Hlavní obsah

Na Madagaskaru se projdete ve stínu obrovitých baobabů

ESO travel, Tomáš Zítka

Nebaví Vás klasická dovolená s poleháváním u moře? V tom případě je pro vás Madagaskar jako stvořený. Tento exotický ostrov poblíž Afriky je totiž plný barev a panuje zde po většinu roku nádherné počasí. K tomu připočítejte rozmanitost místní zvířeny, chameleóny, lemury, exotické rostliny nebo mohutné baobaby a máte ideální krajinu k procházení, jako vystřiženou z pohádkového vyprávění.

Článek

V tomto článku dále najdete:

  • Krajinou náhorních plošin Ranomafana
  • Park plný zvířat – Fianarantsoa
  • Romantická zastávka u Okna do Isaly
  • Hrobky kmene Mahafaly

Dovolená na Madagaskaru má v sobě něco z Indie i Tichomoří. Díky geografické odloučenosti od okolního světa si místní příroda uchovala svoji téměř nedotčenou jedinečnost. Nejen příroda, ale i místní kultura je zde však malým unikátem. Kloubí se tu francouzská kolonizace s africkými, indonéskými a polynéskými zvyklostmi.

FOTO: ESO travel

Navštívíte-li místa vyznačená na přiložené mapce, můžete si být jisti, že budou patřit k těm nejzajímavějším z celého ostrova. Pokud si podle nich budete chtít naplánovat i cestu napříč Madagaskarem, chybu také neuděláte. Poznávací okruh po ostrově nabízí také některé specializované kanceláře, viz např. tato poznávací cesta. Nyní vám některé z míst uvedených na mapce blíže představíme.

Krajinou náhorních plošin Ranomafana

Okolí Ranomafany je doslova protkáno náhorními plošinami, které se zvedají jako malé hřiby v pitoreskní krajině. Celou tuto scenérii doplňují mozaikovitě rozložená rýžová políčka rozprostírající se poblíž malých vesniček roztroušených po celé Ranomafaně. Jedním z významných městeček tu je Ambositra.

Toto centrum uměleckých sochařů a řezbářů skýtá podívanou na místní dílny, kde se přímo před vašima očima bude odvíjet tvorba jedinečných předmětů. Pokud si počkáte dostatečně dlouho, můžete si právě vyřezávaný předmět zakoupit. Samotná Ranomafana je národním parkem, ve kterém můžete spatřit i některé ohrožené druhy madagaskarské zvířeny.

FOTO: ESO travel

Park plný zvířat – Fianarantsoa

Nejlepším časem, kdy poznat tento národní park, je ráno. Pokud se budete dívat kolem sebe, najdete tu nesčetné květy divokých orchidejí, tajemné stíny, patřící místním živočichům, míhající se mezi vzrostlými kmeny baobabů nebo se před vašimi zraky objeví podivné tvary, které se vám při bližším prozkoumání změní na typického madagaskarského živočicha – chameleóna.

Dozajista zahlédnete i téměř dětsky vypadající tvář lemura. A mezi těmito krásami se můžete ve Fianarantsoa procházet a vychutnávat si plnými doušky tuto nevšední atmosféru parku. Někteří cestovatelé dokonce tvrdí, že Fianarantsoa je jedním z nejkrásnějších parků na světě.

Barvu měnící chameleóni
Měnění barvy patří mezi nejdokonalejší systém obrany. Dokáží se velice rychle přizpůsobit téměř jakémukoliv terénů a na první pohled s ním dokonale splynout. Další zajímavostí jsou veliké oči, které mají monokulární vidění – dívají se každým okem zvlášť. K nepřehlédnutí je i jejích jazyk, který je delší než tělo.

Můžete se tu vydat i na výlet za obyvateli kmene Betsileo, kteří sídlí ve vnitrozemí parku. Tento kmen je třetí největší etnickou skupinou na Madagaskaru a je znám zejména pro své velké vyřezávané dřevěné sochy.

FOTO: ESO travel

Romantická zastávka u "Okna do Isaly"

Dominantou národního parku Isalo je stejnojmenný masiv Isalo. Prohlídka patří mezi ty dobrodružnější podniky, které můžete na Madagaskaru provozovat. Kromě množství živočišných a rostlinných druhů se může pohoří pochlubit i svojí geomorfologií. Zvedá se prudce z okolní rovinaté krajiny a vytváří tak velmi podivný a svérázný ráz zdejší krajiny.

Při prozkoumávání celého parku, potažmo masivu Isalo, budete procházet unikátními kaňony. Ty vám nabídnou nádherné scenérie a „potravu“ pro objektivy fotoaparátů ve formě endemické (vyskytující se na určitém místě) fauny a flóry. Příjemné ochlazení poskytuje místní jezírko, kde se můžete vykoupat a smýt tak prach z putování. Isalo nabízí i místo určené zejména pro romantické povahy. Říká se mu „Okno do Isaly“. Právě tady uvidíte ty nejkrásnější západy slunce, kterými je Madagaskar tolik proslavený.

Hrobky kmene Mahafaly

Na ostrově se nacházejí snad všechny významné ekosystémy. Pouště, savany, tropický deštný prales, atd. – to vše tu najdete. Vypadá to, jako kdyby ostrov někdo rozřezal na několik částí, které se postupně prolínají. Pro mnoho cestovatelů to bývá šok, když mají přecházet ze zeleného světa do hnědé pouště. A právě v pouštní krajině se nacházejí pestře dekorované hrobky kmene Mahafaly.

Země trnů a sucha
Mahafalové žijí na samém jihu ostrova, kde po většinu roku vládne kruté sucho. Neutěšená krajina porostlá podivnou a pokroucenou vegetací sestávající převážně z trnitých rostlin se stala jejich domovem. Drsná a krutá příroda se odrazila i v ostře řezaných rysech obyvatel. Vzhledem jsou Mahafalové drobní a šlachovití s houževnatou a často uzavřenou povahou.

Hrobky vypadají jako rozměrné mohyly, které jsou roztroušené po celé krajině. Volně kladené kameny jsou uspořádány do čtverce nebo obdélníku dlouhého asi 5-10 m a vysokého něco málo přes metr. Ve středu se nachází dutina přezdívaná tranompanane, nebo-li místo odpočinku hada, v níž je uložena rakev s ostatky.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Turecku, Krymu, Kypru, Tunisku, plavbě do Petrohradu nebo Maltě. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Madagaskar

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Madagaskar:

Vydejte se do oblastí ostrova, jehož poloha a velikost umožnily vznik samostatné a v mnohém výjimečné fauny a flóry.

Vydejte se na nezapomenutelné treky Réunionem v kombinaci s odpočinkem na bílých plážích Mauritia.

Anketa

Vydali byste se za dobrodružstvím na Madagaskar?
Ano, určitě tam chci strávit v dohledné době dovolenou
20 %
Ano, jednou se tam plánuju vydat
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Madagaskar mě vůbec neláká
20 %
Ne, je to pro mě příliš drahé
20 %
Celkem hlasovalo 3797 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám