Hlavní obsah

Thajsko od února opět zruší karanténu pro očkované turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajsko od příštího měsíce obnoví bezkaranténní vízový program pro očkované turisty. Ti budou muset po příjezdu podstoupit dva testy – jeden hned při vstupu do země, druhý pátý den. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Očkovaní turisté budou mít vstup do Thajska opět jednodušší.

Článek

„Nemůžeme si pořád zavírat hranice, ekonomické náklady by byly příliš vysoké,” řekl thajský ministr financí. „Znovuotevření a zvládání epidemie musí jít ruku v ruce,” dodal.

Turistický ruch se na ekonomice této země v jihovýchodní Asii podílí zhruba pětinou. V roce 2019 jí 40 milionů turistů přineslo přes 60 miliard dolarů (1,3 bilionu korun). Thajsko kvůli podpoře tohoto klíčového odvětví v uplynulých dvou letech experimentovalo s několika vízovými, karanténními a turistickými programy.

Zdravotnictví není zahlcené

Země koncem prosince pozastavila vízový program umožňující pobyt bez karantény poté, co byl mezi zahraničními turisty a v několika místních komunitách zjištěn nárůst výskytu varianty omikron.

Bangkok uzavře ikonické vlakové nádraží. Cestujícím sloužilo přes 100 let

Cestování

Ačkoli Thajsko zaznamenalo skokový nárůst nových případů po vánočních a novoročních svátcích, jejich počet je daleko nižší než maxima během vlny varianty delta. Tamní systém zdravotní péče se zatím nezahltil. Podle úředníků pomohlo zastavení tohoto režimu vstupu do země spolu s postupem očkování a zpřísněním místních omezení udržet situaci pod kontrolou.

Rozhodnutí oživit program cestování bez karantény je v souladu s výzvou vlády považovat covid-19 za endemický a snahou oživit průmysl, který zaměstnává miliony lidí.

Program Test & Go, který dříve umožňoval očkovaným cestovatelům z přibližně 60 zemí vyhnout se karanténě, pomohl přilákat, než byl pozastaven, za dva měsíce asi 350 tisíc návštěvníků. Užší vízové režimy zahrnovaly takzvaný systém Sandbox, v jehož rámci mohli lidé přijet a zůstat v uvolněnějším módu určitých destinacích, jako je ostrov Phuket.

Nejslavnější thajská zátoka je opět přístupná. Na koupání ale zapomeňte

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám