Hlavní obsah

Galapágy východu budou limitovat turisty. Kvůli ochraně místní kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrov Iriomote je pro svou nedotčenou přírodu považován za jeden z nejhezčích v Japonsku. I proto se mu někdy přezdívá Galapágy východu. Kvůli ochraně krajiny a místní endemické kočky iriomotské tu nyní zavádějí limit na počet turistů na maximálně 1200 denně.

Foto: Profimedia.cz

Jedinečná příroda vynesla ostrovu zápis na seznam přírodního dědictví UNESCO.

Článek

Ostrůvek spadá pod prefekturu Okinawa, právě jedinečná příroda i místní endemity ho proslavily mezi návštěvníky. Iriomote je od roku 2021 zapsán rovněž na seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Aby úřady ochránily místní křehký ekosystém, rozhodly se zavést limit na počet návštěvníků, ačkoli zatím nezávazně. Důrazně však vyzvaly cestovní agentury, které sem pořádají výlety, aby nařízení respektovaly, uvádí s odkazem na místní média server Independent.

Omezení počtu návštěvníků nemá sloužit jen ochraně přírody, ale má chránit i před takzvaným overtourismem, tedy davovým cestovním ruchem. Ačkoli je ostrov Iriomote z drtivé většiny neobydlený, žije na něm dva tisíce stálých obyvatel. Během nejfrekventovanějšího roku 2007 sem však dorazilo přes 400 tisíc lidí.

Samotná kočka iriomotská je na seznamu ohrožených druhů, má se za to, že této unikátní šelmy zbývá už jen kolem sto jedinců.

Největší podivnosti, které můžete ochutnat v Tokiu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám