Hlavní obsah

Taháky Jižní Afriky: Vystoupejte k Božímu oknu a pak projděte největší zelený kaňon

Jihoafrický kaňon v okolí řeky Blyde je prý třetím největším kaňonem planety. Vypadá ale úplně jinak než jeho slavnější „bratr“ Grand kaňon. Strmé stěny, kterými se během desetitisíců let „prokousala“ řeka Blyde, jsou porostlé divokou vegetací, v korunách stromů sedí opice a celkem snadno si tu můžete poplést liánu se štíhlým tělem hada. A když vás samotný kaňon omrzí, můžete se o pár kilometrů dál "vyklonit" z Božího okna.

Foto: ESO travel

Kaňon v okolí řeky Blyde je jedno z nejnavštěvovanějších míst v Jižní Africe.

Článek

Boží okno (God´s Window) je světoznámou atrakcí Jihoafrické republiky. Odehrává se tady i poslední scéna filmu Bohové musejí být šílení, kdy lovec Xi odhazuje lahev od Coca Coly do hlubiny pod sebou. A od něj je to automobilem jen kousek do kaňonu, který severovýchodně od Johannesburgu vytvořila řeka Blyde.

Největší zelený kaňon světa

Blyde River kaňon je největším zeleným kaňonem planety, v žebříčku všech kaňonů mu pak prý patří celkově třetí pozice. Zákruty, které v průběhu věků vytvořila řeka Blyde, jsou místy hluboké až 760 metrů. Od její hladiny se pak zdvihají rudé skalní stěny, které pokrývá mnohdy neprostupná džungle. Naprostý opak v porovnání s vyprahlým Grand kaňonem.

Boží výhled z Božího okna
Vyhlídka Boží okno je součástí slavné Panorama Route, stejně jako vyhlídky u Blyde River kaňonu. Dělí je od sebe jen pár kilometrů. Boží okno je vyhlídka ve výšce zhruba 2000 metrů nad mořem, pod kterou se terén velmi prudce a náhle svažuje o tisíc metrů níž. Pohled z ní do údolí je tak naprosto fascinující, pokud má tedy člověk štěstí a nad povrchem neleží mlha. Jedinou kaňkou je placení vstupného (ostatně jako na většině vyhlídek) a spousta prodavačů suvenýrů na parkovišti pod ní.
Foto: Inkie1010

Boží okno – vidět je z něj za dobré viditelnosti i Mozambik a Krugerův NP.

Kaňon řeky Blyde je nejjednodušší prozkoumat z paluby automobilu. Po jeho okraji vede silnice, součást slavné jihoafrické Panorama Route. Nejkrásnější vyhlídky jsou značené, takže stačí jen zastavit na parkovišti, zaplatit vstupné (které není jednotné, ale platí se zvlášť u každé vyhlídky), vystoupat na okraj kaňonu a pak už se jen kochat.

Autem nebo pěšky – každému, jak je libo

Pokud má tedy člověk štěstí - v některých dnech leží v kaňonu mlha a není vidět téměř nic. Pak už se spíše vyplatí peníze určené na vstup investovat do nákupu suvenýrů. Stánky totiž stojí na každém frekventovanějším parkovišti a prodavači u nich obvykle bývají svolní i ke smlouvání o ceně.

Druhou možností, jak kaňon a jeho blízké okolí poznat, je pěší trek. Pravda, není tak pohodlný, jako cestování autem, ale cesta netknutou přírodou, která může trvat i několik dní, je úplně jiný zážitek. Doporučuje se domluvit si trek dopředu, třeba přes internet, nicméně možná je prý i možnost domluvy přímo v některém z kempů, které v okolí kaňonu leží.

Foto: Carolina Ödman

Hlavně nezapomenout foťák! Protože tady je opravdu co fotit!

Takový typ výletu je ale dobré podniknout v době, kdy je v Jižní Africe „zima“, tedy od dubna do září. To jsou tu teploty „jen“ okolo pětadvaceti stupňů a neprší, ve zbytku roku pak rtuť teploměru může atakovat i čtyřicítku a člověk se čas od času může dočkat deště.

Krugerův národní park
Blyde River kaňon je obvyklou zajížďkou při návštěvě Krugerova národního parku, který je hlavním lákadlem celé oblasti. Jde o nejstarší park Afriky, který vznikl už v roce 1902. Jeho velikost je úctyhodná, 20 tisíc kilometrů čtverečních. I proto se sem jezdí na několikadenní výpravy. Uvnitř je před dvacet kempů, některé z nich i velmi luxusní. Jezdí se sem samozřejmě ale hlavně za zvířaty – žijí tu stovky druhů, včetně velkých afrických šelem, slonů, zeber i antilop.

Více o Krugerově parku najdete v článku Kam na safari s celou rodinou? V Jižní Africe budete spokojeni

Méně srážek a tudíž i nižší stav vody je navíc výhodný i pro návštěvu jedné ze zdejších největších atrakcí, místa zvaného Luck Potholes. Řeka Blyde se tu stéká s řekou Treur (mimochodem – v překladu se tu stékají řeka Štěstí a řeka Smutku) a víření vodních mas spolu se složením podloží dalo vzniknout bizarním skalním útvarům, dírám, kterými se valí voda. Dobře vidět jsou právě za nižšího stavu vody.

Foto: Ossewa

Takto si voda pohrála s podložím v Luck Potholes.

Vyhlídky a vodopády

Méně vody sice úplně nesvědčí vodopádům, kterých je v kaňonu a v jeho okolí také dost, i tak jsou ale desítky metrů vysoké vodní „sprchy“ pro Středoevropana podívanou. Třeba vodopády Mac Mac mají výšku atakující sedmdesát metrů, jsou tu ale i další – Lisbon, Berlin nebo vodopád Kadishi, kterému se díky jeho vzhledu přezdívá Plačící tvář přírody.

Poslední fotky do alba pak každý musí udělat na vyhlídce U Tří rondavelů. Tři obrovské skalní útvary tady skutečně připomínají typické africké domky s kulatým půdorysem a špičatou střechou a jsou jedním ze symbolů tohoto kaňonu, geologického fenoménu Jižní Afriky.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Jižní Afriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Jižní Afriky:

Atraktivní zájezd, který je díky délce trvání oblíben zejména mezi klienty mající zájem o kratší, avšak velmi intenzivní poznávací program, v Africe totiž stráví zhruba týden plný poznání.

Strhující kombinace jízdy v legendárním vlaku a četných výprav za atrakcemi, lidmi a divočinou exotického jihu Afriky. Poznejte pět afrických států z kupé legendárního expresu!

Prožijte dovolenou na jihu Afriky. Krásné pláže a možnost vyrazit na slavnou Stolovou horu, na které prý kdysi žili i lvi. Vybírejte z nejlepších hotelů, které ve městě jsou.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o vodopádech Iguacu, o zázračném zlatém viklanu nebo o nejdražších adresách světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Navštívili byste raději jihoafrický kaňon Blyde, nebo Grand kaňon?
Raději Blyde River kaňon.
68,5 %
Raději Grand kaňon.
23 %
Ani jeden mě neláká.
8,5 %
Celkem hlasovalo 518 čtenářů.

Fish River kaňon v Namibii

Tím úplně největším kaňonem Afriky je namibijský Fish River kaňon. Ten je dlouhý zhruba sto šedesát kilometrů, široký místy až 27 kilometrů a hluboký i 550 metrů. Údajně je i druhým největším kaňonem planety.

Vede jím jeden z nejoblíbenějších treků celé Afriky – za pět dní člověk ujde asi devadesát kilometrů a pozná to nejkrásnější z celého parku. Na tyto túry s průvodcem se ale může vyrážet jen od května do poloviny září, pak přichází období extrémních teplot, které jsou pro lidský organismus nebezpečné (teploty tu stoupají i nad 45 stupňů).

Ještě před nástupem obrovského horka se ale kaňonem od roku 2011 vždy v srpnu běhá „ultramaraton“. Náročný závod má prý prověřit fyzickou zdatnost běžců. Běží se trasa podobná té, kterou turisté projdou za pět dní a nejlepší běžci ji zdolají za zhruba deset hodin.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám