Hlavní obsah

Puerto Morelos: Letovisko, kde se turistům brání zuby nehty. A ti ho milují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tepe tady srdce Mayské riviéry. Na rozdíl od Cancúnu nebo Playa del Carmen ale zatím potichu a téměř neslyšně. Puerto Morelos je menší letovisko, které se v posledních deseti letech desetinásobně zvětšilo. Naštěstí tu ale dál platí vyhláška, která zakazuje stavbu budov s více než třemi patry, a atmosféra je tu autentická, příjemná a přátelská. Tady se masivnímu turismu ještě pořád úspěšně brání.

Foto: ESO travel

Budovy tu nesmějí mít víc než tři patra. Prý aby byl zachovaný přírodní ráz místa.

Článek

Symbolem města je téměř vyvrácený maják. Připomínka hurikánu Beulah, který městečko zpustošil v roce 1967. Modrobílá stavba nápor přírodního živlu sice ustála, ale silný vítr a voda ji téměř vyvrátily. Kdo se tady nevyfotí, ten jako kdyby v Puertu Morelos nikdy nebyl.

Vyrážejí sem proto turisté z několika málo moderních hotelových resortů na pobřeží, které tvoří povětšinou nízké bungalovy. A pak jsou tu také malé rodinné hotýlky, kterých se naštěstí nedotýká nařízení o maximální výšce zástavby. Jejich kouzlo je právě v jejich maličkosti a titěrnosti.

Posledních deset let? Zdesetinásobení!

Vyhláška tady sice platí, ale i přesto se Puerto Morelos rozrůstá. A to přímo raketovým tempem. V roce 2005 tu žilo asi tisíc stálých obyvatel, dnes je jich desetkrát tolik. Rozrostlo se jak Antiguo Puerto neboli Staré Puerto na pobřeží s hotely, příjemnými restauracemi, bary, obchůdky a soukromými vilkami, tak i nová část za silnicí 307 asi kilometr a půl ve vnitrozemí, kde žijí převážně zaměstnanci z místních hotelů.

Ohřejte se v Karibiku - prostřednictvím dalších článků:

Foto: Laurie Button

V některých místech je to ke korálovému útesu jen sto metrů od břehu.

Puerto Morelos leží zhruba na půli cesty mezi lázeňským Cancúnem a Playa del Carmen, v srdci Mayské riviéry. Na rozdíl od dvou zmiňovaných letovisek své renomé staví spíše na přátelské, až skoro rodinné atmosféře. Vždyť samotné městečko tvoří všehovšudy jen dvě hlavní ulice a místní tvrdí, že když člověk zrychlí krok, projde ho z jednoho konce na druhý za patnáct minut.

Dejte si jídlo v místních bistrech!

Uvolněná atmosféra panuje i v místních podnicích. Typickým mexickým podnikem je La Playita, rodinné bistro ukryté za písečnými přesypy na zdejší pláži. Místo klasické vývěsky tu na palmě visí staré surfařské prkno, na kterém je ručně vyvedený název podniku, zařízení je jednoduché a vzduchem se line typický odér ryb. Není ale nepříjemný. A nepříjemný není ani personál.

Specialitou podniku jsou smažené čerstvé ryby s ohromnou porcí domácích hranolek. Jídlo nepříliš typické pro Mexiko, ale díky čerstvosti surovin opravdu dobré.

Foto: ESO travel

Puerto Morelos sází na klidnou atmosféru a průzračné moře.

Zadáno pro potápěče!

Pláže v Puertu Morelas nejsou nijak extrémně široké a nedorážejí na ně obvykle vysoké vlny. Přímo proti letovisku se totiž táhne Mezoamerický korálový útes. V některých místech to k němu z pláže není ani sto metrů, celý úsek podél Puerta je ale mořským národním parkem. A to od roku 1998, kdy si jeho zapsání mezi chráněné oblasti vymohlo místní ekologické sdružení.

I díky tomu je dnes právě tato část Mezoamerického bariérového útesu (druhého nejdelšího korálového útesu na planetě) druhově nejbohatší a nejzachovalejší. Pravidla pro potápění a šnorchlování jsou poměrně přísná a za „vstup“, respektive potopení se platí poplatky.

Druhý největší korálový útes planety
Ráj potápěčů i přírodovědců. Mezoamerický bariérový útes se táhne v délce tisíc kilometrů vodami čtyř amerických států – Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu. A jen na území Mexika je chráněný v pěti národních parcích a třech biosférických rezervacích. Potkat se tu můžete se žralokem obrovským, s pěti sty druhy ryb a s několika desítkami druhů korálů.

Mimochodem dvouhodinová „tour“, kdy vám místní agentura půjčí vše potřebné pro šnorchlování a vyrazí s vámi k útesu ke dvěma atraktivním lokalitám, kde můžete vždy pětačtyřicet minut šnorchlovat, vyjde jednoho na zhruba padesát amerických dolarů. Zkušení cestovatelé potom tvrdí, že vás tu vše vyjde levněji, pokud k placení použijete přímo mexické peso.

Foto: Jaontiveros

Vydat se tu můžete šnorchlovat. Případně za potápěním s kompletní potápěčskou výbavou.

Klasické potápění vyjde asi o dvacet dolarů dráž. Ale můžete si vybrat – zda vyrazíte ke korálovému útesu, nebo jestli budete chtít prozkoumávat vrak lodi, který tu na dně leží a obrůstá mořskou flórou a vlastně i faunou.

Uvolněná atmosféra tohoto místa některým turistům učarovala natolik, že sem už nejezdí na klasickou dovolenou, ale pronajímají si tu na část sezóny vlastní domek nebo vilku. A tajně si přejí, aby Puerto Morelos zůstalo mimo hlavní zájem cestovních kanceláří co nejdéle a nepřišlo o svoje kouzlo.

Z Puerta Morelos jezdí trajekt na ostrov Cozumel. Více o něm najdete v článku Ostrovní ráj Cozumel láká na mayské památky, nádherné pláže a potápění

Inzertní sdělení: Vydejte se do Mexika!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů do Mexika:

Užijte si dovolenou v příjemném čtyřhvězdičkovém hotelu, který leží přímo na pláži s jemným pískem. 2 bazény, 3 restaurace, 6 barů. Možnost masáží, jacuzzi, aerobic i tenisové kurty. Skvělé all inclusive!

Hotel ležící přímo na jedné z nejkrásnějších pláží Mayské riviéry. Jen kousek od golfového hřiště a v pěší vzdálenosti od centra Playa del Carmen, srdce Mayské riviéry. Nechte se hýčkat pětihvězdičkovým luxusem.

Dva ohromné bazény a zároveň hned u resortu pláž, která bere dech. Šest barů, čtyři restaurace, masáže, lázně, kadeřnický salón… Pětihvězdičkový resort zasazený do tropické zahrady nabízí vše, co si na dovolené můžete přát.

Čtěte dále:

Přečtěte si také tipy na říjnovou dovolenou, o přírodních divech světa nebo o obrovských diamantových dolech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jak vybíráte dovolenou?
Přímo v cestovní kanceláři.
3,9 %
Na internetu.
69,5 %
Z papírového katalogu.
14,8 %
Nevybírám, nechávám to na partnerovi.
1,6 %
Na doporučení někoho jiného.
0,8 %
Jinak.
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 128 čtenářů.

Mezi krokodýly!

V Puerto Morelos leží i zařízení, které se jmenuje Crococun Zoo. A nebojte se, že byste přehlédli vstup. Ten je totiž vyvedený v záživých tónech modré a oranžové. Do roku 1988 šlo o běžnou krokodýlí farmu, pak ale přišel hurikán a ten celé zařízení zničil. S obnovou se potom začalo v jiném duchu.

Cílem tvůrců bylo zachovat kousek původní vegetace, která tu na pobřeží po tisíciletí byla. Dnes jde tedy o místo, kde zakonzervovali kus pralesa a do něj umístili expozice se zvířaty. Prohlídky jsou se zkušeným průvodcem a potkat se tu můžete s opicemi, papoušky, ale i s hroznýšem nebo právě s krokodýly. Na některé z obyvatel této rezervace si pak dokonce můžete i sáhnout.

Celý areál pak doplňuje příjemné občerstvení a obchod se suvenýry. Příjemné místo pro rodinný výlet.

A mimochodem – v Puerto Morelos se prý mnohem více vyplatí pronájem vlastního vozu než cesty taxíkem.

Nejčtenější články z poslední doby:

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám