Hlavní obsah

Filipíny chystají znovuotevření hranic pro očkované

Filipíny od 10. února povolí vstup do země návštěvníkům, kteří jsou očkovaní proti nemoci covid-19. Minulý týden to oznámila filipínská vláda, která chce tímto krokem podpořit turistický sektor. Povolení bude platit pro občany více než 150 zemí, kteří nemusejí mít pro krátkodobý pobyt na Filipínách víza. Týkat se tedy bude i občanů České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Filipíny okouzlují svou přírodou (ilustrační foto).

Článek

Souostroví s více než sedmi tisíci ostrovy přitahuje turisty písečnými plážemi a bohatým mořským životem. Kvůli pandemii covidu-19 Filipíny své hranice v březnu 2020 uzavřely. Znovuotevření země bylo plánováno na prosinec 2021, zmařily ho ale obavy z šíření vysoce nakažlivé koronavirové varianty omikron.

Filipínské ministerstvo cestovního ruchu uvedlo, že od 10. února bude zahraničním návštěvníkům stačit pro příjezd do země očkování a negativní test na koronavirus. Do karantény nebudou muset jít.

„Významně to přispěje k obnově pracovních míst, především v oblastech závislých na turistickém ruchu, a k znovuotevření podniků, které musely zavřít,” uvedla ministryně cestovního ruchu Berna Romulová-Puyatová v prohlášení.

Hrozí i zatčení

Filipíny uplatňují přísná opatření proti šíření koronaviru. Filipínský prezident Rodrigo Duterte počátkem ledna varoval, že lidé neočkovaní proti covidu-19 mohou být zatčeni, pokud poruší zákaz vycházení. Neočkovaní smějí nyní opouštět domov jen v případě, že se vydávají na nákup základních potřeb nebo na zdravotní vycházku. Nemohou také jezdit veřejnou dopravou.

Na Filipínách, které mají asi 110 milionů obyvatel, v uplynulém týdnu přibývalo kolem 25 tisíc nákaz denně. Celkem mají Filipíny od začátku pandemie 3,5 milionu potvrzených infekcí a 53 801 úmrtí pacientů s covidem.

Thajsko od února opět zruší karanténu pro očkované turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám