Hlavní obsah

Plánujete zimní dovolenou? Nejvýhodněji ji pořídíte teď, později se na vás nemusí dostat

Ne každý tráví zimní dovolenou na horských sjezdovkách. Před šesti lety tak za teplem k moři vyrazilo asi 140 tisíc Čechů. Pravda, pak dobývání exotických destinací přibrzdila krize, ale dnes platí, že jen do Thajska vyrazí 35 až 40 tisíc Čechů. Zimní exotické dovolené získávají na oblibě. „A nejvýhodněji je pořídíte právě teď, na startu sezóny,“ zní z cestovních kanceláří.

Foto: ESO travel

Thajsko je mezi Čechy dlouhodobě nejpopulárnější destinací. A i letos jich sem vyrazí desetitisíce.

Článek

Loňská zimní sezóna přála všem, kteří rádi cestují za malý peníz. Nabídka a následně kapacita charterových destinací byla výrazně naddimenzovaná, a kdo měl dostatek trpělivosti a počkal na last minute, mohl třeba do Thajska, nebo do Karibiku do luxusního resortu letět za 15 tisíc korun.

Letos je vše jinak – míst v letadlech je méně, proto bude last minute zájezdů minimum a nejvýhodněji dovolenou pořídíte právě teď, kdy cestovky rozdávají výrazné slevy v rámci first moment nabídek.

Foto: ESO travel

Toužíte po klidu a pohodě? Pak se vydejte na některý z thajských ostrůvků. Pobyt na nich je dražší, ale stojí to za to.

„Zatímco ještě loni v zimě odlétalo každý měsíc do mimoevropských exotických charterových destinací z Česka 12 letadel každý týden, letos jich bude jen pět,“ říká Hynek Špinar z cestovní kanceláře ESO travel, která se spolu s Exim Tours a Čedokem dohodla, že budou létat společně ve stejných letadlech.

„Teď je nejbohatší nabídka a nejlepší ceny. A ti, co se přesto rozhodnou počkat, letos vůbec nemusí odletět,“ dodává Hynek Špinar.

Thajsko je stálicí – pro baťůžkáře i pro bohaté

Do Thajska – za teplem, krásnými plážemi, památkami v Bangkoku, ale i do krásných národních parků na severu země – zamíří každý rok téměř 40 tisíc Čechů.

Thajsko je díky tomu zdaleka nejpopulárnější exotickou destinací. „Letos do něj ale poprvé po 15 letech nelétají z Česka charterové lety,“ říká Hynek Špinar. Proč? Protože v hlavní sezóně denně do Thajska z celé Evropy létá přes padesát pravidelných linek, které poptávku bez problémů pokryjí.

Do Thajska můžete vyrazit do Bangkoku, města plného chrámů, historických památek, ale i města hříchu a neřesti, které reprezentuje zábavní čtvrť Patpong. Velkým a rušným letoviskem je Pattaya, výborné služby poskytuje Phuket. Za luxusem a soukromím se potom létá na thajské ostrovy. Ať už je to panenské souostroví Phi Phi, ostrov Ko Chang nebo malinký ostrůvek Ko Lipe.

V Karibiku vede Kuba

Autentická atmosféra, krásné pláže, salsa, doutníky, rum, koktejly… za tím vyráží na Kubu každý rok zhruba 10 tisíc Čechů. Což z ní dělá nejpopulárnější karibskou destinaci. Tři ze čtyř turistů míří do Varadera, nejslavnějšího karibského letoviska, a ten zbytek? Ten do dalších menších a méně známých letovisek a na ostrůvky při pobřeží.

Foto: archiv autora

Kubánské letovisko Varadero je nejslavnějším letoviskem celého Karibiku.

Inspirace pro zimní dovolenou!

Cayo Coco, Cayo Santa Maria nebo Cayo Guillermo jsou předobrazy ráje, které mají blízko ke katalogovým kýčům, ostrůvky, kde je pobyt sice dražší než na pevnině, ale kde si člověk bude připadat jako novodobý Robinson. Pravda, s luxusním bungalovem v zádech.

Dominikánská republika – špičkové zázemí

Zatímco Češi tíhnou ke Kubě, na západ od nás je nejoblíbenější karibskou destinací Dominikánská republika. A není divu.

„V Dominikáně se dočkáte špičkového servisu, proslulé je místní all-inclusive a zapomenout nesmíme ani na pláže, které mají statut nejkrásnějších pláží na planetě,“ přibližuje další karibskou destinaci Hynek Špinar.

Foto: ESO travel

Krásné pláže, bělostný písek, slunce… vyměňte letos hory za zimní dovolenou někde v teple!

Pokud chcete dovolenou propojit s golfem, jeďte do letoviska Punta Cana. Juan Dolio je zase pohodovým letoviskem, kde vás obejme téměř lenivá atmosféra, a příjemný klid je i v Samaná. A i pro Dominikánu platí, že nejvýhodněji je k mání právě teď, v září a říjnu v rámci first minute slev.

Kam dál? Na Jamajku, do Mexika, do Keni…

Za koupáním a mayskými památkami v blízkosti pláží vyrážejí turisté do Mexika. Moderní Playa del Carmen, historický Tulum, tradiční Acapulco, ostrov plodnosti Cozumel… destinací je mnoho. Záleží, zda preferujete klid, nebo chcete do rušnějšího letoviska.

Foto: archiv autora

Předpokládá se, že se letos turisté začnou vracet do Keni. Africkou stálicí je ostrov Zanzibar.

„Zvýšený zájem je letos o Jamajku, i proto, že je letos poprvé s přímými lety z Prahy,“ přibližuje Hynek Špinar a dodává: „A když se nestane něco mimořádného, začnou se turisté pomalu vracet i do letovisek v Keni.“

A pokud se chystáte letos odletět za teplem k moři v období vánočních svátků a na silvestra, měli byste si pospíšit. Právě termíny na přelomu roku mizí nejrychleji a místa v těch nejlepších resortech se velmi rychle plní.

Inzertní sdělení: Vydejte se v zimě na dovolenou snů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů za exotikou:

Vydejte se s námi už v říjnu za krásami Thajska. Vezmeme vás na prohlídku Bangkoku a pak si užijete relax na plážích v letovisku Phuket, který je považovaný za letovisko s perfektními službami.

Prožijte přelom roku v nejslavnějším letovisku Karibiku! Kubánské Varadero s desítkami kilometrů krásných pláží je ještě pořád k mání i v atraktivním termínu na přelomu roku. Využijte toho!

Nejkrásnější pláže světa jsou v Dominikáně! A my vás na ně vezmeme! Vydejte se do letoviska Punta Cana, srdce karibského golfu, kde se o vás skvěle postarají. Místní služby jsou špičkové!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o přehradě Itaipú, o špičkových restauracích nebo o nejslavnější soše planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Jezdíte v zimě na dovolenou?
Ano, ale na hory
24,3 %
Ano, na poznávací zájezdy
1,4 %
Ano, do tepla k moři
45,7 %
Ne, jezdím v jinou část roku
28,6 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Kam dál?

Při výběru zimní dovolené se člověk nemusí omezovat jen na destinace zmíněné v hlavním článku. Jsou i jiná místa, kam se jezdí na krásné pláže, za žhavým sluncem a skvělými službami.

Zanzibar

Tenhle ostrov patřící Tanzanii leží při východním pobřeží Afriky a pyšní se tím, že se tu narodil jeden z nejslavnějších zpěváků 20. století – Freddie Mercury. Místní bělostné pláže, voňavé plantáže s kořením a historické Stone Town, kde se dříve obchodovalo s otroky, učarovaly třeba i Billu Gatesovi. Dovolenou v tomto exotickém ráji navíc můžete poměrně snadno propojit se safari v Africe.

Maledivy

První turisté sem dorazili v 70. letech 20. století a od té doby turistický ruch na Maledivách jenom kvete. Maledivy jsou souostroví v Indickém oceánu, které tvoří zhruba 1200 ostrůvků, na kterých je hned několik resortů, pro jejichž ohodnocení nestačí ani klasická pětihvězdičková škála.

Noc ve vodním bungalovu, výlet na lodi s proskleným dnem, potápění se žraloky, snídaně na pláži… Už si balíte kufry?

Související články

Výběr článků

Načítám