Hlavní obsah

Kam v říjnu? Utečte před zimou k moři. Poradíme vám top destinace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ranní mlha a lezavé mrholení, před kterým se neschováte. Slunce za mraky a na chodníku vrstva mokrého listí. Radši byste slunce a teplo? Tak vyměňte klasický český podzim za pár dní na pláži u moře. Pravda, v Evropě už léto nestihnete, ale v exotičtějších destinacích právě začíná sezona!

Foto: ESO travel

Nebaví vás podzimní plískanice? Vydejte se za exotikou!

Článek

Jih Evropy v říjnu dělá za hlavní turistickou sezónou tlustou čáru. Na koupání už to obvykle není, čestnou výjimkou mohou být jižněji položené řecké ostrovy. Ale stoprocentně se spoléhat na přízeň počasí nemůžete.

Jinde naopak sezóna právě začíná, nebo se na ni lidé usilovně chystají. Třeba v Thajsku pomalu, ale jistě končí období dešťů a v Emirátech teploty konečně padají na „normální“ hodnoty.

Do Thajska letos nelétají chartery

V závěru října už se na severu Thajska s deštěm setkáte jen výjimečně. Jižněji občas zaprší, ale nejde o nic dramatického. Stačí počkat pár minut a déšť je pryč.

Foto: panviman.com

V Thajsku začíná sezona na konci října. A turisté mohou vyrazit i do opravdu luxusních hotelů.

A právě Thajsko je nejpopulárnější „českou“ destinací pro zimní exotickou dovolenou. Podle odhadů sem vyrazí zhruba 40 tisíc Čechů, čtyři pětiny z nich na vlastní pěst, zbytek s cestovní kanceláří. Letos ale všechny cestovatele čeká velká změna. Po patnácti letech nebudou z Česka do Thajska létat charterové lety.

Co to znamená? Že je nejlepší zájezd do Thajska pořídit v předstihu ve first minute nabídkách a nečekat na výhodné „zájezdy na poslední chvíli“, které se v nabídkách objevovaly v minulých letech. Letos „Thajsko za patnáct“ tak jako loni neseženete. Pokud se nějaké nabídky na poslední chvíli objeví, půjde opravdu jen o pár míst.

Vydejte se na krásné pláže!

Do Thajska přestaly charterové lety z Česka létat úplně, do dalších zimních exotických destinací je tři pro exotiku zásadní cestovní kanceláře ESO travel, EXIMtours a Čedok výrazně omezí. Ještě loni odlétalo z Česka do exotických zimních destinací každý týden 12 letadel, letos jich bude pouhých pět.

Foto: ESO travel

Za exotikou míří každý rok asi 140 tisíc Čechů.

Pláže a památky – to je Mayská riviéra

Týká se to i Mayské riviéry v Mexiku, kde hlavní sezóna také odstartuje na přelomu října a listopadu. Tahle atraktivní část východního pobřeží Mexika zahrnuje letoviska Cancún, Playacar, Akumal, Playa del Carmen a spoustu dalších menších městeček, kam se v zimě jezdí za teplem.

Kromě toho Mayská riviéra turisty láká atraktivní kombinací krásných pláží a mayských památek – včetně té nejslavnější, komplexu Chichén Itzá se slavnou „krvavou“ Kukulkánovou pyramidou.

Na poloostrově Yucatán leží i nejpopulárnější a největší letovisko Mayské riviéry, slavný Cancún, město s největším počtem hotelových pokojů v Mexiku, město plné barů, obchodů, hotelů a restaurací, kde se člověk snad ani nemůže nudit. O trochu klidněji je v Playa del Carmen, menším letovisku se známou mexickou Pátou avenue.

Foto: ESO travel

Emiráty zrušily v březnu 2014 pro Čechy vízovou povinnost, cesta sem je tak jednodušší.

Do Emirátů bez víza

Od 22. března 2014 je snazší cestovat do Spojených arabských emirátů, ty totiž pro Čechy zrušily vízovou povinnost. Kromě času tak ušetříte i v průměru 1500 korun. V říjnu tady teploty padají na únosných 34 stupňů, moře má okolo třicítky.

Vyrazit sem můžete „klasicky“ do Dubaje – v říjnu jsou některé zájezdy k mání i za částky nižší než 20 tisíc korun, případně se vydat do dalších, méně známých emirátů. Třeba do emirátu Sharjah, pravděpodobně nejkonzervativnějšího ze všech.

Foto: archiv autora

Pokud plánujete odletět na přelomu roku, je nejvyšší čas rezervovat dovolenou. Tyto termíny mizí nejrychleji.

Od roku 2001 tady platí kontroverzní zákon, který platí i pro turisty a řeší vhodné oblékání. Nepřípustné je, abyste na ulici vyšli v krátkých šortkách, případně v krátké sukni. Neprojdou vám ani nezahalená ramena. A problémy mohou mít i nesezdané páry, které se k sobě na veřejnosti budou chovat příliš důvěrně.

Tato striktní pravidla nicméně platí jen k branám místních pohádkových hotelových resortů. Za nimi je jiný svět. Takový, kde můžete chodit v bikinách, dát si na baru alkohol a neřešit délku sukně. A právě luxus a skvělé služby jsou to, co sem přitahuje stále více turistů.

Inzertní sdělení: Vydejte se v zimě za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky luxusních pobytových zájezdů:

Užijte si slunce, horké počasí, krásné pláže a luxus zdejších hotelů v rámci našeho zájezdu! V říjnových termínech můžete letět i za cenu nižší než dvacet tisíc korun! Podívejte se na nabídku!

Utečte před zimou za teplem do Mexika! Mayská riviéra nabízí atraktivní kombinaci nádherných pláží a dech beroucích památek. Poznejte poloostrov Yucatán a všechna jeho tajemství!

Havaj na Havaji! Prožijte 14 nezapomenutelných dní na souostroví s nádhernou přírodou a krásnými plážemi. Jedna z nejatraktivnějších lokalit Spojených států je na dosah!

Čtěte dále:

Přečíst si můžete také o městech duchů v Číně, o největším stromě světa nebo o přehradě Itaipú. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte na podzim na dovolenou?
Ano, pravidelně a k moři.
34,2 %
Ano, na krátké poznávací zájezdy po Evropě.
15,2 %
Ne, preferuji léto.
22,8 %
Ne, na dovolenou nejezdím.
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Kde se připravují na turistickou sezonu?

Zatímco ve většině jihoevropských destinací pomalu balí a končí sezonu, jinde se na turisty teprve chystají. Kromě Thajska zmíněného v hlavním článku jsou to třeba i tyto destinace:

Kuba

Po Thajsku druhá nejpopulárnější zimní exotická destinace, kam Češi jezdí. Nejčastěji do letoviska Varadero. Mezi méně známá, ale stále populárnější letoviska patří například Guardalavaca, Playa del Este nebo panenské ostrůvky v čele s Cayo Coco

Dominikánská republika

Země, která nabízí špičkové služby a kromě krásných pláží může nabídnout i perfektní all inclusive programy. Ideální zimní cíl pro ty, kteří chtějí vysoký standard služeb, zahrát si golf nebo se potápět. Tohle všechno vám dominikánská letoviska dopřejí.

Keňa

Po loňských útocích se situace zklidnila, a pokud se nestane nic mimořádného, turisté se do této krásné africké země vrátí. A aby také ne – kombinace krásných pláží, luxusních resortů a možnosti vyrazit na safari do nejkrásnějších národních parků planety je opravdu lákavá.

Zanzibar

Ostrov u východního pobřeží Afriky je součástí Tanzanie a pro milovníky odpočinkové dovolené je rájem na zemi. Patří k nejpopulárnějším destinacím pro strávení Vánoc a silvestra – a pozor, pokud o něčem podobném také uvažujete, pak vězte, že ta nejlepší místa velmi rychle mizí.

Jamajka

Tento stát v Karibiku dlouhou dobu nebyl úplně tradiční zimní destinací. Teď se na Jamajku ale dostanete přímou linkou z Prahy a bez přestupů, takže její popularita poroste. Za zmínku stojí letovisko Negril s 10 kilometrů dlouhou pláží.

Související články

Výběr článků

Načítám