Hlavní obsah

Nejkrásnější vulkán planety: Vystoupejte "Mořem písku" na indonéské Bromo

V kaldeře, která má v průměru pět kilometrů, leží hustá mlha, a člověk tak nevidí její dno, které je pokryté popelem. Nad mlhu vystupují mohutné kužele vulkánů a z některých se valí dým. Ten nejhustší z vulkánu Bromo. Prý nejkrásnějšího vulkánu planety, který je zároveň i symbolem Indonésie.

Foto: Michael Day

Své kouzlo má vulkán Bromo i v podvečer.

Článek

Nejkrásnější pohled na celou kalderu a vulkán Bromo je při východu slunce. To se na vrcholcích stěn kaldery sejdou stovky turistů. U malých parkovišť jsou vybudované stánky s občerstvením, místní podnikaví obyvatelé nabízejí za tučný peníz i deky. A ty se hodí, ranní teploty v národním parku Bromo Tengger Semeru, jehož součástí je i kaldera, nešplhají vysoko.

Nejkrásnější za svítání

Když vyjde slunce, člověk si připadá jak v jiném světě. Klid přerušuje jen cvakání spouští fotoaparátů. Každý chce ukořistit snímek vulkánu, který je poznávacím znamením Indonésie. Bromo by tu ale nestál nebýt dávného supervýbuchu původní sopky Gunung Tenggeru. To po něm tu zbyla tahle krása.

Vydejte se do turisty neobjevených zemí:

Vulkán Bromo je na fotografiích obvykle zachycený společně s nejvyšším vrcholem Jávy, vulkánem Semeru, a s neaktivním vulkánem Batok, který s vulkánem Bromo přímo sousedí.

Lákají vás vulkány? Přečtěte si o dalších zajímavých místech této oblasti Bali, Jáva, Komodo nebo Borneo. Který z indonéských ostrovů je ten nej? 

Foto: Susan Black

Cesta kalderou, písečným mořem k vulkánu Bromo.

Člověk se navíc nemusí omezovat jen na „vnější“ pozorování kaldery, ale může se vydat přímo do srdce Broma, až k samotnému nitru vulkánu. Po zhruba tří set metrovém sestupu po příkrých stěnách do nitra kaldery nicméně končí veškerá romantika. Turistů je tady ráno a dopoledne prostě moc. Člověk si navíc musí uvědomit, že nitro kaldery vyplňuje takzvané „písečné moře“.

Cesta k srdci vulkánu

K samotnému vulkánu Bromo se můžete dostat i džípem. Většina turistů se nicméně shoduje na tom, že víc si cestu skrz moře písku užijete na hřbetě koně, nebo když půjdete po svých. Zkušení cestovatelé radí vydat se na cestu „mimo špičku“, která je tady ráno a v časných dopoledních hodinách. To se na schodišti, které vede na vrchol a k okraji vulkánu, tvoří dlouhá fronta těch, kteří chtějí nahlédnout do nitra.

Země tu pod vámi trochu děsivě duní a člověku nemůže na mysli nevytanout vzpomínka na poslední výbuch z ledna 2011. Oblaka dýmu byla několik dní tak vysoká, že bylo zrušeno několik desítek letů – prostě proto, že oblaka zasáhla i letecké koridory.

I přesto, nebo možná právě proto, je vulkán Bromo tak oblíbený. Vždyť člověka odedávna lákají místa, nad kterými (zatím) nemá stoprocentní kontrolu.

Čtěte dále, aktuálně vyšlo:

Psali jsme také o národních parcích USA, mexickém Cozumelu nebo Ohňové zemi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Inzertní sdělení: Cesty do míst, která voní dálkou a exotikou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Cesta zemí pagod, chrámových komplexů, pohádkových údolí, včetně pozorování východu slunce nad vulkánem Bromo a cesty k jícnu vulkánu na koních.

Přeneste se byť jen na chvilku do světa gamelanů, světa tajemných pagod. Plavba vahadlovou lodí a korálový ostrov Gilli Air ještě obohatí Vaše zážitky.

Vydejte se na unikátní cestu zemí, která je kolébkou lidstva. Tajemné kmeny, dávné křesťanské památky, krásná příroda. Etiopie je neprávem opomíjená perla Afriky.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kam se letos v létě chystáte na dovolenou?
Po Evropě k moři.
21,4 %
K moři, ale mimo Evropu.
6,8 %
Na poznávací zájezd po Evropě.
10 %
Na poznávací zájezd mimo Evropu.
6,8 %
Nechystám se na dovolenou.
55 %
Celkem hlasovalo 1038 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám