Hlavní obsah

Gay friendly ostrov Mykonos: Láká na velkou míru soukromí a téměř dekadentní luxus

Po pláži se tady za ruku můžete vodit, s kým chcete, a nikdo na vás nebude koukat skrz prsty. Ostrov Mykonos je místo, kde randí „kluci s klukama a holky s holkama“ - asi nejslavnější gay friendly destinace Evropy, kam ale často míří i ti, kteří touží po luxusu, hýčkání a výhledech na dech beroucí západy slunce.

Foto: ESO travel

Západy slunce na ostrově Mykonos berou dech, proslulé je jimi třeba letovisko Tagoo.

Článek

Přes den jsou ulice největšího města ostrova, kterému se říká také Mykonos, případně Chora, reklamou na tradiční „katalogové“ Řecko. Křivolaké uličky, zářivě bílé fasády, do kterých se opírají horké sluneční paprsky, truhlíky s barevnými květinami, které vzdorují horku… Tu a tam otevřená taverna nebo kavárna a všeobjímající pohoda až lenost.

Večer se ale obraz romantického městečka mění. Ulice se zaplní lidmi, otvírají se desítky barů, restaurací, tradičních taveren… Sedí se uvnitř i před podniky, někde se postává, jinde dokonce tančí. Rej pak trvá celou noc a často končí až s ránem, s prvními ranními paprsky.

Foto: ESO travel

Mykonos leží v souostroví Kyklady a přezdívá se mu ostrov větru.

Mykonos patří na špičku popularity

Mykonos je díky tomu po právu jedním z nejoblíbenějších řeckých ostrovů. Na jedné straně romantika, na straně druhé bohatý noční život. Pláže s jemným pískem a průzračnou vodou a zároveň desítky podniků, kam vyrazit za zábavou, a obchůdků, kde nakoupit. To vše na povrchu členitého ostrova, který rozhodně neoplývá vláhou a tím pádem ani zelení.

Pétros – patron ostrova
Zapomeňte na svaté a mučedníky, patronem ostrova Mykonos je od padesátých let… pelikán! Zraněného ptáka prý v roce 1958 našel na pobřeží rybář – a zvíře se mu podařilo vypiplat a ochočit. Pétros se následně stal miláčkem turistů a později i jedním z hlavních symbolů ostrova. 2. prosince 1985 ho ale srazilo auto. Nicméně jeho vycpané tělo je k prohlédnutí v Muzeu lidové kultury a umění. A v hlavním městě na turisty čeká následovník – Pétros II.
Foto: myconianimperial.gr

Najdete tu romantické a opravdu pořádně luxusní boutique hotýlky, kde vám splní každé přání.

Mykonos leží v Egejském moři a už téměř čtyřicet let platí za destinaci, kde mají dveře doširoka otevřené gayové i lesbičky. Atmosféra je tu prostě tolerantní, na druhou stranu ale ne přehnaně lascivní. Všichni se tu tak nějak tolerují a sexuální orientace je to poslední, co se tu řeší. Do vašeho soukromí tady prostě nikomu nic není.

Soukromí jako první přikázání

A propos… soukromí. Právě na ostrově Mykonos velmi často narazíte na malé a příjemné boutique hotýlky, které mají absolutní soukromí jako své první přikázání. Jen pár pokojů, soukromé bazény na terasách a zároveň špičkové služby. Jste ochotní do týdenní dovolené investovat šedesát tisíc? Pak jste na správné adrese…

Foto: archiv autora

Délka pláží je několik desítek kilometrů, tou nejdelší je Elia.

Takové hotýlky najdete třeba v letovisku Ornos, které se rozkládá kolem stejnojmenné pláže. Na hladině zátoky, která je chráněná před místním větrem zvaným meltemi (vane celý den a zklidní se většinou až k večeru), se tu pohupují luxusní jachty. A člověk odtud může vyrazit i na ostrov Délos. Třeba hned ráno, se zásobou voňavého pečiva z místní pekárny a čerstvým ovocem z místního minitržiště.

Délos – ostrov historie
Podle řecké mytologie se tu narodili Apollón a Artemis, dnešní turisty ale spíše láká fakt, že byl ostrov Délos jedním z hlavních center antického Řecka. Býval srdcem Athénského námořního spolku, býval i jeho pokladnicí a do dnešních dnů se dochovalo ohromné množství památek nejen z antického, ale i předantického období, díky kterým Délos po právu patří na seznam UNESCO.
Foto: ESO travel

Typické bílé fasády, které ve slunečních parscích září.

Své kouzlo má ale i letovisko Elia táhnoucí se podél nejdelší pláže ostrova – a zároveň i jedné z nejkrásnějších. Občas tady můžete narazit i na nudisty, právě pláž Elia je místem, kam velmi často vyrážejí. Letovisko je ale spíš klidnější, čas od času tu sice na pláži proběhne menší párty, za „velkou“ zábavou se ale jezdí do deset kilometrů vzdáleného hlavního města.

Mimochodem, to kromě už zmiňované večerní a noční zábavy nabízí i jiné kratochvíle. Projít se tu můžete třeba Malými Benátkami. Musíte ale přistoupit na to, že jsou opravdu malé – jen pár domků v přístavu, kterým mořské vlny omývají obvodové zdi – stejně jako domům v „pravých“ Benátkách. Člověka napadne, že označení „Benátky“ je možná nadnesené, místu se ale kouzlo upřít nedá.

Foto: ESO travel

Vlastně není divu, že sem rády jezdí i světové celebrity…

Tady si dostaveníčko dávají i celebrity

„Toho chlapa odněkud znám!“ Možná to vám proběhne hlavou při procházce hlavním městem, aby vám až po pár minutách blesklo hlavou: „Z televize!“ Mykonos je totiž místem, kde si dostaveníčko dávají nejen nejbohatší Řekové, ale i celebrity, které člověk zná třeba z filmového plátna.

Kouzlu ostrova propadla například Sarah Jessica Parker, která sem dokonce chtěla umístit děj případného třetího filmového pokračování Sexu ve městě. Několikrát tady byla Madonna, jezdí sem módní návrhář Giorgio Armani, ale i Tom Hanks. Spíš než v několika luxusních a až hříšně drahých buticích v hlavním městě je ale potkáte na pláži Psarou, o které se říká, že známé osobnosti až magicky přitahuje.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na božskou dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů do Řecka:

Užijte si dovolenou v luxusním pětihvězdičkovém boutique hotelu u pláže Ornos. Jeden z nejstylovějších hotelů v Řecku nabízí soukromou pláž, několik restaurací a barů a pak také absolutní soukromí.

Dopřejte si luxusní hýčkání v tomto pětihvězdičkovém hotelu, který se pyšní luxusním lázeňským komplexem. Mimo to i soukromou pláží, nádhernými výhledy a gurmánskými restauracemi.

Pouhých 17 pokojů a stylové zázemí, které sází na romantickou notu. Takový je pětihvězdičkový boutique hotel s nádherným výhledem na hladinu Egejského moře. Možné i masáže a lázeňské procedury.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o bizarních sportech, o bráně do pekla uprostřed pouště nebo o slavných městských parcích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát už jste byli na dovolené v Řecku?
Jezdíme tam každý rok, tedy více než pětkrát.
22,1 %
Třikrát, čtyřikrát.
15,5 %
Jednou, dvakrát,
33,7 %
Ještě nikdy.
28,7 %
Celkem hlasovalo 181 čtenářů.

Gay friendly destinace ve světě

Ne všude jsou lidé otevření a tolerantní vůči menšinám. Jinde ale naopak pár, který tvoří dva muži, případně dvě ženy, snadno splyne a všem okolo je sexuální orientace dvojice naprosto volná. Taková místa jsou označována jako „Gay friendly“ a vyznačují se přátelským a tolerantním přístupem vůči LGBT komunitě.

Kromě ostrova Mykonos, nesou v Řecku toto označení i ostrovy Santorini a Lesbos. Jako gay friendly destinace je označována i Malta, pak i Sicílie, Mallorka, Ibiza…

Mezi metropole přátelské k menšinám potom patří třeba Amsterodam, Barcelona, Brusel, Lisabon, Londýn, Madrid, Kapské Město, Sydney, Tel Aviv nebo New York. Vyrazit je možné také na Mauritius nebo do Thajska.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám