Hlavní obsah

Ze Sýrie do Jordánska: cesta za kořeny dávných civilizací

ESO travel, Mirka Reifová

Jste milovníky krásných a pohostinných zemí bez turistů a lákají Vás antické památky nebo pouštní dobrodružství na velbloudech či v džípech? Pak se vydejte do Sýrie a Jordánska - navrhli jsme pro Vás trasu, na které z těchto úchvatných zemí poznáte to nejzajímavější.

Článek

Sýrie a Jordánsko jsou méně navštěvovanými, o to však zajímavějšími oblastmi Blízkého východu, které mají svým návštěvníkům co nabídnout. Ideální doba pro absolvování trasy je cca 2 týdny, na přiložené mapce můžete vidět detaily a konkrétní místa.

V následujícím článku se s jednotlivými místy blíže seznámíme, během necelých dvou týdnů vás trasa provede významnými místy velkých světových dějin s nespočtem archeologických památek.

Okruh po Sýrii a Jordánsku lze s trochou odvahy absolvovat na vlastní pěst; můžete ale využít služeb i některé z cestovních kanceláří specializovaných na Orient, např. tato poznávací cesta ze Sýrie do Jordánska. Rozhodnete-li se vydat do Sýrie, zavítáte do netradičních míst a dotknete se kořenů civilizací, ze kterých vzešla i naše kultura. Nyní se však již vydejme na cestu. Letadlem se nejsnáze dostanete do hlavního města Damašku.

FOTO: ESO travel

Sýrie, kolébka a křižovatka kultur

Jedinečná atmosféra Sýrie na Vás dýchne hned v Damašku. Potkáte tu zapomenuté uličky jak z pohádek tisíce a jedné noci a docela rádi se ztratíte v bludišti ohromného bazaru Súk al-Hamadijá. Ikonou města je Ummajovská mešita s Orlím dómem a svatyní Jana Křtitele. Pokud budete chtít mešitu navštívit, nezapomeňte, že v muslimských chrámech je nutné se zout a ženy se musí zahalit.

Damašek má krásné okolí. Za námahu stojí výšlap či výjezd na horu Kasijún s výhledem na město. Odpočinout si pak můžete v některé z místních dýmkáren, příjemné obdobě našich hospod. Než Damašek opustíte, měli byste také ochutnat nejlepší zmrzlinu v Sýrii. Údajně jí dělají v cukrárně Bekdach před bránou vedoucí na náměstí u Umajadské mešity. Zmrzlinu tu ručně tlučou před zraky zákazníků a sypou drcenými pistáciemi.

FOTO: ESO travel

Je čas poznat další krásy Sýrie. Kousek od Damašku leží Ma’aloula, městečko vysoko v horách, kde místní stále mluví Ježíšovým jazykem - aramejsky. Jezdí se sem kvůli dvěma starobylým klášterům Mar Sarkis a Mar Takla. V pohoří Ansarija narazíte na pozůstatky mnoha kamenných křižáckých hradů, mezi nimiž se vyjímá Krak des Chevaliers, nejzachovalejší křižácká pevnost na světě.

Historie na Vás dýchne i v Ugaritu – místě, kde Féničané vyvinuli nejstarší světovou abecedu. Nedaleko odtud se nalézá další křižácký hrad, podle svého dobyvatele zvaný Saladínův. Nejsevernějším bodem trasy (viz mapka) je Aleppo, druhé největší město Sýrie s tisíciletou historií, které zdobí impozantní citadela, madrása a největší komplex súků na Blízkém východě.

FOTO: ESO travel

Mrtvá města
Zajímavým syrským fenoménem jsou tzv. „mrtvá“ města, velmi zachovalá byzantská sídla o stáří kolem 1500 let. Na planinách asi 50 kilometrů jižně od Aleppa se jich nachází téměř 600. Proč místa lidé opustili, nikdo neví. Možným vysvětlením je změna karavanních tras, mluví se i o velkém zemětřesení ve 12. století. Mezi nejzachovalejších mrtvá města patří Serdžíla, Bauda a al-Bara.

Klenotem mezi syrskými městy je antická Hama s jedinečným zavlažovacím systémem a tradičními domy tvaru včelího úlu. Díky obrovským čerpacích kolům je horké město plné osvěžující zeleně. Dalším neopomenutelným místem Sýrie je pouštní oáza Palmýra, kde kromě Baalova chrámu a kolonádových ulic uvidíte také antický amfiteátr a nekropoli.

FOTO: ESO travel

Jordánsko, země pouště a Beduínů

Cesta pokračuje do jordánského království, kde Vás kromě četných památek možná čeká i setkání s monarchou.Vládnoucí Abdullah II. se totiž prý rád převléká za řidiče taxi a mluví se svými poddanými inkognito.

Na trase do Ammánu leží Džeraš se zachovalými římskými památkami (oválný hipodrom, Hadriánův oblouk, amfiteátr). Ammán, živé hlavní město Jordánska, se rozkládá na dvanácti kopcích. Nejznámější je Pevnostní vrch, kde se kromě velké, ale málo zachovalé pevnosti nachází Herkulesův chrám z 2. století a Umajadský palác z 8. století. K novějším památkám patří Mešita krále Abdulláha, otevřená teprve v roce 1989, která vítá cizince a má sloužit jako zdroj informací o islámu.

Z Ammánu se vydejte po tzv. královské cestě do kdysi křesťanského městečka Madaby s unikátními byzantskými mozaikami. Zastávku lze udělat i na biblické hoře Nebo, odkud Mojžíš viděl „Zemi zaslíbenou“, a u hradu Karak s výhledem na Mrtvé moře.

FOTO: ESO travel

Dál na jih se dostanete do vesnice Vádí Músá (Mojžíšova řeka) nedaleko Petry, skalního města v poušti jižního Jordánska. Mezi úžasně barevnými kamennými masivy se ukrývá pokladnice Chazna al-firawní, klášter ad-Dajr, římské divadlo, královské hrobky a mnoho dalších dech beroucích skalních staveb.

V nejjižnějším cípu země na pobřeží Rudého moře leží Akaba, jediný jordánský přístav. Odtud nezbývá než se vrátit zpět na sever přes Wádí Rum, po Petře nejnavštěvovanějším místem Jordánska. Cestovatele okouzlí překrásnou pouštní krajinou s majestátními skalnatými útvary. Nad vesničkou se tyčí hora o výšce 1754 m, na jejímž boku vyvěrá Lawrencův pramen, pojmenovaný podle britského plukovníka Thomase Edwarda Lawrence. Pokud se vydáte na projížďku do pouště, je možné, že narazíte na pohostinné Beduíny.

Čtěte dále

Přečtěte si další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Kanárských ostrovech, Ladákhu, planině Nazca, Madeiře, Dubaji a SAE nebo Madagaskaru. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Zajímají vás jiná exotická místa?  Zkuste např. tyto specializované weby o zemích Kuba (kuba.esotravel.cz) nebo Thajsko (thajsko.esotravel.cz).

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do do Sýrie a Jordánska

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Sýrie a Jordánsko:

Trasa za klenoty Orientu s přírodními kontrasty pobřeží Středozemního moře a vyprahlých pouští, starobylých vesniček a moderních měst, antických areálů i křižáckých hradů.

Další ze zemí “Šťastné Arábie”, při jejíž návštěvě se přenesete do živoucího středověku. Říše královny ze Sáby, kde prakticky vše je kulturní či architektonickou památkou.

Nádherná část Turecka s dlouhými písečnými plážemi letoviska Side je ideální k lenošivé dovolené, okolní antické památky lákají milovníky výletů.

Anketa

Chtěli byste navštívit Sýrii a Jordánsko?
Ano, plánuji se tam letos vydat
20 %
Ano, chtěl bych tyto země někdy navštívit
20 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, Sýrie a Jordánsko mě vůbec nelákají
20 %
Ne, mám v plánu jet někam jinam
20 %
Celkem hlasovalo 1365 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na Blízký východ

Do Sýrie i Jordánska potřebujete víza. Syrská víza vyřizuje konzulát v Praze, jordánská se řeší na hranicích. Sýrie je v porovnání s hospodářsky vyspělejším Jordánskem levná, avšak nenarazíte tu ani na bankomat, ani na západní fastfoody či restaurace.

Není třeba se obávat bezpečnostních rizik, lidé jsou velmi pohostinní a přátelští. Zdravotní péče je hůř dosažitelná než u nás, vyplatí se přibalit léky proti průjmu a zajistit si očkování proti žloutence AB, břišnímu tyfu a meningitidě. Podnebí je přes léto velmi horké, avšak v noci bývá chladno.

Co se místních zvyklostí týče, samozřejmostí je příliš se neodhalovat, což platí pro obě pohlaví. Ženy by neměly nosit krátké sukně ani kraťasy, mít odhalené ruce a být příliš aktivní ve styku s muži.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám