Hlavní obsah

Zakázaná místa, kam se turista jen tak nedostane: Myanmar, Severní Korea a Ladákh

Nudí vás klasické turistické destinace a chtěli byste své cestovatelské ego polechtat cestou do netradičních a na první pohled pro turisty nedostupných míst? Vydejte se s námi do "zakázaných" a špatně dostupných míst – do indického Ladákhu, Myanmaru či Severní Koreje. Možná vás přesvědčíme, že cesta sem za trochu nepohodlí stojí.

Článek

Zapomeňte na moderní a luxusní hotel, kde vás čeká bohatá snídaně, zapomeňte i na to, že si půjdete, kam chcete, a vyfotíte si to, co se vám líbí. Následující tři místa mají svá specifika a omezení, která část turistů odradí. Ti, co do toho jdou po hlavě, čekají zážitky, na které asi nezapomenou. A pozor – vybíráme místa, kde by neměl být žádný problém s bezpečností!

Do Ladákhu, do oblak

Zadýcháváte se i při výstupu do prvního patra? Pak na Ladákh, část Indie, zapomeňte. Tahle vysokohorská divočina je jen pro zkušené cestovatele a milovníky extrémních treků. I teploty jsou tady extrémní – v létě běžně nad třicet, v zimě také tak, ale v záporných hodnotách.

Kam jinam za netradiční turistikou?

Ladákh je po valnou část roku od okolní civilizace odříznutý ohromnými sněhovými závějemi, dostat se do této kolébky pozdější tibetské kultury dá zabrat. Pohybujete se tady v nadmořských výškách okolo čtyř i pěti tisíc metrů. Než tedy člověk vyrazí na první trekk, měl by se několik dní jen aklimatizovat. Jinak by celá expedice nemusela dopadnout dobře. Přecenění vlastních sil hory neodpouštějí…

Odměnou odvážným jsou ale krásná údolí, fascinující panoramata velehor, liduprázdné pláně a příroda ve své prapůvodní podobě. Člověk si až tady uvědomuje, jak je proti přírodě malinký.

Ladákhu jsme věnovali celý článek: V divokém Ladákhu okusíte nebeskou slast i pekelná muka

Za zlatem Myanmaru

Myanmar je v posledních letech zmítaný občanskými nepokoji, nicméně pro turisty, kteří dodržují základní zásady bezpečnosti a mají místního průvodce, je v turistických oblastech naprosto bezpečno. Obyvatelé Barmy totiž dobře vědí, jaký potenciál se ukrývá v pomalu se rozvíjejícím turistickém ruchu.

Při cestě do Myanmaru je potřeba mít vyřízené vízum, celý proces trvá asi šest týdnů. Pak už člověku ale nic nebrání, aby vyrazil do země, kde jsou pagody pokryté drahými kameny a silnými vrstvami zlata. Nejznámější je v tomto smyslu asi Schwedagonská pagoda, která má 120 metrů a jejíž vrchol pokrývá 13000 smaragdů a safírů, v základech jsou prý navíc vlasy samotného Buddhy. Více o Myanmaru čtěte také v článku Zlaté město, unikátní plovoucí zahrady a žirafí ženy - i to je tajemný Myanmar.

Málokdo navíc ví, že do Barmy je možné vyrazit i na klasickou plážovou dovolenou u moře. Písečná pláž, palmy a čisté moře – to je stručná charakteristika letoviska Ngwe Saung.

Po Severní Koreji jen s průvodcem

V Severní Koreji neexistuje individuální turistika. Chcete se do nejizolovanější země planety podívat? Pak jedině v organizované skupině, která má místními úřady jasně daný program a kterou má na starost oficiální severokorejský průvodce a jeho „hlídací“ doprovod. Součástí předem vytyčené trasy je i návštěva monumentu Mansudae, kde se turisté - chtě nechtě -  musí poklonit památce severokorejských vůdců. A když se odmítnete podvolit? Pak z toho má veliké problémy právě váš průvodce.

Zajímá vás více turistika v Severní Koreji? Podívejte se na článek Jaké je být turistou v Severní Koreji? Není pro všechny, ale své zájemce si najde

Turistům je také oficiálně zakázáno používat místní měnu, severokorejský won, nicméně oficiálně se tady nesmí platit ani zahraniční měnou a s platební kartou se tady člověk nechytá vůbec. Vše podléhá složité byrokracii a přísnému dohledu. Cesta do Severní Koreje je zvláštní, naplní vás mnohdy tísnivým pocitem nesvobody, ale rozhodně stojí za to.

Inzertní sdělení: Tipy na poznávací zájezdy do všech koutů světa

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Připomeňme si doby kolektivního juchání, vystrojených monumentů i snahy ne­vyčnívat z tvaru. Zájezd do země, kam se cestuje především kvůli současnosti.

Užijte si klasickou plážovou dovolenou v netradiční destinaci. Myanmar – země tisíců pagod, zlata a drahokamů, nabízí i písečné pláže, palmy a čisté moře.

Tajemná oblast indického Tibetu Vám umožní kochat se doposud nedotčenou přírodou Himálaje v kombinaci s poznáním místních obyvatel.

Čtěte dále, nedávno vyšlo:

Přečtěte si víc i o známých mrakodrapech, národních parcích USA nebo o tajemném Bali. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Která z těchto tří oblastí je podle vás turisticky nejpřívětivější?
Severní Korea
30,5 %
Myanmar
28,9 %
Ladákh
40,6 %
Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

Kam rozhodně nejezdit?

Ano, existují místa, která nejsou turisticky úplně nejpřívětivější, ale jsou při dodržení základní zásad a pouček, popřípadě za doprovodu místního průvodce bezpečná. Existují ale i místa, kterým by se měl každý rozumný turista obloukem vyhnout. Aktuální informace o oblastech, kde hrozí turistům problémy, najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. To aktuálně důrazně varuje před třemi oblastmi:

  • Senegalem, kde ke konci března proběhne druhé kolo prezidentských voleb a kde probíhají nepokoje a demonstrace. Ministerstvo radí vyhýbat se masovým akcím a dbát větší opatrnosti.
  • Nigérií – turista, který se nechce dostat do problémů, by se měl vyhnout deltě Nigeru na jihu země a pak také severním oblastem. V těchto částech Nigérie totiž operují místní teroristické skupiny.
  • Sýrií, kde už několik měsíců trvají tvrdé boje, které se v posledních týdnech ještě vyostřily. Ministerstvo zahraničí důrazně varuje do této země vůbec nejezdit a všechny Čechy, kteří by se v této oblasti snad nacházeli, vyzývá, aby urychleně opustili zemi.

Související články

Výběr článků

Načítám