Hlavní obsah

Karibský ráj Barbados láká luxusním ubytováním i koupáním s mořskými želvami

Měří pouze 35 kilometrů, na úředních deskách oficiálních budov se tu usmívá královna Alžběta, v poličkách nad barem se tetelí jeden z nejlepších karibských rumů a pod hladinou moře korzují pelotony ryb mezi barevnými korály a vraky potopených lodí. To je „občanský průkaz“ Barbadosu, ostrova, který leží ve stínu primadon Karibiku.

Článek

Na první pohled nijak Barbados nevybočuje ze zažité kolonky karibských ostrůvků. V městech stojí pompézní památky připomínající dobu anglických koloniálních potyček, u pláží sedí hotelové komplexy s luxusem vepsaným do štítu a po ulicích pochodují rastafariáni připomínající kult Boba Marleyho. Přesto si Barbados zaslouží speciální pozornost a to především díky třem specialitám: podmořským vrakům, kamarádským želvám a hlubinným vodopádům.

Želví „high five“

Obecně se dá Barbados rozdělit do několika lokalit. Západní a jihozápadní pobřeží je místem většiny hlavních dovolenkových rezortů. Pláže zde mají bílý až růžový odstín, moře je klidné a tudíž přístupné i pro méně zdatné plavce. Východní pobřeží je zase rájem pro surfaře. Atlantický oceán omílá místní břehy a v doprovodu četných vln tak vytváří příjemně energickou a romantickou náladu. Hlavní sezóna v obou částech ostrova propuká od února do května, kdy je zde období sucha. Červenec a srpen tedy sice nabízí turisticky atraktivnější ceny, ale za cenu nebezpečí četnějších srážek.

Pobyt za milion
Pokud máte tučná konta ve švýcarských bankách, jistě oceníte i místní hyperluxusní hotely. Například v hotelu Sandy Lane se ceny pohybují od 30 000 do 110 000 Kč za noc a osobu. Desetidenní pobyt vás tak může přijít na více než milion korun.

Nejvíce navštěvované lokality jsou St. Peters a Hastings na jihozápadě. Této oblasti se také říká „platinové pobřeží“. Hlavní atrakcí je zde jednoznačně potápění a není se čemu divit. Pod mořskou hladinou proplouvají obrovská hejna ryb, korály hrají všemi barvami, a když si najdete dobré místo, můžete také objevit jednu z více než tuctu ztroskotaných lodí. Nejlépe dostupným vrakem je Berwyn v Carlisle Bay, který leží poměrně blízko břehu v mělké části moře a je viditelný i při šnorchlování.

Velmi oblíbené jsou také celodenní výlety na katamaránu okolo západního pobřeží. Místní přátelská posádka vám v celém průběhu plavby servíruje exotické koktejly, k snídani vám nabídnou koláčky s tropickým ovocem, k obědu vám zase dají vybrat z několika druhů mas, budete moci ochutnat grilované banány apod. Vrcholem výletu je vysazení v zátoce s mořskými želvami, mezi kterými si budete moci zaplavat. Místní „krunýřaté lady“ jsou už na přítomnost lidí zvyklé, a tak si je klidně můžete pohladit nebo si dát s jejich ploutvičkou „high five“.

Maják ne-maják?
Východní pobřeží je méně navštěvovanou součástí ostrova, přesto se sem stojí za to podívat. Najdete zde naprosto opuštěné nádherné pláže Cave bay a Bottom bay. Také se tu nachází staroanglické přímořské pompézní sídlo Sam Lord Castle. Legenda praví, že šlechtic Samuel Hall Lord na nejvyšší věžičku své pevnosti nechal nainstalovat lucernu tak, že v noci vypadalo sídlo jako maják. Lodě proto k němu pluly a končily v troskách, rozbité o skaliska u pobřeží. Majetek, který se na lodích nacházel, pak Lord nezištně mohl ukrást.

Karibská Anglie s divokou párty na náměstí

Každá dovolená si vyžaduje i nutnou zastávku v místním centru. Bridgetown je hlavním městem Barbadosu s příjemně malým počtem obyvatel, který přesahuje sotva 7000. Projdete jej tedy za odpoledne.

Celé město vypadá tak trochu, jako kdybyste do mixéru hodili kousky Londýna a karibské vesnice. Široké výstavní ulice zde střídají malé uličky s hampejzáckými rumovými obchůdky, v centru stojí gotická parlamentní budova a výstavná anglikánská katedrála. Zájem také vzbuzuje židovská synagoga z 19. století, která svým vzhledem podtrhuje nesourodost místní architektury.

Portálem klidu je poté místní Queen´s park, který svou zelenou plochou vybízí k pořádání pikniků pod naklánějícími se baobaby. Večer nejlépe zakončíte buď na Baxter´s Road - „rumové“ ulici, která údajně nikdy nespí. Milovníci nakupování se můžou odpoklonkovat na hlavní obchodní bulvár Swan street nebo na předměstí Pelican village, kde si můžou nakoupit ručně vyráběné suvenýry.

Pokud patříte mezi noční ptáky, noc můžete strávit v městečku Oistins, které leží jižně od hlavního města. Každý pátek zde totiž probíhá velké grilování ryb doprovázené divokou taneční párty na zdejším náměstí.

Barbados na zeleno

Barbados ale také kromě bílých pláží a městského života nabízí i bohatou přírodní „spižírnu“. Nejzajímavější přírodní rezorty najdete v centrální části země. Už cesta sem skrývá mnohá nečekaná zákoutí. Pokud si uděláte procházku přes pole s cukrovou třtinou, je dosti pravděpodobné, že narazíte na schované políčko, na kterém místní domorodci pěstují marihuanu. Stejně jako u nás je pěstování konopí nezákonné, přesto se Barbadosané těmto zákazům potutelně vyhýbají. Zelená barva se zde obecně těší vysoké přízni. Za vše mluví místní nejrozšířenější druh opice – kočkodan zelený, kterého si mnozí ochočili za svého domácího mazlíčka.

K nejoblíbenějším zastávkám na ostrově patří i Harrison Cave. Místo vypadá jako rozlehlá podzemní křižovatka mezi jeskyněmi. Nejenže se tady ochladíte od venkovních úmorných teplot, ale také se zde projedete elektronickým vláčkem a budete moci obdivovat různé stalagmity, stalaktity, kaskádová jezírka a také unikátní podzemní vodopád.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o pyramidách, tipech na adrenalinovou dovolenou, Cestě kolem světa, letních festivalech, plavbách luxusními loděmi nebo Jemenu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou na Barnadosu a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky dovolená Karibik:

Devět dní na ostrově, který nese přezdívku „Malá Anglie“ zaujme především svými výbornými podmínkami pro potápění.

Prožijte dovolenou v kreolském stylu poblíž nejrušnějšího centra Martiniku, Pointe du Bout v Trois Islets, s obchůdky, restauracemi, bary, turistickým centrem a marinou v okolí.

Seznámíte se s architekturou koloniální Havany a Trinidadu, spatříte jedinečné přírodní krásy oblasti Viňales a pohoří Sierra del Escambray.

 Autor: Ondřej Moravec & ESO travel

Anketa

Co byste na Barbadosu chtěli navštívit?
dovolenkové rezorty na jižním a západním pobřeží
11,7 %
východní pobřeží pro windsurfing
1,3 %
vraky potopených lodí v Carlisle Bay
20,2 %
zátoku s mořskými želvami
56,8 %
město Bridgetown a památky
2,3 %
noční párty a grilování v městečku Oistins
5,5 %
podzemní prostory v Harrison Cave
2,2 %
Celkem hlasovalo 708 čtenářů.

Praktické rady na cestu na Barbados

Vstupní formality: Občané ČR a SR potřebují pro vstup na Barbados cestovní pas platný minimálně 6 měsíců po ukončení pobytu v zemi. Nutno předložit zpáteční letenku.

Očkování a lékař: Žádné očkování se nevyžaduje. Doporučuje se pouze přibalit do cestovního zavazadla léky, které běžně používáte při bolestech hlavy, střevních potížích, zvýšené teplotě atd. Lékařské služby mají britský standard po celém ostrově.

Jazyk: Úředním jazykem ostrova je angličtina

Časový posun: Oproti středoevropskému času je - 5 hodin

Elektrické napětí: Standardně je v zemi napětí 110V. Zásuvky jsou anglického typu. Je nutno použít adaptér.

Měna: Místní měnou je Barbadoský dolar – 1 BBD = cca 8,- Kč. Nejvýhodnější zahraniční měnou jsou USD, které lze bez problémů směnit ve větších městech a hotelech. K platbám v hotelích a výběrům z bankomatů lze bez problémů použít embosované platební karty.

Golf: Na Barbadosu jsou 2 vynikající 18-ti jamková golfová hřiště

Pronájem automobilu: K pronájmu je nutné mít mezinárodní řidičský průkaz a embosovanou platební kartu. Půjčovny aut jsou na letišti a ve větších hotelích. Cena za den pronájmu se pohybuje od 75,- USD. Jezdí se vlevo.

Související témata:

Související články

Pouštní Manhattan udivuje cestovatele v Jemenu

Litr benzínu zde stojí méně než láhev balené vody, přesto je ale nejběžnějším dopravním prostředkem osel. Ne, nepopisujeme žádný utopický stát, ale každodenní...

Plavby luxusními loděmi jsou v kurzu

Co dělat, když už vás nebaví klasická dovolená u moře? Sbalte si kufry a vyrazte do některého z velkých přístavů, odkud na své objevné plavby vyrážejí luxusní...

Výběr článků

Načítám