Hlavní obsah

Fenka Corey s páníčkem projela stopem 28 zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejscestovalejším psem v Česku je s 28 státy a 40 tisíci km pětiletá border kolie Corey Slávka Krále ze Sušice. Uvedení mezi tuzemské rekordmany v Pelhřimově jí bylo předurčeno: její 36letý pán je totiž už několik let registrován jako rekordman v autostopu.

Foto: archiv Slávka Krále

Cestovatel a rodák ze Sušice Slávek Král se vydal stopem do Ruska se svou border kolií Corey.

Článek

„Když jsem se před pěti lety vyždímaný po malárii a o deset kilo lehčí po cestě Afrikou vracel domů, přísahal jsem si, že se konečně usadím, zůstanu v Česku a pořídím si psa. Když se to povedlo a já si vyzvedl štěně, ještě jsem stačil odmítnout kamarády, kteří mě lákali na autostopařský závod z Prahy k italskému Lago di Garda. Jenže týž den jsem jel i se psem stopem z Prahy do Plzně a naložili mě fajn lidi, co jeli do Švýcarska. Závod jsme vyhráli,“ popsal první cestu s Corey.

Vášeň vysokoškolsky vzdělaného strojaře pro autostop probudila zkušenost z prvního zaměstnání. „Po třech měsících mě šéf vyhodil, protože potřeboval místo pro svého kámoše. Naštval jsem se na celé Česko, a že tady nebudu, když se tu dějí takové věci,“ směje se muž, který během sedmi let urazil bezmála 150 tisíc kilometrů po celém světě a živil se nejrůznějšími druhy práce v 19 zemích.

Potřeboval jsem, aby například zvládla sedět osm hodin v autě nebo ujít třicet kilometrů
Slávek Král

Král už dvakrát objel svět. Vůbec poprvé ale vyrazil se psem na pět měsíců. Startu předcházel výcvik. „Potřeboval jsem, aby například zvládla sedět osm hodin v autě nebo ujít 30 kilometrů,“ nastínil Slávek.

Na koni okolím Kletě. Jezdecké stezky jsou čím dál populárnější

Cestování

Cílem výpravy bylo Japonsko, kam se však dvojice nakonec nedostala. Cesta z Plzně do Vladivostoku byla přitom bez zádrhelů. „Problémy začaly ve chvíli, kdy nechtěli Corey pustit na trajekt. Měl jsem pro ni vyřízené papíry. Ale oni se zasekli na tom, že na nich není razítko přímo z Moskvy,“ popsal. Situace se dál komplikovala. Stopař se musel co nejdříve dostat pryč ze země, protože víza měl platná jenom tři dny. „Nakonec mě zavřeli na hranicích. Corey byla se mnou. Řekl jsem, že ji za žádnou cenu neopustím,“ zdůraznil. Soud ho nakonec vyhostil do Kazachstánu.

Zpět se tak dostávali složitě přes jiné země. „Před námi byl třeba Irán nebo Turkmenistán, kam jsem vůbec neměl zařízená víza,“ pokračoval Král. „V muslimských státech totiž přistupují k pejskům jinak. Nevzali nás do autobusu, hotelu, nepustili do supermarketu. Ubytování jsme dostali dvakrát, jinak jsme spali ve stanu,“ líčil.

Průšvihy je proslavily

Celkem stopnul 250 nejrůznějších vozidel. Král cestuje velmi nízkonákladově a za pět měsíců utratil méně než 25 tisíc korun. „Platil jsem jenom za víza, jídlo a granule pro Corey,“ řekl.

„Kdybych věděl, co nás čeká, nikdy bych nejel,“ přiznává Slávek. „Ale všechny ty průšvihy nás proslavily a strhnula se vlna zájmu o přednášky. Díky tomu jsem se taky seznámil se svojí ženou,“ uvedl čerstvý novomanžel, který se právě vrátil ze svatební cesty po Japonsku. Tentokrát bez Corey.

Královy zážitky z cest vycházející z deníkových záznamů vyjdou knižně v půlce října. Křest knihy se koná 24. října v pražském kině Oko.

Čech najezdil stopem přes 150 tisíc kilometrů. Vezli ho kněží, nelegální imigranti i pašeráci vodky

Slepá mapa

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kino Oko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám