Hlavní obsah

Na umělém ostrově vyrostl nejluxusnější dubajský hotel Atlantis The Palm

ESO travel, Tomáš Zítka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o největší umělý ostrov na světě a hotel je z obou stran lemovaný 1,5 km pláží. K dispozici je zde 1 539 pokojů. Toužíte také navštívit umělé ostrovy, podvodní hotel, krytý lyžařský areál nebo nejvyšší budovu planety? Potom neváhejte a vydejte se do Dubaje. Za návštěvu stojí ale i tři další turisticky nejnavštěvovanější emiráty v SAE - Fujairah, Ras al Khaimah a Sharjah.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Do Dubaje – města krásy a luxusu
  • Přírodní scenérie v emirátu Fujairah
  • Nejkrásnější emirát Ras al Khaimah
  • Hlavní kulturní centrum islámu - Sharjah

Za luxus a pohodlí se platí a Dubaj, potažmo celé Spojené arabské emiráty nejsou výjimkou. Zato si vás ale chovají jako v bavlnce. Cesta do této země krásy a hojnosti trvá přibližně 7,5 hodiny. Za letenku zaplatíte cca 6-8 tisíc (v ceně jsou často i dvě jídla během letu). Arabské emiráty mají nejpestřejší škálu hotelů.

Podle vaší finanční situace se můžete buď ubytovat v těch méně hvězdičkových, nebo si připlatit a ponořit se do luxusu např. 7* hotelu Burj al Arab. "Běžný" smrtelník ale bude preferovat spíše hotely v nabídce zájezdů cestovních kanceláří, které jsou cenově dostupnější. Dovolená v Emirátech letos rozhodně patří mezi ty nejatraktivnější.

Arabské emiráty ale nejsou pouze snůškou hotelů. Sice převážnou část území pokrývá poušť, ale i v ní se nacházejí přírodní skvosty, jakými jsou třeba Horké vodopády Khatt. Vyplatí se proto poodejít kousek od hotelu a odhalit tak tajemnou krásu pouštní země. Mezi nejnavštěvovanější a také nejzajímavější destinace patří čtyři emiráty: Dubai, Fujairah, Ras al Khaimah, Sharja. V krátkosti vám je nyní přiblížíme.

Do Dubaje – města krásy a luxusu

Město Dubaj se stalo jakousi modlou moderního světa. Cokoli je nové a „in“ najdete zde. Dubaj je velice živé a lidnaté město, na každém kroku tu potkáte Araba oblečeného do bílého oděvu sahajícího až ke kotníkům. Pokud vás procházka a úmorné horko unaví, můžete navštívit uměle vybudované zimní středisko nebo se osvěžit v nejluxusnějším hotelu světa Burj Al Arabu.

Dubaj je místem, kde se rozhodně nudit nebudete. Pro milovníky kultury a historie tu je Dubai Museum, kde naleznete střípky z dávné minulosti, kdy byla Dubai rybářskou a obchodní osadou. Mešita Juma Grand Mosque zase představuje kousek z islámské kultury. Její součástí je největší městský minaret a 9 velkých kopulí.

Pro dobrodužnější povahy tu je Bedouin Village, kde se na vlastní kůži seznámíte s pouštním životem divokých beduínů. Jednou z největších atrakcí jsou velbloudí dostihy, které se tu pořádají na kraji města (Dubai Camel Racecourse). I dámy si ale přijdou v Dubaji na své při navštívení Gold Souk – jednoho z největších trhů se zlatem na světě. Najdete tu vše od zlatých prutů až po umně zdobené náramky, náhrdelníky a náušnice.

Nejluxusnější hotel světa
Tím se stal hotel Burj Al Arab tyčící se do výše 350 m. Přístup je k němu z pevniny, z moře i ze vzduchu. Bohatí šejkové sem přilétají v soukromých helikoptérách, aby tu strávili dny nebo týdny v tom nejluxusnějším prostředí 7* hotelu. Největší a zároveň i nejluxusnější apartmá má výměru 800 metrů čtverečních a je vybaveno promítacím sálem. K hotelu patří vodní park vypadající jako středověký hrad nebo kruhová podmořská restaurace Al Mahara. Pro ty, kteří si nemohou pobyt v tomto hotelu dovolit, jsou pořádány prohlídky stojící v přepočtu asi 2 000 korun.

Přírodní scenérie v emirátu Fujairah

Fujairah je jediným emirátem, který je spíše umístěn u Ománského zálivu. Od ostatních emirátů se odlišuje úzkým pobřežním pásem rozkládajícím se na okraji horského terénu. Na jednom z nejznámějších letovisek Khor Fakkan naleznete nádherné pláže a množství vodních sportů. Drsný vzhled Fujairah se odráží i ve tvářích místních obyvatel, kteří jsou velice hrdí na svoji minulost.

Ubytování v Arabských emirátech
Hotely se tu rozdělují na dvě skupiny. Hotely ve městě jsou převážně určeny k prohlídce města nebo k nákupům. Hotely na pobřeží (resorty) nabízejí ještě navíc relaxaci u moře, ale jsou již dále od samotného města. Pokud nemáte rádi hotely, je tu i možnost kempování. Není zakázané, ale také tady není zvykem. Nejlepší je se informovat na ambasádě. Pokud se rozhodnete navštívit SAE v době ramadánu (9. měsíc islámského kalendáře), zaplatíte za ubytování až o 75% méně.

Na úpatí hory Hajar se nacházejí zahrady Ain Al Madhab Gardens napájené přírodními prameny. Teplá a sirnatá voda napájí i dva bazény – jeden pro muže, druhý pro ženy, do kterých se můžete ponořit a vychutnávat si krásu okolí. Zahrady i bazény se využívají k oslavám a slavnostem, které se pojí i s tradičním zpěvem a tancem. Otevírací doba je od 10:00 do 23:00, vyjma soboty.

Neskutečným zážitkem je ale Bull Fighting, na kterém můžete vidět unikátní arabskou formu býčích zápasů. Nejde o souboj muže s býkem. Proti sobě stojí dva býci, kteří spolu bojují, dokud se slabší zvíře nevzdá. Zápasy se konají každý pátek odpoledne od 16:30 (vyjma letních měsíců).

Nejkrásnější emirát Ras al Khaimah

Ras al Khaimah je přírodně nejrozmanitějším emirátem. Je rozdělen na dvě části zátokou. V západní části zátoky „Ras Al Khaimah” jsou umístěny úřady, vzdělávací instituce, nákupní centra a hotely. Ve východní části „Al Nakheel” jsou soudy a trhy. Obě části jsou spojeny mostem.

Kolem mořského zálivu se rozprostírá město Ras al Khaimah, jehož největší chloubou je stará pevnost dnes sloužící jako muzeum. Pokud budete mít již dost ruchu města, můžete si udělat výlet do oázy Dhayah nacházející se asi 15 km od města. Chvíle odpočinku a pohody poskytují Khatt Springs. Přírodní prameny vyvěrají z hloubi 350 m. Můžete se „naložit“ do 40°C horké vody nebo využít služby wellness místního hotelu Khatt Springs.

Hlavní kulturní centrum islámu - Sharjah

Sharjah je znám svým striktním dodržováním islámských tradic. Jeho symbolem se stal otevřený Korán a je to také jediný emirát, kde si nemůžete legálně koupit alkohol. Stejná přísnost platí i v oblékání. Pokud se kdekoli jinde trochu odhalíte (ramena, nohy), stanete se terčem „nevraživých“ pohledů, pokřikování nebo „ošahávání“. V Sharjahu vás ale takováto výstřednost může dostat do vězení (platí to i pro muže s odhalenými koleny). Noční život se tu omezuje pouze na hotelovou zábavu.

Jak se žije v tradiční bohaté arabské rodině ukazuje Dům Sharjah Heritage Museum, kde si můžete prohlédnout vybavení tohoto nádherného sídla a poznat, jak to v takové rodině chodí. V Sharjah Art Muzeum zase naleznete největší sbírku arabského umění v okolí Perského zálivu.

Předměty jsou tu doplněny interaktivními obrazovkami, na kterých se promítají dokumentární filmy. Po kulturních zážitcích si můžete odpočinout na 4 km dlouhé veřejné pláži. Platí tu však stejné nařízení ohledně oblečení jako ve městě – oblečení zakrývající ramena, břicho a kolena.

Nenechte si ujít
Do domu šejka Saeed Al Maktoum Tento prastarý dům Sheikh Saeed Al Maktoum´s House vlastnil dědeček současného vládce Dubaje. Zůstal zachován jako jedna z největších památek města. Budova se datuje k roku 1800. Je situována k dominantnímu místu města poblíž ústí zálivu Shindagha. Je postavena okolo hlavního dvora s několika poschodími pokojů a větrnými věžemi.
Za krásnou vyhlídkou do Hatty Hatta je jediným horským letoviskem Dubaje. Je vzdálena asi hodinu jízdy od města. Daleko od moderního města vás okouzlí nevšední krása rezavě zbarvených hor Hajar. Vesnice Hatta tu stojí již 200 let a její „dominantou“ se stala zrenovovaná tvrz.
Na nákupy do Fujairahu Masari Friday Market je otevřen každý den. Pokud se jej rozhodnete navštívit, stačí zajít mezi hory Hajar na hlavní silnici do Fujairahu. Naleznete tu veškeré tradiční zboží zahrnující ručně vyráběnou keramiku ze zdejší hlíny, množství ozdob a korálků až po umně zdobené nádoby.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Madagaskaru, Turecku, Krymu, Kypru, Tunisku nebo plavbě do Petrohradu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Spojených arabských emirátů

Cestovní agentura Zájezdy.cz, autorizovaný prodejce zájezdů více jak 100 renomovaných českých cestovních kanceláří vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Spojené arabské emiráty:

Super Last Minute nabídky s odletem do 7 dnů! Vyberte si vhodný zájezd, zabalte kufry a leťte si užívat.

Stále lákavé ceny Last Minute zájezdů, velký výběr lokalit a hotelů. Vyberte si online z přehledné nabídky zájezdů.

Přehled desítek neustále aktualizovaných zájezdů do nejatraktivnějších lokalit v SAE. Pobytové, poznávací i Last Minute zájezdy.

Praktické rady na cestu do SAE

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům Při návštěvě cizích zemí na sebe přebíráme část její kultury a zvyky, podle kterých bychom se měli chovat. U islámských zemí toto pravidlo platí dvojnásobně. Islámská kultura obsahuje různá specifika a kodexy, jejichž kořeny tkví v dávné minulosti. Samotní muslimové jsou na svoji kulturu a obyčeje hákliví, proto je pobouří i maličkosti, které nám připadají zcela normální.

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům Při návštěvě cizích zemí na sebe přebíráme část její kultury a zvyky, podle kterých bychom se měli chovat. U islámských zemí toto pravidlo platí dvojnásobně. Islámská kultura obsahuje různá specifika a kodexy, jejichž kořeny tkví v dávné minulosti. Samotní muslimové jsou na svoji kulturu a obyčeje hákliví, proto je pobouří i maličkosti, které nám připadají zcela normální.

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům Při návštěvě cizích zemí na sebe přebíráme část její kultury a zvyky, podle kterých bychom se měli chovat. U islámských zemí toto pravidlo platí dvojnásobně. Islámská kultura obsahuje různá specifika a kodexy, jejichž kořeny tkví v dávné minulosti. Samotní muslimové jsou na svoji kulturu a obyčeje hákliví, proto je pobouří i maličkosti, které nám připadají zcela normální. Základními pravidly by mělo být umění neviditelnosti. Zbytečně na sebe neupozorňovat, což ostatně platí i všude jinde, pokud se v tom zrovna nevyžíváme. Muslimové jsou velice družní a rádi si povídají. Zaměstnanci hotelu ani tak ne, ale ostatní obyvatelé Spojených arabských emirátů by odmítnutí hovoru mohli považovat za krajně nevychované až hrubé. Samotný rozhovor (pokud k němu dojde) by se měl odehrávat v přátelské rovině.

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům Při návštěvě cizích zemí na sebe přebíráme část její kultury a zvyky, podle kterých bychom se měli chovat. U islámských zemí toto pravidlo platí dvojnásobně. Islámská kultura obsahuje různá specifika a kodexy, jejichž kořeny tkví v dávné minulosti. Samotní muslimové jsou na svoji kulturu a obyčeje hákliví, proto je pobouří i maličkosti, které nám připadají zcela normální. Základními pravidly by mělo být umění neviditelnosti. Zbytečně na sebe neupozorňovat, což ostatně platí i všude jinde, pokud se v tom zrovna nevyžíváme. Muslimové jsou velice družní a rádi si povídají. Zaměstnanci hotelu ani tak ne, ale ostatní obyvatelé Spojených arabských emirátů by odmítnutí hovoru mohli považovat za krajně nevychované až hrubé. Samotný rozhovor (pokud k němu dojde) by se měl odehrávat v přátelské rovině.

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům Při návštěvě cizích zemí na sebe přebíráme část její kultury a zvyky, podle kterých bychom se měli chovat. U islámských zemí toto pravidlo platí dvojnásobně. Islámská kultura obsahuje různá specifika a kodexy, jejichž kořeny tkví v dávné minulosti. Samotní muslimové jsou na svoji kulturu a obyčeje hákliví, proto je pobouří i maličkosti, které nám připadají zcela normální. Základními pravidly by mělo být umění neviditelnosti. Zbytečně na sebe neupozorňovat, což ostatně platí i všude jinde, pokud se v tom zrovna nevyžíváme. Muslimové jsou velice družní a rádi si povídají. Zaměstnanci hotelu ani tak ne, ale ostatní obyvatelé Spojených arabských emirátů by odmítnutí hovoru mohli považovat za krajně nevychované až hrubé. Samotný rozhovor (pokud k němu dojde) by se měl odehrávat v přátelské rovině. Zvláštní důraz je tu kladen na oblečení. Pohledy, které umějí zabíjet, pokřikování nebo „otlapkávání“ jsou častými průvodními jevy, když Arabové zahlédnou „neslušně“ oblečenou ženu (odhalená ramena, dekolt, nohy). Toto omezení platí i pro muže, kteří by měli chodit ve formálním obleku, bez zlatých řetízků a náramků (ani stříbrných).

Jak se vyhnout „vražedným“ pohledům Při návštěvě cizích zemí na sebe přebíráme část její kultury a zvyky, podle kterých bychom se měli chovat. U islámských zemí toto pravidlo platí dvojnásobně. Islámská kultura obsahuje různá specifika a kodexy, jejichž kořeny tkví v dávné minulosti. Samotní muslimové jsou na svoji kulturu a obyčeje hákliví, proto je pobouří i maličkosti, které nám připadají zcela normální. Základními pravidly by mělo být umění neviditelnosti. Zbytečně na sebe neupozorňovat, což ostatně platí i všude jinde, pokud se v tom zrovna nevyžíváme. Muslimové jsou velice družní a rádi si povídají. Zaměstnanci hotelu ani tak ne, ale ostatní obyvatelé Spojených arabských emirátů by odmítnutí hovoru mohli považovat za krajně nevychované až hrubé. Samotný rozhovor (pokud k němu dojde) by se měl odehrávat v přátelské rovině. Zvláštní důraz je tu kladen na oblečení. Pohledy, které umějí zabíjet, pokřikování nebo „otlapkávání“ jsou častými průvodními jevy, když Arabové zahlédnou „neslušně“ oblečenou ženu (odhalená ramena, dekolt, nohy). Toto omezení platí i pro muže, kteří by měli chodit ve formálním obleku, bez zlatých řetízků a náramků (ani stříbrných).

Tato pravidla jsou samozřejmě porušována. V některých částech je to více tolerováno, v některých za jejich porušení hrozí i vězení. Turisté by si však měli uvědomit, že respektováním cizí kultury se začleňují i přímo do místní komunity. Obyvatelé vždy ocení, když někdo respektuje jejich historii a snaží se jim co nejvíce přiblížit.

Související články

Výběr článků

Načítám