Hlavní obsah

Santorini: Nejkrásnější západy slunce na planetě a unikátní pláže s černým pískem

Bílé domky, modré okenice a pláže s černým pískem – to je Santorini. Nevelký ostrůvek patří k nejromantičtějším místům planety a dovolená tady k zážitkům na celý život. Nutno ale podotknout, že není za hubičku a dovolit si ji nemůže každý. V hlavní sezoně může cena pobytu v těch nejluxusnějších hotelech překročit i hranici sta tisíc za osobu. Stojí to za to?

Foto: Wolfgang Staudt

Bílé domky s modrými okenicemi a střechami – to jsou poznávací znamení ostrova Santorini.

Článek

Ročně na malinké Santorini, které má délku 18 kilometrů a šířku místy jen pouhé dva kilometry, přijede asi půl milionu turistů. Velká část z nich ale připlouvá ranním lodním spojem, projde se ostrovem a po západu slunce nad vesničkou Oia se opět nalodí a po necelém dni na Santorini odpluje zase pryč. Noc tady si prostě nemohou dovolit, popřípadě už žádný pokoj není k mání.

Santorini je totiž jednou z nejžádanějších a zároveň nejdražších destinací v Evropě. Bílé domky na vysokých útesech jsou scenérií, za kterou mnozí neváhají utratit deseti tisíce korun. Kvalitních a luxusních hotelů je tady bezpočet, člověk musí jen přemýšlet na tím, jestli chce klid, nebo si užívat noční život.

Imerovigli - dovolená na útesech

Zlatým středem je v tomto směru romantické letovisko Imerovigli na severozápadním pobřeží. V samotném městečku je poměrně klid, do hlavního města Thiry, kde to žije až do rána, je to ale jen pouhé dva kilometry, které se dají zvládnout i pěšky.

Foto: ESO travel

Na pláž je to daleko, a tak musí vzít člověk zavděk „jen“ bazénem přímo na útesu.

Imerovigli platí za jedno z nejkrásnějších míst už tak krásného ostrova. Dříve sem hojně jezdila aristokracie, dnes je častým cílem třeba Woodyho Allena, který tu tráví dovolenou. Bílé domky jsou rozeseté vysoko na útesech, tradiční architektuře se přizpůsobili i místní malé, ale luxusní hotýlky.

Nejkrásnější západy slunce na planetě
Západy slunce pozorované z vesnice Oia jsou prý jedny z nejkrásnějších na planetě. I proto sem den, co den vyráží tisíce turistů, a to i z okolních ostrovů. Prý není nad to projít se úzkými dlážděnými uličkami, tu a tam nakouknout do některé z modrých okenic a nakonec se posadit do některé z taveren, ze kterých je výhled na moře a zapadající kotouč slunce.

Nečekejte tady žádné velké komplexy. Spíš naopak. V hotelech v Imerovigli sází na komorní atmosféru, individuální přístup ke každému hostu a na unikátní výhled na modré moře hluboko pod vámi. Když k tomu člověk přidá bazén zakomponovaný přímo do útesu nebo gurmánskou restauraci, možná už najde opodstatnění sto deseti tisíc, na které tady vyjde pobyt v hlavní sezoně.

Foto: ESO travel

Vesnička Oia proslula západy slunce, které jsou prý jedny z nejkrásnějších na světě.

K pláži jen stěží

Jen se vstupem k vodě je tady problém. Imerovigli de facto nemá žádnou pláž a sestup dolů k hladině trvá dlouhé minuty. „Pokud dáváte přednost dovolené u bazénu, zklamaní nebudete, pokud ale patříte mezi velké plavce, vyberte raději jiné letovisko,“ radí místní hoteliéři.

Mnohem přívětivější je v tomto směru třeba Perissa na severovýchodě. Tady hotely leží přímo na stejnojmenné pláži, která vévodí žebříčku nejkrásnějších pláží ostrova. A právem. Modré moře vytváří s černým vulkanickým pískem kontrast, na který si zrak musí chvilku zvykat.

Další oblíbené letní destinace:

I Perissa patří do kategorie klidnějších letovisek – nejvíc živo je tady na plážové promenádě, která se táhne několik kilometrů. Luxusní restaurace tady střídají bistra, venkovní bary a obchůdky, kde člověk může nakoupit suvenýry. Žije to tu ale spíš během dne, večer ruch utichá a život se přesouvá do hotelových barů a restaurací, kde hrává tradiční řecká hudba. Člověk ji může podlehnout, nebo opět prchnout. Tentokrát do Thiry.

Foto: ESO travel

Pobyt v některých hotelech vyjde na desítky tisíc korun.

Thira nikdy nespí

Thira je domovem pro zhruba 1500 obyvatel, kteří z ní dělají největší a zároveň hlavní město Santorini. Právě Thira je srdcem zábavy. Večer, co večer se tu v hlasitosti produkce předhánějí desítky podniků, zahanbit se nenechají ani někteří místní prodavači, kteří hlasitě zvou do svých obchodů.

Člověka v tu chvíli ani nenapadne, že v roce 1956, těsně po silném zemětřesení byla velká část z toho, co vidí, v troskách. Santorini tehdy postihlo velmi silné zemětřesení, které srovnalo se zemí drtivou část domů na ostrově. Místní se ale z ničivé pohromy vzpamatovali až neuvěřitelně rychle a na dnešních domcích by jen málokdo poznal, že nejsou původní, ale poměrně nové.

Foto: ESO travel

V roce 1956 postihlo Santorini silné zemětřesení. Dnes po něm není ani památky.

Mimochodem – zemětřesení v roce 1956 nebylo v historii Santorini prvním. Okolo roku 1450 před Kristem došlo k mohutnému výbuchu místního vulkánu, který rozmetal velkou část ostrova a jehož popel se našel až na Islandu. Výbuch byl zároveň koncem místní vyspělé civilizace, a tak není divu, že dnes někteří označují Santorini za bájnou ztracenou Atlantidu.

Inzertní sdělení: Vydejte se do hotelů, kde vás budou hýčkat!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusní zájezdy:

Atraktivní a luxusní hotýlek ležící na útesech ostrova Santorini. Nechte se rozmazlovat pětihvězdičkovým luxusem a užijte si třeba masáže, pobyt v páře nebo veřeči v gurmánské restauraci.

Luxusní hotel vhodný i pro náročnější klienty se nachází přímo u krásné, 3km dlouhé písečné pláže s černým pískem Perivolos a promenády v prázdninové letovisko Perissa.

Užijte si pohodu na Rhodosu. Moderní hotelový komplex leží přímo na pláži. V dosahu pak další dvě. Přímo v areálu dva velké bazény, kadeřnictví, vířivka, dětské hřiště a spousta dalšího.

Čtěte dále: 

Dále si přečtěte články o Čokoládových horách, ostrově draků Komodo nebo slavné petrohradské Ermitáži. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kam letos pojedete na letní dovolenou?
do Řecka
17,6 %
do Španělska
3 %
do Itálie
5,2 %
do Chorvatska
8,9 %
jinam po Evropě
10,6 %
mimo Evropu
7,1 %
nepojedu na dovolenou
47,6 %
Celkem hlasovalo 2357 čtenářů.

Co jste o Santorini (ne)věděli…

  • celý ostrov má asi 7000 obyvatel
  • Santorini je nejjižnější ostrov souostroví Kyklady
  • název Santorini vychází ze slov „Santa Irini“ neboli Svatá Helena
  • nejslavnější archeologickou lokalitou je v roce 1967 objevená vesnička Akrotiri. Postupně tu byly odryty pozůstatky dávné a velmi vyspělé civilizace, která předpověděla výbuch vulkánu okolo roku 1450 před Kristem a zavčas zmizela
  • pobřeží Santorini má délku pouhých 70 kilometrů – část tvoří pláže, část vysoké útesy
  • oblíbeným místem turistů je vulkán Nea Kameni ve vodách nedaleko hlavního ostrova. Vydat se sem člověk může některou z výletních lodí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám