Hlavní obsah

Hanácký Přerov hostil moravský folklor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Množství lidí přilákal v sobotu na Horní náměstí v Přerově Folklorní festival, který pořádá zdejší Folklorní soubor (FS) Haná. Akce má ve městě dlouholetou tradici, minulé dva roky ji však zhatila pandemie nemoci covid-19.

Hanácký Přerov hostil moravský folklorVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Nic podobného v minulosti v Přerově, který je spíše průmyslové město, pořádáno nebylo. Tak jsme si před lety řekli, že je škoda nepřipomínat, že i toto město je součástí Hané, jež se pyšní nejrůznějšími tradicemi a zvyky. Chceme místním i návštěvníkům z jiných míst nabízet folklor v jeho živoucí podobě,“ řekl Právu vedoucí FS Haná Tomáš Barbořík.

„Nevynechali jsme s manželem ani jeden z dosavadních patnácti ročníků festivalu. Je to hezká akce, která nás vždy naplní báječnými pocity. Všechny muziky a soubory jsou vždy skvělé,“ svěřila se Právu dvaašedesátiletá Marie Kolářová.

Chasa z Lanžhota si užila Velikonoc

Domácí

Letošní festival nabídl v Přerově přehlídku především moravských folklorních souborů. Přijely z Rusavy, Velkého Ořechova nebo Bánova. Představila se na něm i jedna z nejznámějších muzik současnosti – Horňácká muzika Petra Mičky.

„Slyšet ji naživo byl pro nás neskutečný zážitek. Potkali jsme je na Hostýně, kdy za tlukotu zvonů zpívali do mlhy mezi kostelními věžemi. V tu dobu už jsme věděli, že chceme, aby Horňácká muzika zahrála i v Přerově. Po dvou letech odkladů se to konečně povedlo,“ uvedla členka FS Haná Marta Miková.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci festivalu mohli obdivovat i různorodé kroje účinkujících.

Na festivalu se představil také čtyřicetičlenný folklorní soubor Holubička, který tvoří čeští rodáci a jejich potomci z chorvatského městečka Daruvar. Pečlivě tam dbají o to, aby na zemi svých předků nezapomněli.

„Navštívili jsme naše folklorní kolegy v Daruvaru v minulých letech na jejich vlastním festivalu. Nadchli nás svou spontánností a tím, jak detailně se zajímají o své české kořeny a o folklor v naší zemi v jeho ryzí podobě. Skamarádili jsme se a pozvali je na oplátku na náš festival,“ konstatoval Barbořík s tím, že na repertoáru Holubičky je to nejlepší z folkloru Čech a Moravy. „Mají také hned několik sad různých krojů,“ doplnil vedoucí přerovského folklorního souboru.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V Přerově vystoupil i chorvatský soubor Holubička.

„Na Chorvaty jsem se asi těšil nejvíce. Nezklamali mě. Byli skvělí. Nejen při tanci, ale i zpěvu, kde jsem tak trochu očekával, že by mohli mít s naší mateřštinou trošku problém,“ řekl Právu jeden z návštěvníků, pětačtyřicetiletý Jan Koutný. Spokojený byl i jeho třiadvacetiletý syn Radek. „Já na folklor příliš nejsem. Přišel jsem s tátou na festival vůbec poprvé, ale nelituji. Bylo to super, a tak příští rok přijdu určitě zase,“ svěřil se Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám