Hlavní obsah

Kde si můžete objednat smaženou kobru nebo pálenku z medvědích varlat?

ESO travel, Ondřej Moravec

Hádáte-li Vietnam, máte samozřejmě pravdu. Na tomto „tržišti světa“ si můžete podobných specialit vychutnat i daleko víc. Na denním menu se zde namísto kuřete setkáte s „pečeným Bobíkem“ nebo třeba i s vínem z koňských penisů. Vietnam je totiž země, která vás nikdy nepřestane udivovat. Záleží jen na tom, kam až sahá vaše odvaha a zvídavost.

Článek

V našem třídílném seriálu o Vietnamu se vám pokusíme postupně pootevřít jednotlivé škatulky této zajímavé země. V první části se podíváme na vietnamskou kulturu se všemi unikáty, které nabízí, druhá část se pootočí kolem praktického života ve Vietnamu a třetí půjde po stopách války.

V tomto článku dále najdete:

  • Hanoj - za legendárními želvami, pagodami a chrámy
  • Od dračích zubů k císařským hrobkám
  • Nenechte si ujít: Vodní divadlo, pečené chrámy a sáňkování na dunách

Hanoj: Za legendárními želvami, pagodami a chrámy

Ač je Vietnam stále natřen na rudo komunistickou vodě odolnou barvou, nenechte se mýlit. Na banány se zde fronta nestojí. Veškeré zboží totiž přijde za vámi. Soukromý sektor zde běží v poctivém tempu, cestovní ruch jakbysmet a kapitalistické pozlátko se blýská na každém rohu metropole. Hlavní město Hanoj s oprýskanou maskou francouzského koloniálního ducha na severu země bývá většinou pro turisty vstupní branou. Začínáme střízlivě.

Ve staré čtvrti města Hanoj se jistě pozastavíte nad zvláštními půdorysy místní zástavby. Domy zde mají velice úzké průčelí, na druhou stranu jsou ale hodně protáhlé do délky. Po zjištění důvodu tohoto stavebního rázu budete pravděpodobně pět chválu na současný daňový systém. Budovy jsou tak úzké proto, že kdysi vláda určovala daně právě podle šířky průčelí domu.

FOTO: ESO travel

Stará čtvrť je ideálním místem pro ubytování. Cenová škála nahrává boháčům i šetřílkům. Poté si už stačí pouze půjčit kolo, přivolat rikšu nebo se vydat po vlastních za geniem loci tohoto města. Úzké městské uličky zaujmou svojí rozvrstveností. Každé totiž vládne jiné řemeslo. V jedné uličce tedy vedle sebe uvidíte ševce, v druhé výrobce pamětních desek či můžete zajít do vonné uličky s aromatickými tyčinkami.

Rikša
Dříve otrocká dřina, dneska spíše projížďka na netradičním kole. Dopravní prostředek zvaný rikša se narodil právě ve východní Asii a původně měl podobu dvoukolového kočáru, který místo koní měl zapřaženého člověka. Dnes je ale na rikšách ve Vietnamu znát, že se otřely o moderní dobu. Místo běžce totiž sedí vzadu za kočárem cyklista popřípadě motocyklista. Rikši používají především turisté, ale díky vysoké mobilitě tohoto zařízení v ní nezřídka uvidíte i místní usedlíky.

Příjemná atmosféra vládne u jezera Navráceného meče (Hoan Kiem), k němuž se váže národní legenda z 15. století. Císařovi Le Loiovi nebesa seslala magický meč, kterým pak vyhnal Číňany ze země. Když svůj úkol splnil, přistoupil k tomuto jezeru, z nějž vykoukla majestátní želva, meč mu vzala a odplula do hlubin. Císař tedy na počest tohoto božského znamení nechal do jezera vysázet velké vodní želvy, jejichž potomky můžete v Hoan Kiem vidět dodnes.

Zhruba dva kilometry od jezera se mezi plejádou chrámů a pagod (stupňovitých buddhistických věží) nachází ten nejvýznamnější – Chrám písemnictví. Kromě exkurze do vietnamské architektury vás také potěší svým klidným prostředím.

Opakem je zase Ho Či Minovo mauzoleum, které je hlavním poutním místem země. Po vzoru jiných mauzoleí je vietnamský hrdina, jež zbavil zemi koloniální nadvlády, uložen ve skleněném sarkofágu. Občas bývá problém se do muzea dostat, protože často bývá zavřené. Ho Či Minovo tělo je totiž pravidelně posíláno do Ruska na pravidelnou mumifikační údržbu.

Hanoj je město, ve kterém se snoubí francouzská kolonialistická nálada s tradičním dědictvím. Přesto však jeden či dva dny na návštěvu stačí. Před odjezdem nezapomeňte navštívit místní proslulé Vodní divadlo (viz. Nenechte si ujít)

Od dračích zubů k císařským hrobkám

Předtím než opustíte sever země, jistě byste měli zavítat do proslulé Dračí zátoky u Ha Longu. Ruch velkoměsta necháte za sebou, půjčíte si kajak, člun nebo se necháte svést výletní lodí a pak už budete jen objíždět tisíce vápencových výčnělků připomínající dračí zuby či ostny, pozorovat hejna ryb, korály či prozkoumávat osvětlené skalní zátokové jeskyně.

Až popojedete trochu na jih, jeskyně se vám opět vybaví. Jeskyně Phong Nha ve Středním Vietnamu je zapsána na seznamu UNESCO a její stáří se odhaduje na 250 milionů let. Nekonečné kilometry podzemních slují jsou místy zatopeny vodou. Části jeskyně byly používány dokonce i jako hinduistické svatyně.

Bobřík odvahy
Jednou z pikantností Vietnamu je právě místní kuchyně, která pro návštěvníka znamená návrat do dětských let - do skauta. Za pouhé podívání se na místní speciality si každý zaslouží totiž bobříka odvahy. Až budete procházet okolo restaurací a uvidíte vystavené klece se psy, pochopíte. Nejen psi se ale zde zneužívají pro potravinářský průmysl. Jednou z pochoutek je smažená kobra (které se před úpravou nejprve vymačká jed z krku) či zeleninový vývar z kobry. Z nápojů potom víno z koňských penisů, lihovina z ještěrek, havranů či potkanů.

Po sérii přírodních dobrodružství vás zpět do civilizace zavede cesta do města Hue, jež je centrem císařských hrobek. Za zmínku stojí hlavně Císařský palác se Zapovězeným purpurovým městem. Nápadnost se svým čínským protějškem v Pekingu je více než očividná. Impozantní je vstupní brána mající pět portálů, kdy střední byl pro císaře a ostatní pro vojsko, mandarýny, koně či slony. Nad touto branou se rozprostírá pompézní Věž pěti fénixů, jakási tribuna pro císaře, jež má devět střech a leží na sto sloupech. Neopomeňte nakouknout do sálu s císařským trůnem, divadla či na bronzové lité nádoby o váze až 2,6 tuny.

Již ve středu vás v dalším díle tohoto seriálu bude čekat seznámení s vietnamských Oktoberfestem, výlet na vietnamské pláže, Ho Či Minovu Stezku a do asijské Paříže - Saigonu.

Nenechte si ujít
Divadlo na vodě  V Hanoji se dennodenně pořádá několik velice originálních představení. Místo prkenného jeviště ale dřevěné loutky tančí na zvlněné vodní hladině. Divadlo je to jednoduché, hravé a okouzlující. Kromě vietnamské historie a reálií také nasajete atmosféru kultury, která se původně tvořila na zaplavených rýžových polích.
My Son – pečeme chrámy, bez trouby  Čamská architektura v My Sonu vám vyšlape pomyslnou cestičku zpět do historie. V zeleném háji u řeky se nachází dodnes několik monumentů, jež byly vyráběny ojedinělým způsobem. Nepálené cihly se totiž na sebe lepily pastou z rostlinných olejů a když kostra budovy stála, přišel teprve na řadu oheň, jež cihly po pár denním hoření zapekl.
Ta Cu – Buddha jako Petřín a sáňkování na dunách  Necelých tři sta kilometrů od Ho Či Minova města se nachází poklidná 10 km dlouhá písečná pláž, jež je lemována monumentálními dunami, jež vybízejí k netradiční zábavě – sáňkování na písku. Kousek vedle na hoře Ta Cu pak pochopíte „Buddhovu velikost“ při pohledu na jeho padesát metrů vysokou sochu, jež drží primát největšího vietnamského monumentu.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Japonsku, Baleárských ostrovech, Kamčatce, Sýrii a Jordánsku, Kanárských ostrovech nebo o Ladákhu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Vietnamu

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Vietnam:

Kouzlo Indočíny. Cesta zemí s pohádkovými přírodními scenériemi a kulturním dědictvím, které vstřebalo a zároveň obohatilo odkazy velkých kultur Indie a Číny.

Pobyt u moře ve Vietnamu spojený s návštěvou Paříže východu.NHA TRANG je přímořské město s nejlepší vietnamskou plážovou promenádou a tyrkysově průzračnou vodou.

Pobyt u moře v Hoi Anu. Díky své architektuře a tomu, že se mu válka vyhnula, patří dnes Hoi An k nejhezčím vietnamským městům. Saigon vás zase upoutá svoji metropolitní rozmanitostí.

Anketa

Čím je pro Vás Vietnam přitažlivý?
Má krásnou a rozmanitou přírodu
20,1 %
Je tam levně
20 %
Jsou tam veliká a lidnatá města
20 %
Má starodávnou a bohatou kulturu a památky
20 %
Život ve městech i na vesnicích je velmi čilý
19,9 %
Celkem hlasovalo 1337 čtenářů.

Cestovatelské patero pro cestu do Vietnamu

1.    Až půjdete po ulici a do ucha vám někdo zezadu vietnamským přízvukem zapíská „Kis mí, mister,“ nemusíte se obávat, že by od vás vyžadoval jakékoliv intimní služby. Vězte, že „kis mí, mister“ je ekvivalent k prostému anglickému „Excuse me, master.“

2.    Místní dopravci na vás zkusí všechno. To, že mají autobusáci na dveřích napsanou cenu, nehraje roli. Při nástupu po vás budou vyžadovat klidně i dvojnásobnou cenu. V takových chvílích je nejlepší předstírat totální jazykové a rozumové zatmění.

3.    Žízeň dorazí na každého cestovatele. A na Čecha zvlášť. Pivo ve vietnamských centrech najdete všude. V Hanoji vás v přepočtu přijde dokonce jen asi na 3Kč a ještě dostanete navíc balíček arašídů.

4.    Vietnam je takovou malou bouřkovou skleničkou. Počasí se zde umí přeskupovat pro nás netradičními způsoby díky monzunovým větrům. Nejpříjemněji je zde od března do května a v říjnu. Horké počasí osvěžují nárazové deště, díky kterým „neuschnete“.

5.    Pokud se dostanete k tradičnímu vietnamskému stolu, je dobré si pamatovat jednu věc. Na konci večeře se naservíruje miska suché rýže. Je lepší se ji nedotýkat. Pokud byste z ní začali jíst, jistě byste hospodyni urazili, neboť byste jí dali najevo, že její pokrm vás dostatečně nezasytil.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám