Hlavní obsah

Výlet jako na planetu opic. Vydejte se do unikátní rezervace Mefou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opic bylo v Africe vždycky jako psů. Na malé ploše rezervace Mefou se počítají ve stovkách, takže to tam vypadá trochu jako na filmové planetě opic. V okolí ovšem tolik primátů není, část z nich totiž končí na talíři. Nezbývá než se podívat, jak to vypadá na místě, kde jich žije stále dost.

Foto: ((brian)) (Wikimedia Commons, licence CC BY 2.0)

V opičí rezervaci najdeme také samce mandrilů s výrazně zabarvenými částmi hlavy.

Článek

Gorila vás vezme za nohy a pořádně s vámi tři čtvrtě hodiny třese. Ne, to není netradiční atrakce v Mefou, tak nějak si připadáte při cestě sem. Silnice jasně naznačuje, že míříte do divočiny. Možná byste, zhýčkáni Evropou, čekali mezi hlavním městem Yaoundé a jedním z nejzajímavějších míst Kamerunu nějakou superdráhu. Na to zapomeňte. Jak se na černém kontinentu říká: This is Africa!

Po 45 minutách vám poskakující auto slušně namasíruje hýžďové svalstvo a vy můžete vystoupit u opičí rezervace a rozhýbat si ho. Čeká na vás pouť skrz národní park Mefou.

Vlakem je to v Africe pohodlnější:

Kde leží Kamerun?
Ve střední Africe u Guinejského zálivu mezi Nigérií, Čadem, Středoafrickou republikou, Kongem, Gabonem a Rovníkovou Guineou. Kousek od pobřeží Kamerunu najdeme další suverénní stát, a to souostroví Svatý Tomáš a Princův ostrov, takže Kamerun má sedm sousedů.

Zkratku AAA nespojujte jen s auty, ale i s opicemi

Zprvu to tu vypadá trochu depresivně – lidoopi posedávají za dráty a pletivem jako ve vězení. Řeknete si, že by opice uprostřed Afriky měly volně pobíhat po lese. Tím by si ale moc nepomohly. V Africe lidé uloví tisíce primátů ročně kvůli masu. Právě proto vznikají parky jako tento.

Foto: Public Library of Science (2005). PLoS Biol 3(11): e385. doi:10.1371/journal.pbio.0030385

Gorila s holí zkouší hloubku vody.

Existují celé tlupy pytláků a překupníků, které se živí prodejem opičího masa. Kvůli nim v roce 1996 vznikla organizace AAA (Ape Action Africa) – spolek zabývající se záchranou těchto tvorů. V lese v oblasti Mefou zřídilo AAA rezervaci, kde mají ohrožené druhy pod dohledem.

Celkem jich dnes můžete v rezervaci vidět okolo tří set. Většinou zde jsou ty nejohroženější druhy. K nim dnes patří i zde žijící gorily horské a šimpanzi učenliví. V parku převládají opičí sirotci, jejichž rodiče padli do rukou pytlákům.

Čtěte také:

Foto: Advantage Lendl (Flickr.com, licence CC BY 2.0)

Pygmejové - tradiční obyvateklé této části Afriky. Oděni v palmových listech už dnes nechodí.

Před pikolou, za pikolou šimpanz nesmí stát

Vstup do parku stojí 7500 středoafrických franků, to je v přepočtu něco přes 300 korun. Uvnitř si můžete poslechnout výklad průvodce a vydat se na dvouhodinovou túru přímo mezi opy. Většina si ještě na turisty nezvykla a skrývá se za stromy. Vypadá to jako zvláštní hra na schovávanou.

Na kus řeči s Pygmeji

Je škoda, že tak zajímavý kus země, jakým bezesporu Střední Afrika je, nevítá tolik turistů, kolik by mohl. Mnoho států v této oblasti totiž řeší složitou vnitropolitickou situaci. Cestovní kanceláře proto v této části černého kontinentu většinou mají v nabídce jen zájezdy do Kamerunu. V jeho jižní polovině je totiž situace již dlouho stabilní.

Další články z Afriky

Proto si lidé mohou v klidu prohlížet třeba „palác tisíce masek“. Jde o muzeum nacházející se v jižní části Kamerunu, tak jako Mefou konkrétně v místě zvaném Babungo. Kdysi to byl královský palác.

Foto: Kapsiki (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Rumsiki - další z působivých míst v Kamerunu.

Zaujala vás opičí rezervace, palác tisíce masek nebo byste zkrátka jen chtěli poznat přírodu středu Afriky? Můžete se přitom seznámit třeba s Pygmeji od řeky Lobé. Jejich život se sice stal divadlem pro turisty, i tak jde ale o nevšední kulturní zážitek. Pokud toužíte poznat Afriku, měli byste si pospíšit, dokud ji ještě obývají ohrožené druhy zvířat.

Inzertní sdělení: Vydejte se v zimě za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky luxusních pobytových zájezdů:

Vydejte se k Pygmejům, do opičí rezervace Mefou, do „Paláce tří tisíců masek“ a za dalšími místy vyhlášenými ekoturistikou, které v Kamerunu eviduje UNESCO.

Léto ještě nekončí. V Thajsku rozhodně ne, tam totiž začíná a slunce tam rozpaluje písek. Ohřejte se na něm i vy a vydejte se na podzim jako tažní ptáci do teplých krajů!

Ceny zájezdů do Asie letí dolů! Vedle Thajska zlevňuje třeba také Barma. Co je v ní k vidění? Půvabná zákoutí řeky Iravádí nebo největší zlatá pagoda světa.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, kam se dá v New Yorku dostat zadarmo, dále o městech duchů v Číně nebo o tom, jak levně pořídíte zimní dovolenou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste někdy v Africe?
Jen prstem na mapě
37,8 %
Ne, ale láká mě to
31,7 %
Ano a byla to nádhera.
30,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 82 čtenářů.

Informace o Kamerunu

Počet obyvatel: 20 120 000 obyvatel (54. největší země světa)

Věkové složení: Přesně 40% obyvatelstva tvoří podle posledního sčítání lidu děti mladší 15 let. To je trojnásobek procentuálního zastoupení mladistvých v České republice. Starších 65 let žije v Kamerunu asi 3,5%, zatímco u nás jich je asi 15%.

Roloha: 475 442 km2 (56. nejlidnatější země světa), šestinásobek rozlohy naší republiky.

Hlavní město: Yaoundé (Jaunde) – 1,8 milionu obyvatel. Ještě větší je dvoumilionový přístav Douala, obchodní tepna Kamerunu.

Úřední jazyk: francouzština, angličtina

Měna: 1 CAF (Středoafrický Frank)

Vízová povinnost pro občany České republiky: Češi nejsou při cestování do Kamerunu osvobozeni od víz, proto si je musejí před odjezdem zařídit přes velvyslanectví v Moskvě.

Očkování: Povinné je očkování proti žluté zimnici. Dále se doporučuje vakcinace proti žloutenkám typu A i B, tyfu a meningitidě A a C. S sebou vezměte rozhodně i antimalarika.

Více o zemi naleznete na stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám