Hlavní obsah

V Kalifornii najdete krásky na plážích, filmové hvězdy i známé národní parky

Azurově modré moře omývající kilometry pláží s bílým pískem, ostré sluneční paprsky se odrážejí v ledově vychlazených koktejlech. Polonahá těla krásných žen se sluní pod palmami a přepychové domy se lesknou v bílých ulicích. Příroda je zde divoká a nedotčená. Toto vše jsou podoby Kalifornie, státu kde se americký sen stal skutečností.

Článek

Kalifornie je označována jako „zlatý stát“ a to nejenom kvůli žhnoucím paprskům slunce, ale především kvůli zlatu, které tady roku 1848 rozpoutalo davové šílenství nazývané zlatá horečka. Sen o zlaté příležitosti a zbohatnutí se stal smyslem života pro miliony lidí a dal vzniknout moderním městům na pobřeží, Hollywoodu či Sillicon Valley.

Nedaleko od přepychového lesku pobřežních měst (pozlátka a tvrdého byznysu) se krajina jako mávnutím kouzelného proutku mění v království monumentálních rozeklaných skal, pouštního písku a nádherných kaktusových zahrad, která uchvátí nejednoho fotografa. Vysloveně si říká o bližší prozkoumání.

Los Angeles, město andělů a filmových hvězd

Kdosi o Los Angeles řekl, že se podobá nádoru, který neúprosně prorůstá a pohlcuje vše co mu stojí v cestě. A právě tato dravost, multikulturalita a lesk úspěchu dotváří jedinečnou atmosféru tohoto města. Los Angeles neboli „Město andělů“ je po New Yorku druhým největším městem USA a pro mnoho lidí městem, kde se sny stávají skutečností.

Na pahorcích Hollywood Hills se pyšně klene slavný nápis Hollywood, který nenechá nikoho na pochybách, že právě zde se nachází „pupek filmového světa.“ Pod těmito kopci se před sto lety zrodil filmový byznys, který z Hollywoodu udělal hlavní metropoli filmu a roztočil spirálu peněz, zábavy a kultovních trháků. Nápis nechala vztyčit reklamní kancelář jako součást své reklamní kampaně a jeho jednotlivá písmena jsou až 13 metrů vysoká.

V současnosti jde o symbol úspěchu známý po celém světě, který je střežen bezpečnostními kamerami 24 hodin a vstup do blízkosti je pokutován. Nejznámějším místem Hollywooodu je zcela jistě ulice Hollywood Boulevard s chodníkem slávy Hollywood Walk of Fame. Zde jsou do dlažby chodníku zapuštěny bronzovo-mramorové hvězdy se jmény filmových hvězd a můžete si zde doslova vyzkoušet jaké to je šlapat po slavných hvězdách (hvězdném filmovém nebi).

Na nádvoří kina Mann´s Chinese Theater jsou ukryty otisky rukou těch vůbec nejslavnějších hvězd jako např. Tom Cruise, Harrison Ford či Elizabeth Taylor. Toto nádvoří má symbolizovat věčnou slávu Hollywoodu, hollywoodských filmů a také jeho protagonistů.

Beverly Hills aneb jak si žije smetánka
Věrný obraz přepychového života losangelské smetánky naleznete ve čtvrti Beverly Hills. V moři zeleně se ukrývají luxusní vily s bazény, přepychové automobily a na třídě Rodeo drive také drahé butiky, kam chodí filmové hvězdy nakupovat. Sluneční paprsky si pak lze nejlépe vychutnat na oblíbené pláži Venice Beach s promenádou Ocean Front walk. Jedinečnou letní atmosféru dotvářejí tóny saxofonu či kytary, které se vznášejí nad útulnými kavárnami a obchůdky se suvenýry.

San Francisco, Golden Gate Bridge atd.

Díky jedinečné atmosféře a podmanivé kráse je San Francisco řazeno mezi nejhezčí a nejoblíbenější města USA. Jeho symbolem je bezesporu slavný most Golden Gate Bridge, který jako štíhlý strážce střeží vjezd do zátoky San Francisco Bay. Je postaven ve stylu Art Deco a od svého vzniku má jedinečnou oranžovou barvu, kterou zvolil jeho konstruktér Irving Morrow proto aby vypadal dobře na fotkách. Tisíce fotografií a záběrů ve filmech dokazují, že se Morrow rozhodl správně.

Nejvyšší budova San Francisca je nepřehlédnutelný jehlanovitý mrakodrap Transamerica Pyramid Building, dle kterého se dá ve městě velice dobře orientovat. Nedaleko od něj se kolem náměstí Portsmouth Square rozkládá Čínská čtvrť, která přímo překypuje životem. V malých barevných krámcích s motivy draků (ze kterých se line tisíce vůní) si každý najde něco co ho okouzlí.

San Francico je také známe díky své kulturní a nezávislosti, toleranci a uvolněné atmosféře. Nachází se zde čtvrť North Beach, která byla domovem tzv. generace beatníků. Allan Ginsberg zde napsal proslulou báseň Howl (kvůli jejíž údajné oplzlosti byl posléze zatčen) a do nedalekého baru Vesuvio chodil čerpat svou inspiraci Jack Kerouac. Nábřeží Fisherman´s Wharf patří k oblíbeným místům turistů a místní jsou na jejich nával dobře připraveni – jak suvenýry tak i cenami.

Nejklikatější ulice na světě a proslulý Alcatraz

Můžete zde ochutnat čerstvě připravené mořské plody, nakoupit suvenýry pro své blízké či obdivovat flotilu historických lodí kotvících v zátoce. Pokud Vás pohled na klidné moře unaví, navštivte „nejklikatější ulici na světě“ Lombard street. Její ostré zatáčky jsou pro řidiče velmi tvrdým oříškem a oblíbeným místem filmových honiček.

Panorama modré zátoky, krásného města a monumentálního mostu vypadá opravdu kouzelně a proto se dá jen těžko uvěřit tomu, že se na nenápadném skalnatém ostrůvku nacházela obávaná věznice. Na ostrově Alcatraz byl vězněn slavný mafián Al Capone, gangster George Kelly či vrah Henry Young.

Související články:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Kalifornie a USA

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů dovolená USA:

Zažijte 10 jedinečných dní na poznávacím zájezdu po tom nejlepším, co nabízí západ USA. Navštívíte Los Angeles, Grand Canyon, Las Vegas, Los Angeles nebo San Francisco.

Prožijte 7 nocí v Las Vegas v luxusním hotelu Paris Hotel & Casino. Poznejte toto jedinečné a živoucí středisko hazardu, zábavy a jedinečné atmosféry.

Poznejte krásy západu USA – Los Angeles, San Francisco, Údolí smrti nebo NP Joshua Tree a Zion a poté odleťte na několik dnů na Havaj.

Autor: red & ESO travel

Anketa

Co byste chtěli v Kalifornii navštívit?
San Francisko
23,1 %
Los Angeles
31,9 %
Hollywood
4,9 %
Beverly Hills
3,4 %
Golden Gate Bridge
2,7 %
Alcatraz
4,7 %
NP Sequoia
5,2 %
NP Yosemite
21,8 %
něco jiného
2,3 %
Celkem hlasovalo 554 čtenářů.

Dva kalifornské zážitky, které rozhodně stojí za to!

Svezení tramvají v San Franciscu

Světovým unikátem je sanfranciská tramvaj, která dennodenně vykonává svou šestnácti kilometrovou jízdu do strmého kopce ulice Hyde. Tramvaj nemá motor a nespotřebovává naftu – táhne ji totiž kabel vedený pod povrchem země. Tento unikátní systém původně poháněl více vozů, bohužel po zemětřesení v roce 1906 nezbyl peníze na jeho opravu a údržbu.

Nejsilnějším zážitkem je samotná jízda historickou tramvají, při které můžete nerušeně obdivovat krásy San Francisca. Lidé během jízdy postávají na stupíncích v otevřených dveřích, klábosí a díky její rychlosti také vystupují či nastupují za jízdy. Pokud se chcete o této tramvaji dozvědět více navštivte Cable Car Museum and Powerhouse. Vstup je zde zdarma.

Návštěva parku Yosemite

Návštěva parku Yosemite Z vyhlídky Glacier Point je nádherný pohled na dechberoucí panorama Yosemitského údolí (Yosemite Walley) s ostrými horskými štíty pokrytými sytou zelení v jejichž lůně se skrývá modravá říčka Merced River. Pokud se z turistické základny Yosemite village vydáte pěšinou Mist Trail, dorazíte k nádherným křišťálově čistým vodopádům Vernall a Nevada Falls.

K nejznámějším žulovým útvarům, které rozhodně také stojí za návštěvu patří Half Domes s chybějící polovinou a El Capitan, který je rájem horolezců.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám