Hlavní obsah

Delta Okavanga v poušti vytváří kolosální oázu se slony a hrochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce v létě rozpaluje vzduch na 40°C, všude je neúprosná poušť Kalahari. Hned vedle ní drsným podmínkám vzdoruje fascinující oáza zeleně, bažin a jezírek – delta řeky Okavango. Na ploše velké jako Jihomoravský kraj a Vysočina dohromady udržuje při životě jedno z nejpozoruhodnějších míst Afriky plné majestátních hrochů, slonů a elegantních zeber.

Foto: bigstock.com

Lidé, kteří chtějí spatřit čarokrásné Okavango, se sem vydávají z celého světa.

Článek

Delta Okavanga je opravdový přírodní unikát. Nevlévá se do žádného moře nebo jezera, končí uprostřed krajiny v sousedství písků pouště Kalahari. Jezero Makgadikgad, které řeka zásobovala vodou, totiž před 10 tisíci let vyschlo. Okavango ovšem tvrdohlavě teče dál a udržuje rozmanitý život uprostřed Botswany.

Vedle hrochů, slonů a zeber se po okolních buších prohánějí lvi, hyeny nebo antilopy, pod hladinou na kořist číhají trpěliví krokodýli. Říká se, že delta řeky Okavango je jednou z posledních velkých divočin na naší planetě. Je téměř nedotčena lidskou činností, najdeme tu tisíce a tisíce ostrůvků, tisíce slepých ramen řeky a ztratit se v hustém rákosí a papyru není příliš těžké. Proto sem lidé vyrážejí se zkušenými průvodci.

Foto: archiv autora

Delta Okavango byla označená za jeden z přírodních divů Afriky. A není divu, je opravdu krásná.

Luxusní spaní mezi šelmami

Přímo do srdce této divočiny jezdí lidé. Divočinu Okavanga spojují často s pobytem v některém z velkých měst jižních oblastí kontinentu. Oblíbené je Kapské Město. Během jednoho týdne tak u břehů Jihoafrické republiky pozorují tuleně, vyvezou se lanovkou na jedinečný masív Stolové hory a poté se vydají do Botswany.

Přímo v deltě pak bydlí v oázách pohodlí a luxusu uprostřed neúprosné divočiny.

Například Camp Okavango ****+ nabízí originální a luxusní ubytování ve stylu afrických safari stanů. Nachází se na zalesněném ostrově Nxaragha přímo v divočině delty řeky Okavango, tedy v srdci bludiště jezer, lagun, kanálů a meandrů vytvářejících jedinečný vodní eko systém.

Foto: ESO travel

Stromy, keře, divoká příroda pár kroků od postele.

Mnohé při cestě k Okavangu překvapí čistota vody – ve většině říčních ramen je voda průzračná a je krásně vidět na dno (které ovšem obvykle není nikterak hluboko, delta Okavanga je plochá a velkých hloubek se tu rozhodně nedočkáte).

Průvodci velmi často čelí dotazům, jak je to možné. Příčinou je bahno zachycované kořenovými systémy zdejších rostlin. Ty pojmou přibližně 60 % veškeré vody, která každý rok do Okavanga přiteče. Dalších zhruba šestatřicet procent připadá na výpar, dvě procenta vody z řeky Okavango přiteče do jezera Ngami.

Přečtěte si o Africe:

Na začátku roku je delta největší

Na začátku roku řeka Okavango mohutní a masy vody se ženou z vrchovin Angoly a Namibie do Botswany. Ta cesta trvá zhruba měsíc a na jejím konci se vnitrozemská delta Okavanga zvětší z rozlohy 9000 čtverečních kilometrů na zhruba 15 000 čtverečních kilometrů.

Botswana ovšem není jen delta Okavanga a Kalahari. Na celém jejím území žije okolo 2 tisíc gepardů kapských, což je pětina celkové světové populace tohoto druhu nádherných hbitých kočkovitých šelem. Je to zkrátka ráj.

Foto: ESO travel

Odhaduje se, že se tu v hlavní sezoně zdržuje asi 200 tisíc kusů velkých savců.

Inzertní sdělení: Objevte krásy Afriky!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Vydejte se na romantické pobřeží města pod legendární Stolovou horou s tučňáky a ostrovem tuleňů. Pobyt vám okoření cesta do nespoutané krajiny delty Okavanga se lvy, hrochy a dalšími divokými zvířaty.

Vydejte se za poznáním a aktivním odpočinkem v africké buši. Spatřete alespoň jednou v životě tolika superlativy ověnčené Kapské Město a zároveň v klidu a totálním vytržení z ruchu civilizace podnikněte výpravu do africké buše a odpočiňte si v exkluzivním prostředí soukromého safari.

Čtěte dále:

Podívejte se do úžasného Petrohradu, zjistěte, kde prožít exotický Silvestr, a nahlédněte do olympijského střediska v Kanadě, v němž můžete lyžovat i vy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jaký typ zájezdů preferujete?
Poznávací s cestovkou
26,5 %
Poznávací po vlastní ose
54 %
Pobytové s cestovkou
12,2 %
Pobytové po vlastní ose
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 441 čtenářů.

Když řeka končí v poušti…

Okavango je jednoznačně nejslavnější ze všech vnitrozemských delt na světě. V Africe mají i další obrovské delty tohoto typu. Ty největší se jmenují delta Sudd a mokřad Macina.

Mělká a plochá vnitrozemská delta Sudd, která má rozlohu až 100 000 kilometrů (je tedy ještě mnohem větší než Okavango), leží v Jižním Súdánu, na Bílém Nilu. Ten se tu rozvodněný po deštích rozlévá až na plochu o rozměrech 200 km na 500 km. Jde tak o největší sladkovodní mokřad na Nilu.

Delta Macina v Mali je napájena vodami řeky Niger, která je od června do září rozvodněná po deštích. I tato vnitrozemská delta, která leží v centrálním Mali v pásmu Sahelu je větší než delta Okavango. Panují však obavy, že se v dalších letech začne zmenšovat.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám