Hlavní obsah

Thajsko (téměř) bez turistů: V oblasti Khao Lak nesmí být hotel vyšší než palma

Stojí jen kousek od silnice na kraji neprostupné zeleně a neznalý člověk jen kroutí hlavou. Ocelově šedivý lodní kolos leží více než dva kilometry od pobřeží Andamanského moře a je opravdu zvláštní. Loď 813 sem ale v prosinci 2004 přinesla vlna tsunami, a tak je dodnes připomínkou toho, jakou sílu má příroda.

Foto: ESO travel

Vydejte se do oblasti Khao Lak, kde je příjemný klid.

Článek

Mohutný člun pobřežní policie, který leží jen kousek od tržiště Bang Niang je dnes jednou z velkých atrakcí celé oblasti Khao Lak. Pravda, značně smutnou. Okolí lodi je upravené, stojí tu památník, čas od času se tu objeví i květiny jako připomínka tisíců obětí. Nicméně dnes už naštěstí nad celou oblastí jihovýchodní Asie bdí systém ochrany a varování.

Khao Lak – klidná thajská „samota“

Khao Lak, kde loď leží, je pobřežní pás tvořený několika vesničkami, plážemi, zátokami a resorty, který leží na pobřeží Andamanského moře v jižní části Thajska. Před „vánoční“ tsunami šlo o nejrychleji se rozvíjející oblast Thajska – minimálně, co se turistického ruchu týká – vlna rozvoj sice zbrzdila, dnes už ale zase turistický ruch jede naplno.

Foto: archiv autora

Krásné pláže a minimum turistů – to je ideální kombinace.

Tedy – abychom byli přesní – Khao Lak nepatří k destinacím, kde je hlava na hlavě, na pláži je k nehnutí a v restauracích stojíte frontu na volný stůl. Naopak – Khao Lak už před vlnou patřil k místům, které stavějí spíše na klidnějším prostředí, na menším počtu malých a útulných resortů. Mimochodem – místní vyhláška dokonce zakazuje stavbu budov vyšších, než je průměrně vzrostlá palma. Nenarazíte tady na žádné obrovské a neosobní hotely.

Vegetariánský festival plný krve
Vegetariánský festival, jinak také Tesagan Gin, je taoistická slavnost, která začíná vždy večer prvního dne devátého měsíce čínského kalendáře. Během následujících devíti dní by pak taoisté neměli pozřít nic z masa ani z mléčných výrobků. Symbolem celého festivalu jsou nicméně takzvaní „Mah Song“, lidé, jejichž těla jsou prý posedlá božskými duchy. V transu si pak tito lidé propichují tváře, jazyky i další části těla a údajně při tom necítí bolest.

Srdcem Khao Lak je vesnička Bang La On. Tady je koncentrace bister a restaurací přece jen trochu vyšší, pořídit se tu dají i suvenýry. A rozhodně stojí za to navštívit některou z restaurací a ochutnat něco z darů moře, které tu obvykle mívají opravdu čerstvé.

Foto: ESO travel

Vstup do moře je příjemně pozvolný.

Za potápěním!

Nejživější pláží z celé oblasti je potom Hat Nang Thong – kde lidí bývá více, ale rozhodně ne tolik jako ve velkých letoviscích. Vstup do vody je tu obvykle pozvolný, povrch dna písečný – ideální kombinace i pro rodiny s malými dětmi, které sem také jezdí.

Mimochodem, vody Andamanského moře jsou jedny z nejlepších pro potápění! Potápěčských škol, případně půjčoven vybavení, je na pobřeží nepočítaně – ne nadarmo je Khao Lak označováno jako vstupní brána k Similanským ostrovům, o kterých najdete více informací v bočním sloupci.

Jak zapáchá hnijící maso?
To zjistíte, pokud vyrazíte na trek do národního parku Khao Sok, kde na kořenech a kmenech rostlin parazituje rostlina Rafflesia. Její ohromné červenooranžové květy páchnou jako hnijící maso z mršiny. Proč? Protože se snaží nalákat velké mouchy, jež by ji pak opylovaly.
Foto: ESO travel

Hlavní sezona je v Thajsku od listopadu do března.

O Khao Lak se občas hovoří jako o „thajské“ nebo „turistické samotě“. Neznamená to ale, že tu na nikoho nenarazíte, jak je týden dlouhý, a jedinou zábavou bude ležení na pláži (i když i to má v Thajsku něco do sebe). Jsou tu ideální podmínky pro šnorchlování, rybaření, klasické potápění. V blízkosti Khao Lak jsou i golfová hřiště, případně se můžete vydat i na sloní farmu nebo na trek do džungle.

Do karet Khao Lak hraje i to, že je perfektně dostupné z nedalekého Phuketu, leží totiž jen kousek od „Route 4“, jedné ze čtyř hlavních silničních tepen celého Thajska. A pokud sem vyrazíte, pak vězte, že atmosféra tu občas bude příjemně evropská. Nejvíce lidí sem totiž jezdí právě ze starého kontinentu, často ze zemí Skandinávie.

Inzertní sdělení: Užijte si pohodu v Thajsku

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Vydejte se do Thajska za cenu, která bere dech! V last minute nabídce můžete na přelomu roku odletět do Thajska i o 15 tisíc levněji! Vánoce prožité v exotice rozhodně stojí za zvážení!

Prožijte dovolenou v Thajsku – vybrali jsme pro vás kombinaci luxusního Phuketu a pak oblasti Khao Lak, kde si dopřejete maximální klid a relax! Nádherné pláže a ideální podmínky pro potápění.

Říká se, že jde o nejkrásnější souostroví celého Thajska. Phi Phi je rájem, kde se o vás skvostně postarají v luxusních resortech, včetně těch s přízviskem „eko“. Skutečná dovolená v ráji!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejslavnějším mrakodrapu světa, o Mongolsku nebo o romantickém ostrově Mauritius. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Plánujete v zimě vyrazit za teplem?
Ano, někam do Afriky.
5,9 %
Ano, do jihovýchodní Asie.
21,7 %
Ano, na americký kontinent.
4,1 %
Ne.
68,3 %
Celkem hlasovalo 489 čtenářů.

Potápění jako v akváriu

Oblast Khao Lak je ideální branou k Similanským ostrovům, jedné z nejlepších potápěčských lokalit na planetě. Bez nadsázky se dá tvrdit, že potápění tady nabízí takovou druhovou pestrost, jakou nenajdete nikde jinde na světě.

Similanské souostroví je tvořeno celkem devíti hlavními ostrovy. Všechny jsou neobydlené, všechny mají nádherné pláže, všechny ve svém okolí nabízejí ideální podmínky pro potápění a od roku 1982 patří pod správu mořského národního parku.

Hlavní důvody, proč sem vyrážejí turisté z celého světa, jsou perfektní viditelnost a ohromná druhová pestrost. Jen korálů je tu zhruba pět stovek druhů, přidejte k tomu majestátní rejnoky, menší druhy žraloků, manty, želvy a menší druhy pestrých rybek.

Oblíbenou lokalitou je i takzvaný Richelieu Rock, lokalita, kde se ve vodě pohybují ohromní žraloci velrybí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám