasy zaměřené na různé momenty ze života Václava Havla. Načasování není náhodné. V říjnu by bývalý prezident oslavil pětaosmdesátiny a v sobotu 18. prosince je to rovných deset let od jeho úmrtí.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavním tématem je Havlův pobyt za mřížemi.

Článek

Téměř až do Vánoc je navíc možné v rámci Cest za svobodou s Václavem Havlem, jak zní podtitul projektu, soutěžit o ceny. Vypravili jsme se na tu, která ho přibližuje jako vězně. Je dlouhá pět kilometrů, vhodná i pro kočárky nebo vozíky, vede z větší části přírodou a začíná — jak jinak — u plzeňské věznice na Borech.

Deska u vstupu připomíná, že si tu Havel na počátku 80. let minulého století odseděl rok a půl z celkového trestu čtyři a půl roku za pokus o rozvrácení socialistického zřízení.

Přes park k Radbuze

Po spuštění hry v aplikaci se dozvíte, že na Bory byl Havel převezen z Heřmanic u Ostravy. Podle svých slov si polepšil, protože se dostal z dosahu podplukovníka Košuliče, který politické vězně nenáviděl.

„Na tuhle borskou věznici mám vzpomínky z dětství, kdy jsme tu navštěvovali strýce Miloše,“ dočtete se v textu na mobilu Havlovy vzpomínky.

Prahou po stopách kubismu aneb Kde si dáte hranatý věneček

Cestování

Filmový producent a zakladatel barrandovských ateliérů byl totiž v roce 1949 zadržen při útěku z republiky a následně odsouzen. Jeho synovec, Václav, se má nyní hlásit dozorčímu směny. Pod jakým číslem? Zjistit to je na vás.

Druhý úkol čeká v Borském parku hned naproti věznici. Stanoviště se nachází u sochy Ruka v kleci a vězeň Havel na něm řeší, jak si uchovat fyzické i psychické zdraví a čím vyplnit volný čas.

Dal si mimo jiné za úkol prostudovat bibli, zlepšit angličtinu, naučit se německy a napsat dvě hry. Nic z toho se mu zatím nedaří. Utěšuje se, že mu alespoň přidělili lehčí zaměstnání. Zatímco v Heřmanicích svařoval mříže, na Borech pracuje v prádelně. Splněním úkolu mu poradíte, na jakou činnost se má ve vězení zaměřit.

Zmíněná plastika, k níž vás dovede mapa v herní aplikaci, se nachází asi 300 metrů od vchodu do věznice na žlutě značené turistické cestě. Jde o pomník věnovaný plzeňskému rodákovi, výtvarníkovi a režisérovi Jiřímu Trnkovi, který v roce 1965 vytvořil svůj poslední loutkový film Ruka o umělci bojujícím proti diktatuře.

K následujícímu úkolu se dostanete za necelý kilometr přes park a pak z kopce směrem k Radbuze.

Foto: Petr Horník, Právo

Památník Jiřího Trnky

U přístřešku na jejím břehu je třeba Havlovi pomoct se zašifrováním zprávy pro Olgu. V dopise se jí chce totiž zeptat, co se děje se skupinou Charta 77, aniž by tím přitáhl pozornost vězeňských cenzorů.

Kázeňský trest

Další dvě zastavení leží na zhruba kilometrovém úseku vedoucím Českým údolím, který se překrývá se žlutou značkou i naučnou stezkou Údolím Radbuzy. U jednoho z elektrických sloupů si Havel stěžuje na „ubohou“ vězeňskou knihovnu, a naopak oceňuje kázání a tajné mše vedené spoluvězněm Dukou.

Na pátém stanovišti Havel popisuje, jak jim, „politickým“, ostatní vězni pomáhají s plněním pracovních norem. Abychom ho také podpořili, musíme najít sloup pouličního osvětlení se žlutou turistickou značkou, na kterém se nachází kód k rozluštění úkolu. Protože ale kolem žádný nevidíme, čeká Havla za nesplněnou normu kázeňský trest, pravděpodobně zákaz pravidelných balíčků z domova.

Osvětlená Baba slibuje večerní romantickou podívanou

Tipy na výlety

Na mostě přes Radbuzu, kam pokračují i zmíněné značené cesty, se dozvíme, že Havlovi ve vězeňské stravě naprosto scházejí vitaminy. Ty mu za zahraniční honoráře společně s kvalitními cigaretami, čokoládou a dalšími věcmi nakupuje Olga.

Z nevhodné stravy však Havel začal přibírat na váze, což s ním řešíme na sedmém stanovišti u pomníku za mostem. Vězeň se tu svěřuje, že začal cvičit jógu a že ho při tom baví stát na hlavě.

Foto: Petr Horník, Právo

Část trasy vede Českým údolím po břehu Radbuzy.

S osmým úkolem asi o 300 metrů dál má pomoct název rozcestníku, z něhož ale v době naší vycházky zůstal stát jen holý sloup. Z nečekaných potíží nás dostane aplikace mapy.cz, kde je potřebný údaj uveden.

Než budeme pokračovat dál, uděláme si pársetmetrovou odbočku do pečlivě udržované Meditační zahrady s Památníkem obětí zla a křížovou cestou, které od roku 1960 do poloviny 90. let minulého století tvořil bývalý voják a politický vězeň, plukovník Luboš Hruška (1927-2007).

Dopisy od bratra

Během více než desetiletého pobytu v komunistických žalářích, kde přijal katolickou víru a nechal se tajně pokřtít, složil slib, že pokud přežije, přebuduje ovocný sad po rodičích na okrasný park zasvěcený svatému kříži a sloužící k ozdravění duše člověka.

Dvanáct pískovcových plastik na křížové cestě je dílem akademického sochaře Romana Podrázského (1943 až 2001) z Přibyslavi, který je tvořil ještě za minulého režimu tajně a zdarma.

Devátý úkol splníme u mostu přes Úhlavu poté, co se kolem „rozcestníku“ vrátíme na původní trasu a ujdeme po ní něco víc než kilometr. Zatímco o dopisech od své ženy Havel tvrdí, že jsou stručné, ty od bratra Ivana ho prý nesmírně kulturně obohacují. Obsahují totiž pisatelovy komentáře k výstavám, premiérám filmů, divadelním představením, koncertům i knihám. Václav je mu za to neskonale vděčný.

K předposlednímu stanovišti v lesoparku Homolka musíme trochu do kopce. Poté, co Havel odmítl návrh majora Říhy ze Státní bezpečnosti, aby podal žádost o milost, byla mu zrušena plánovaná operace bolestivých výrůstků na loktech s odůvodněním, že ji nepotřebuje. Jedenáctý a závěrečný úkol u nedalekého Památníku obětem druhé světové války má formu šifry.

Ta má Havlovým spojencům na svobodě poradit, jak vyvolat takový rozruch kolem jeho vážného zápalu plic, aby si toho všimli i v zahraničí. Pak by se komunisté dostali pod tlak a museli významnému vězni zajistit kvalitnější zdravotní péči. Při ukončení hry vám aplikace ukáže, kolik jste získali bodů, a umožní vyfotit kreslenou postavu Václava Havla, která vás celou dobu provází, v reálném prostředí a následně snímek sdílet na sociálních sítích.

Kam ještě vyrazit
Na severu Čech Václava Havla zastihnete během Liberecké okupace (2,5 km, 1 h), kdy ve městě obsazeném sovětskými vojáky pomáhá se svobodným vysíláním.
Na Trutnovsku (15 km, 5 h) při hře pomůžete paní Olze, která se ocitla v hledáčku tajné policie. Dorazíte přitom až k Havlově chalupě v obci Hrádeček.
Při procházce centrem Brna (2,5 km, 1 h) se přenesete do roku 1988, kdy Havel tajně píše hru o vyhlášení Československé republiky.
Pražská trasa (5 km, 2 h) kopíruje studentský pochod, který 17. listopadu 1989 vedl z Albertova přes vyšehradský Slavín na Národní třídu. Doplňuje ji cesta na Staroměstské náměstí.
Více na skrytepribehy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám