Hlavní obsah

Za krátkou sukni do vězení: Emirát Sharjah je i přesto mezi turisty stále oblíbenější

Je nejkonzervativnější ze všech emirátů a problémy tady můžete mít už jen za to, že si mimo hotel vyjdete v šortkách. Emirát Sharjah rozhodně není tak liberální jako třeba Dubaj. Od roku 2001 tady dokonce platí kontroverzní zákon o vhodném oblékání. Jako dovolenková destinace je ale paradoxně stále oblíbenější – pláže jsou krásné, v hotelech pravidla zas tak striktně neplatí a autem jste v Dubaji za půl hodinky.

Foto: Basil D Soufi

Historické centrum města Sharjah udivuje krásnou architekturou.

Článek

Pravidlo „Když do Emirátů, tak do Dubaje“ už dnes tak stoprocentně neplatí. Do hledáčku cestovních kanceláří se dostávají i další emiráty a Sharjah mezi nimi drží prim. I přesto, že je velmi konzervativní – ať už se týká oblékání, alkoholu, nebo chování nesezdaných dvojic na veřejnosti. Pro jeho stále větší oblibu totiž mluví to ostatní.

Sharjah disponuje krásnými plážemi, luxusními hotely, obrovskými obchodními centry i bohatým kulturním zázemím. Vždyť jeho stejnojmenné hlavní město bylo organizací UNESCO prohlášeno za kulturní centrum arabského světa.

Přemýšlíte teď spíš o silvestrovské destinaci? Inspirujte se v článku Naplánujte si Silvestr! Máme pro vás tipy na nejluxusnější nebo nejdivočejší místa

V roce 2001 tu ale vešel v platnost kontroverzní zákon ohledně hodného oblékání, který platí i pro turisty. Ženy by se měly vyvarovat krátkých sukní, triček bez rukávů, oblečení, které příliš odhaluje záda, nebo břicho. Mužům je na veřejnosti zapovězeno odhalovat hruď a ramena. A příliš porozumění nevzbudí ani oblečení, které je upnutějšího charakteru.

Foto: ESO travel

V zázemí luxusních hotelů nejsou pravidla tak striktní, dáte si tady i sklenku alkoholu.

Za krátkou sukni do vězení

Dodržování podobných pravidel se samozřejmě doporučuje i v dalších emirátech, nicméně tam nejsou tak striktně dodržovaná. V sousední Dubaji nebo v Abú Dhabí jsou zejména vůči turistům liberálnější. V emirátu Sharjah se vám ale může stát, že za nevhodné oblečení sklidíte ostré napomenutí od policisty, nebo rovnou předvedení na policejní stanici.

Emirát Sharjah - základní fakta
Emirát Sharjah má rozlohu asi 2600 čtverečních kilometrů, což odpovídá zhruba polovině Ústeckého kraje. Žije v něm asi 800 tisíc lidí a je nejkonzervativnějším ze všech emirátů. U moci je tady už od 18. století dynastie Al Quasini, v 90. letech se tu vrhli do rozvoje turistického průmyslu a nutno říct, že se daří. Turistů přibývá navzdory silně konzervativnímu pojetí života.

Přidejte k tomu absolutní zákaz prodeje a konzumace alkoholu, striktní dodržování zákonů a nepříjemné pohledy, pokud se k sobě má na veřejnosti nesezdaný pár víc, než se sluší, a máte profil nejkonzervativnějšího z emirátů. Proč se sem tedy jezdí?

Jak vypadají zdejší hotely?

Předně je třeba říci, že striktní pravidla často končí za branami luxusních hotelových resortů. „Tady vás nikdo nebude peskovat za políbení s přítelkyní, nebo za sukni u snídaně,“ říká delegátka. „V hotelovém baru si dáte i alkohol a v režii hotelů jsou i zajímavé večerní programy. A komu je to málo, může sednout do taxi a vyrazit na noční tah do Dubaje, kam je to asi dvacet minut jízdy autem.“

Foto: Basil D Soufi

Emirát Sharjah leží ve stínu slavnější Dubaje, zároveň je nejkonzervativnější ze všech emirátů.

Kromě luxusního zázemí pak pro Sharjah mluví ještě unikátní historické památky ve stejnojmenném hlavním městě, desítky krásných mešit, na dvě desítky muzeí (taktéž v hlavním městě), statut kulturního centra celého arabského světa a velmi příjemné ceny všeho – od suvenýrů, přes luxusní oblečení, po zlaté šperky.

Dubaj, Abú Dhabí a další emiráty...

Ráj všech shopaholiků

V hlavním městě by nikdo neměl vynechat návštěvu dvou obrovských trhů – takzvaných souků, které v sobě snoubí atmosféru tradičních arabských tržišť a architekturu moderních obchodních center. Projít kompletně obrovský Modrý souk, který je nově zrekonstruovaný, zastřešený a moderní, je záležitost téměř nemožná. I když si člověk vybírá, které obchody navštíví, stráví tady dlouhé hodiny.

Foto: Vicharam

V emirátu Sharjah jsou krásné pláže – ať už veřejné, nebo privátní hotelové.

Pro kulturně založené se nabízí návštěva některých z téměř dvaceti muzeí, které v hlavním městě jsou. Ne nadarmo udělila organizace UNESCO městu Sharjah statut kulturního centra arabského světa. Muzeum islámu je pro Středoevropana možná méně záživné, expozice o vládnoucí dynastii, která je umístěná do pevnosti Al-Hisn v historickém jádru, už je vděčnější.

Počasí přeje po celý rok

A taháky jsou v neposlední řadě i zdejší počasí, moře a pláže. V zimě je v emirátu Sharjah příjemně, od pětadvaceti do devětadvaceti stupňů a je to asi nejlepší část roku pro návštěvu. V létě tu totiž bývá až neuvěřitelné horko, rtuť teploměru atakuje dennodenně čtyřicítku a osvěžení člověk kolikrát nenajde ani v některém z hotelových bazénů.

Foto: ESO travel

Dovolená se dá strávit i v emirátu Fujairah, který je hornatější.

Podobné je to s počasím i v sousední Dubaji. I tam je lepší vyrazit po konci „klasické“ letní dovolenkové sezony. Na podzim a v zimě je tu rozhodně příjemněji a teploty i tak vhodné ke koupání.

Mimochodem z dubajského letiště se člověk do hlavního města emirátu Sharjah dostane mimo hlavní dopravní špičku do půl hodiny jízdy. Sharjah je tedy mnohdy levnější alternativou dovolené, během které chce člověk poznat fascinující Dubaj. Den stráví v Dubaji, noc v některém z hotelů v Sharjahu.

Inzertní sdělení: Do Sharjahu, Dubaje a dalších emirátů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se do Arábie! Poznejte kulturně založený Sharjah, luxusní Abú Dhabí a další emiráty. Výběr hotelu je na vás. Všechny ale vynikají vysokou úrovní služeb, nádhernými bazény a privátními plážemi!

Thajsko, Keňa, Dubaj, Zanzibar... užijte si závěr roku v teple, na pláži, u moře, s koktejlem v ruce. Výběr destinací je obrovský, ceny v last minute nabídkách opravdu příjemné. Podívejte se!

Nejslavnější bazary, nejznámější památky, největší koberec světa. Prožijte pohádky tisíce a jedné noci na vlastní kůži! Poznávací okruh žhavým Arabským poloostrovem po stopách jiných kultur.

Přečtěte si dále:

Z dalších článků vybíráme město duchů Bodie, ostrov Isla Margarita a jihokorejský ráj Čedžu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který emirát byste rádi navštívili?
Dubaj
59,5 %
Sharjah
6,3 %
Abú Dhabí
20,7 %
Ajman
1,3 %
Fujairah
4,8 %
Ras al-Khaimah
3,7 %
Umm al-Quwain
3,7 %
Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Sedm emirátů

Spojené arabské emiráty – to není jen Dubaj, nebo Abú Dhabí. Každý z emirátů má něco do sebe, některé ale bohužel stále leží ve stínu těch slavnějších.

Ras al-Khaimah (Rás al-Chajma) je emirát ležící na severu při pobřeží Perského zálivu. V minulosti byl velmi důležitým obchodním centrem, po ohromném boomu Dubaje a Abú Dhabí ale jeho význam lehce upadl.

Fujairah (Fudžajra) je jedním z menších emirátů, který je hornatý a na tuto oblast až překvapivě bohatý na srážky, i proto se tu poměrně daří zemědělské výrobě.

Ajman (Adžmán) je s rozlohou 260 čtverečních kilometrů tím vůbec nejmenším emirátem.

Abú Dhabí v překladu znamená „otec gazely“. Jde o největší a nejlidnatější emirát, který je jen o trochu menší než Česko. Stejnojmenná metropole leží na ostrově a je ukázkou bohatství a luxusu, který v celých Spojených arabských emirátech panuje.

Dubaj je v současnosti asi nejznámější a turisty nejnavštěvovanější emirát. Obrovský boom nejrůznějších rekordních staveb a projektů, nákupní festival, luxusní hotely, neuvěřitelné stavby a zážitky – to je důvod, proč se jezdí na dovolenou do Dubaje.

Posledním emirátem do seznamu je potom Umm al-Quwain (v češtině se můžete setkat i s názvem Umm al-Kuvajn)

Související články

Výběr článků

Načítám