Hlavní obsah

I George Clooney a Harry Potter už poznali luxusní tvář Turecka

„Na pláži bylo moc velké horko,“ tak zní jedna z populárních absurdních stížností na dovolené s cestovní kanceláří. S takovým „problémem” se setkáte i na pobřeží Turecka kolem Antalye. Pokud patříte k těm, kterým nevadí, když nad pláží svítí slunce, podívejte se na místo, které má pro turisty dvě tváře – levnou, ale i luxusní.

Foto: ESO travel

Turecko - země barev, vůní, rozmanitosti. Nejen co se týká nabídky dovolených.

Článek

Představte si, že třikrát objedete Českou republiku po obvodu jejích hranic. Tahle ujetá vzdálenost je ještě o něco menší než délka pobřeží Anatolie, v překladu „Země matky slunce“. Na jejím jihu najdeme oblíbenou „Tureckou riviéru“. Oblast v okolí města Antalya, kterou si Češi stále častěji volí jako cíl letní dovolené. Mezi zeměmi, do nichž se létá letadlem, je Turecko v posledních letech Čechy vůbec nejnavštěvovanější.

Mohou za to zčásti velmi levné zájezdy, které mají cestovatelé ze středu Evropy ve velké oblibě, ale také ty luxusní lákající na kompletní servis a špičkově vybavené hotely přímo na pláži. Takové nabízejí například možnost vybrat si povrch tenisového kurtu, který preferujete, navštívit akvapark postavený ve stylu starověkého města Trója nebo si lze zahrát na nejlepším golfovém hřišti v zemi přímo v hotelových zahradách, které by v případě největšího hotelu v Beleku pojmuly celý stát Vatikán hned dvakrát.

Četli byste raději o něčem akčnějším než o pohodě na pláži? Hurá do toho:

Četli byste raději o něčem akčnějším než o pohodě na pláži? Hurá do toho:Šílené adrenalinové aktivity: Vede boarding na sopce a potápění s velrybami

Kde se o vás ženy poperou? Tipy na adrenalinovou dovolenou

Foto: ESO travel

Bazén a za obzorem moře. V Antalyi je těžké se vyhnout vodě.

Vedle toho si na plážích Turecké riviéry můžete vyzkoušet třeba parasailing. Že nevíte, o co jde? Znáte ty blázny, co se vznášejí na paraglidech na laně za motorovým člunem? V okolí trojice měst Antalya, Belek a Side je zkrátka možné provádět lecjakou „ptákovinu“.

Možná i díky tomu Turecko spolu s Řeckem neustále bojuje o pozici lokality, do níž si jsou obyvatelé země kolem hory Říp ochotní koupit nejdražší zájezdy. V průměru to bývá až za 17 000 korun. Přímo tam ale lze docela ušetřit. Například jednosměrná jízdenka na tramvaj v Antalyi stojí v přepočtu necelých 14 korun.

Foto: Saffron Blaze (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 3.0)

Aspendos - místo, kudy kráčely dějiny. e vidět, že místní bazilice daly dost zabrat.

Město, jehož slavná historie není zapomenuta

To ale nepředstavuje jediné lákadlo tohoto miliónového města. Za zmínku určitě stojí sedmnáctimetrová věž bývalého majáku z 2. století před Kristem, vodopád Kursunlu (20 minut autem z Antalye). Kousek za hranicemi města stojí historické stavby města Aspendos v čele s bazilikou ze 2. století a římským amfiteátrem. Duch doby plné řinčení mečů tu dýchá z každé zdi. To všechno má za následek, že Antalya je, měřeno optikou počtu mezinárodních příletů, jedno z pěti nejnavštěvovanějších měst světa.

Trochu dál od Antalye se nachází Pamukkale, útvar jako vypadlý ze sci-fi filmu z jiné planety. Jedná se o kaskádovitá jezírka, kolem nichž se za léta usadily nánosy ve vodě obsažených minerálů. Pamukkale tak vypadá jako soustava velkých solných van. Cesta k němu po silnici sice měří plných 243 kilometrů, zato vede turisty méně poznanou a poznamenanou krajinou středu Malé Asie kolem dvou velkých jezer Burdur Gölü a Acigöl.

Co mají s Tureckem společného Harry Potter a George Clooney?
Že to v Turecku vypadá jako někde na jiné planetě nebo v pohádce dokazují filmaři, kteří si tuto lokalitu stále častěji vybírají pro natáčení kasovních trháků. Některé exteriéry tu zachycovali například pro film Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı, pardon, v překladu to zní: Harry Potter a Fénixův řád. Vedle toho v zemi částečně vznikal také Hitman, Indiana Jones a poslední křížová výprava. Se snímkem Argo sem zavítal i George Clooney.

Když už jsme se rozletěli na výlet do středu poloostrova, pojďme se porozhlédnout také do bližšího okolí Antalye. Nedaleko na stejném pobřeží najdeme další dvě přímořské perly této oblasti, Belek a Side.

Kde švihal holí Tiger

První z nich, Belek, nemá žádnou bohatou historii. Je to vlastně turistické městečko vzniknuvší na zelené louce. Mimo sezónu tu žije jen pár set lidí, zatímco přes léto kolem deseti tisíc. Obojí má něco do sebe. I když tady si okolí zas tolik nevšímáte. Jde o exkluzivní lokalitu se špičkovým personálem a velkým počtem golfových hřišť. Na jednom z nich si loni zahrála turnaj i bývalá světová jednička Tiger Woods.

Foto: archiv autora

Zelená a modrá jsou barvy pohádkových chobotnic, ale i města Belek.

Druhé Side, to je naopak historie sama. Oproti Beleku neláká tak vybíravou klientelu, ale i zákazníky zaměřené na dovolenou s nižšími náklady. Ti se vedle koupání v moři mohou procházet mezi antickými památkami po místech, kde se podle pověsti poznali Antonius a Kleopatra. Dominantu města pak představuje obrovitý amfiteátr, do něhož se nacpe i 15 000 návštěvníků.

Foto: ESO travel

Znáte ty fotografie pláží, které hyzdí řady vysokých hotelů? Ono to ale má něco do sebe. Třeba když jako turista ráno vylezete z postele, nechce se vám nic dělat.

Která tvář Turecka okouzlila vás? Ta luxusní plná golfu či parasa, anebo ta levnější? Můžete zkusit takovou, která vám vyhovuje. Vždyť Turecko není zase tak daleko. A jednou možná bude součástí Evropské unie, což by zase o něco zjednodušilo cestování do země s vlajkou s půlměsícem a hvězdou na červeném poli.

O dalších pokladech Středomoří se dočtete také zde:

O dalších pokladech Středomoří se dočtete také zde:Kréta jak ji neznáte: Víme, kde jsou nejluxusnější resorty, kam jezdí bohatí

O dalších pokladech Středomoří se dočtete také zde:Kréta jak ji neznáte: Víme, kde jsou nejluxusnější resorty, kam jezdí bohatí Kouzelné Santorini: Čeká tu na vás černý písek, luxus a západ slunce jako z pohádky

Legendární Gibraltar: Vydejte se k bráně do Evropy, kterou střeží opice bez ocasů 

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů last minute:

Nechte se opečovávat v čtyřhvězdičkovém nebo  pětihvězdičkovém hotelu s plnou parádou (vzdělaně se říká all inclusive).

Hlavní město Washington, největší New York, město andělů Los Angeles s továrnou na sny Hollywoodthe best of USA v komfortním balení a nyní za sníženou cenu!

Poznejte klášter ukrytý v pralese, Stalinovu vlast nebo byzantské pevnosti. Procestujte krajinu, kde nezakopáváte o hordy turistů!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o růžových delfínech a piraňách v Amazonském pralese , dále o peripetiích, které prodělala socha Svobody nebo o pánské předsvatební rozlučce. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

Jaké ubytování byste v Turecku z nabízených možností nejspíše zvolili?
Luxusní, proč na sobě šetřit?
32,8 %
Méně kvalitní, ale levnější.
61,2 %
Stan a karimatru, to je pravé dobrodružství!
6 %
Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Turecko a EU

V roce 1959 vzniklo Evropské hospodářské společenství, předchůdce Evropské Unie. Již v tu dobu mělo Turecko tendenci se do spolku připojit, nicméně oficiální žádost podalo až roku 1987 do EU. O 12 let později se stalo kandidátskou zemí, roku 2005 začaly přístupové rozhovory. Několik kapitol už se podařilo zdárně uzavřít, ovšem u dalších je situace velmi složitá. Hodně vadí především to, že Turci odmítají uznat suverenitu Kypru, který do EU přistoupil spolu s Českou republikou.

V současné době v zemi fungují úřady, které se pokouší v Turecku vytvořit optimální podmínky pro přístup, bylo také zřízeno ministerstvo pro evropské záležitosti.

Základní informace o Turecku:

Počet obyvatel: 75,5 milionu.

Počet obyvatel: 75,5 milionu.Měna: Turecká lira. Její kurs se pohybuje okolo devíti korun a padesáti haléřů.

Počet obyvatel: 75,5 milionu.Měna: Turecká lira. Její kurs se pohybuje okolo devíti korun a padesáti haléřů.Jazyk: Turečtina, kurdština a u dělníků, kteří pracovali u našich západních sousedů, také němčina. Angličtinu, vyjma personálu hotelů a restaurací, neovládá příliš mnoho lidí.

Počet obyvatel: 75,5 milionu.Měna: Turecká lira. Její kurs se pohybuje okolo devíti korun a padesáti haléřů.Jazyk: Turečtina, kurdština a u dělníků, kteří pracovali u našich západních sousedů, také němčina. Angličtinu, vyjma personálu hotelů a restaurací, neovládá příliš mnoho lidí.Vízová politika vůči držitelům českých pasů: Našinci, jejichž turistický pobyt v zemi během půl roku nepřesáhne 90 dnů, mohou cestovat bez víz.

Počet obyvatel: 75,5 milionu.Měna: Turecká lira. Její kurs se pohybuje okolo devíti korun a padesáti haléřů.Jazyk: Turečtina, kurdština a u dělníků, kteří pracovali u našich západních sousedů, také němčina. Angličtinu, vyjma personálu hotelů a restaurací, neovládá příliš mnoho lidí.Vízová politika vůči držitelům českých pasů: Našinci, jejichž turistický pobyt v zemi během půl roku nepřesáhne 90 dnů, mohou cestovat bez víz.Časové pásmo: +2 (o hodinu více než v ČR)

Zajímavost: Krom toho, že má země 7200 kilometrů dlouhé pobřeží, sdílí pevninské hranice s celkem osmi státy (Bulharsko, Ázerbajdžán, Arménie, Gruzie, Řecko, Írán, Irák, Sýrie).

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám