Hlavní obsah

Kam v březnu? Jaro patří poznávacím zájezdům, třeba New Yorku na tři dny

Typický Čech na jaře vyjíždí za poznáním. Autobusem. Do evropských velkoměst. Právě jaro je pro podobné cesty ideální – nabídka je široká, ceny příznivé a turistů u památek pak méně než v hlavní sezoně. Vyrazit je možné ale i mnohem dál – také za poznáním, ale letadlem a do destinací s přízviskem „exotické“. Jejich nabídka je na jaře podobně široká jako u cest do evropských metropolí.

Foto: Laslovarga

New York, včetně sochy Svobody se dá stihnout za tři dny.

Článek

Teploty v březnu začnou konečně stoupat vzhůru. A to je pro desetitisíce Čechů jasný signál k vycestování. Jaro je totiž dlouhodobě obdobím, kdy Češi ve velkém vyrážejí do světa. Nejčastěji za poznáním Evropy. Níž nicméně najdete tipy na cesty trochu dál – do míst, kterým jaro sluší podobně jako francouzské metropoli. Paříž je totiž absolutně nejčastějším cílem jarních zájezdů.

Za tajemstvím Mayů

Za dvanáct hodin se dostanete autobusem do Paříže, nebo letadlem do Cancúnu, který je branou Mayské riviéry. V březnu tu vrcholí hlavní sezona – teploty neklesají pod pětadvacet stupňů a spíše atakují třicítku, slunce pálí a deště se nedočkáte. Mayská riviéra a letoviska na ní jsou ideální pro ty, kteří chtějí zkombinovat poznávání a relax na vyhřáté pláži.

Foto: ESO travel

Tulum – zříceniny města na útesech nad mořem.

Pokud se ubytujete v některém z letovisek na pobřeží – nabízí se proslulá Playa del Carmen, luxusní zóna Playacar v její blízkosti, nebo samotný Cancún – vězte, že to budete mít jen pár desítek minut jízdy třeba do mayského města Tulum. To stojí na útesech nad mořskou hladinou a pohled na něj bere dech.

Tipy na další zajímavá místa:

Trochu dál je to do slavného „krvavého“ komplexu Chichén Itzá s proslulou Kukulkánovou pyramidou, nebo do ruin mayského města Uxmal. Jenže když už je člověk jednou tady, měl by pár hodin cesty „přetrpět“. Stojí to za to.

New York v rámci prodlouženého víkendu

Prodloužené víkendy jsou nejčastější a nejoblíbenější formou jarního cestování za poznáním. A nemusíte během nich zůstávat jen v Evropě. Na prodloužený víkend je možné odletět i do New Yorku – člověk pak stráví v této obrovské metropoli tři noci.

Foto: Jose Oquendo

O plavby k soše Svobody je obrovský zájem a fronty přímo u sochy bývají i na několik hodin.

Na poznání New Yorku jsou podle některých i dva týdny málo, ne každý si ale může dovolit odletět na tak dlouhou dobu – nehledě na to, že delší pobyt v New Yorku není zrovna levná záležitost. V případě „superrychlého“ zájezdu se odlétá brzy ráno z Prahy a člověk na některém z newyorkých letišť přistane díky časovému posunu během odpoledne téhož dne. Hned po ubytování tak může vyrazit za poznáním. Tomu jsou pak zasvěcené i další dva dny. Zpět se letí „až“ čtvrtý den odpoledne.

Více o tomto velkoměstě najdete v článku Na skok do New Yorku - mezi mrakodrapy je hej

Vietnam, Laos, Kambodža – pořádná porce exotiky

V březnu se ve velkém ještě stále létá i do jihovýchodní Asie. Thajské pláže jsou i v tuto dobu plné turistů. Pokud ale raději aktivně poznáváte, pak se vydejte za hranice Thajska – k sousedům do Vietnamu, Laosu a Kambodži. Cesta do těchto tří zemí se dá sloučit do jedné – na cestě je pak člověk téměř tři týdny.

Foto: thesuiteworld.com

Čtyři tisíce ostrovů a ostrůvků, stovky jeskyní a místa, kde nikdy nebyl člověk – to je vietnamská Dračí zátoka.

Cesta obvykle začíná ve vietnamské Hanoji – prohlídkou Ho Či Minhova mauzolea, které je děsivé a fascinující zároveň. Chybět nesmí ani cesta do zátoky Ha Long, jednoho z divů světa. Tady je možné vyrazit na moře na pár hodin, ale i na dva až tři dny, s přespáním na palubě. Vietnam - to jsou i temné tunely Vietcongu a exotická kuchyně. Kdo neochutná, jako kdyby tu nebyl.

Další na programu jsou chrámy Angkoru nebo Saigon, který stále bojuje s nálepkou města hříchu. Nicméně je třeba počítat s tím, že tady už člověku nestačí necelých třicet tisíc korun, jako v případě cesty do New Yorku. Cesta podobného „dlouhého“ zájezdu je zhruba dvojnásobná.

Inzertní sdělení: Vydejte se za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Užijte si deset dní v luxusním hotelu v letovisku Playcar, které navazuje na Playa del Carmen. Ideální poloha zároveň vybízí k návštěvě okolních pamětihodností, jako jsou mayské pyramidy, krokodýlí zoo nebo reservace Sian Kan.

Užijte si New York v rámci pětidenního unikátního zájezdu. Tři noci přímo v New Yorku, dvoudenní prohlídka města s průvodcem a pak osobní volno na nákupy a další poznávání. Březnové termíny se slevou!

LaosVietnam Kambodža - Ideální okruh pro milovníky poznání a historie vás zavede do Indočíny, kde poznáte kromě přírodních a architektonických skvostů i rozdílný světonázor. Odlétáme v březnu!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejdražších adresách světa, o nejromantičtějších destinacích nebo o Lví skále na Srí Lance. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte na jaře na dovolenou?
Ne, vůbec.
77,3 %
Ano, na poznávací zájezd.
12,5 %
Ano, na lyže.
5,9 %
Ano, do tepla.
4,3 %
Celkem hlasovalo 546 čtenářů.

Když máte raději relax na pláži…

V březnu je na většinu evropských „plážových“ destinací ještě příliš brzo, za sluncem a teplem se tak létá dál, velmi často na sever Afriky do Egypta.

Zhruba šest hodin pak trvá let do Spojených arabských emirátů, které získávají na oblibě. Dovolená, která byla dříve považována za velmi drahou, dnes patří cenově do podobné kategorie jako zájezdy do Řecka. Třeba do Dubaje se tam v last minute nabídce můžete podívat už za dvanáct tisíc korun. Ostatní emiráty jsou dražší.

V ještě vyšší cenové kategorii jsou zájezdy za teplem do Karibiku. Nicméně pokud si počíháte na výhodný last minute, pak můžete do nejoblíbenější karibské destinace, na Kubu, vyrazit už za necelých třicet tisíc korun. Na tolik vyjde zájezd do největšího letoviska Varadero, pobyt na menších kubánských ostrůvcích vyjde řádově o deset a více tisíc dráž.

Zážitek je to ale parádní, což dokazuje článek: Chcete mít tropický ostrov jen pro sebe? Zkuste kubánský ráj Cayo Coco

Absolutní cenovou špičkou mezi charterovými destinacemi, kam se létá hlavně v zimě a na jaře, jsou potom Maledivy. Souostroví v Indickém oceánu, které je považováno za nejluxusnější destinaci světa, je zadáno jen pro bohaté. Cena za pobyt na zdejších atolech začíná na hranici padesáti tisíc korun, v těch nejluxusnějších resortech (které mají mnohdy i šest hvězdiček), ale může vyšplhat až ke sto dvaceti tisícům za osobu.

Pokud chcete vidět, jak se turistům žije na Maledivách, podívejte se na článek: Maledivy: Luxus vládne i méně známým atolům, večeří se tu v podvodní restauraci

Související články

Výběr článků

Načítám