Hlavní obsah

Čínský přírodní zázrak: Prozkoumejte Kamenný les i se zkamenělou dívkou

Stojí mimo hlavní zájem turistů. Tedy těch z Evropy. Protože pro Číňany je obrovskou atrakcí. Kamenný les v Jihočínském krasu je opředený desítkami legend – některé z nich vyprávějí o zkamenělé dívce, o milencích, kteří v kamenném bludišti hledali soukromí, o nešťastných láskách. Všechny však tomuto místu dodávají auru, kterou nerozbijí ani stovky turistů s tablety v rukou.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kamenný les Š´lin je součástí Jihočínského krasu.

Článek

Srdcem Kamenného lesa je zkamenělá dívka Ashima – pokud tedy přistoupíte na to, že má legenda o vzniku místa reálný základ. Srdcem turistického ruchu v Jihočínském krasu je město Guilin, do kterého přijíždějí i turisté z Evropy. Těm ale většinou postačí vyrazit na plavbu po řece Li a užívat si krásu celé oblasti z její hladiny.

Škoda. Vždyť Kamenný les, to jsou tisíce kamenných špiček, které vypadají jako zkamenělé stromy, tisíce labyrintů a tisíce příběhů, které ukrývají.  Budete se jimi motat, budete bloudit a budete z toho nadšení...

Foto: www.bigstockphoto.com

Projděte se skalním městem, které se rozkládá na ploše asi 80 hektarů.

Dívka, která se raději proměnila v kámen...

Legend, které se pojí ke vzniku tohoto místa, je hned několik. Ta nejznámější hovoří o dívce jménem Ashima, která se raději proměnila v kámen, než by se provdala za bohatého, ale zlého muže. Dnes ji můžete najít v takzvaném „malém“ Kamenném lese a místní si ji připomínají každý rok 24. den šestého lunárního měsíce. To se tady tančí, zpívá a hraje v rámci Torch Festivalu.

Jiná legenda pak vypráví o tom, že Kamenný les vznikl jako útočiště pro zamilované dvojice, kterým okolnosti nepřály. Složité kamenné labyrinty snad kdysi skutečně mohly sloužit jako místo pro milostná dostaveníčka, ale dnes se jimi proplétá tolik turistů, že o soukromí nemůže být ani řeč.

Foto: www.bigstockphoto.com

Většina turistů poznává krásy Jihočínského krasu v okolí města Guilin.

Památky UNESCO v Číně
Od roku 2015 je na seznamu světového dědictví UNESCO celkem 48 položek „Made in China“ – pro porovnání – Česko má na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví 12 zástupců. Čínu reprezentují například Zakázané město, Velká čínská zeď, Žluté hory, palác Potála, chrám Nebes, historické centrum Macaa nebo Velký kanál.

A jak to bylo se vznikem Kamenného lesa, který se dnes rozkládá na ploše zhruba 80 hektarů a je součástí národního parku, doopravdy? Realita rozhodně nebyla tak romantická jako staré čínské legendy. Podle odborníků bylo na místě, kde dnes rozlehlý skalní labyrint leží, mořské dno. Pak ale mořská voda začala ustupovat a ke slovu se dostaly dešťová voda a vítr a… čas. Celé to totiž trvalo 270 miliónů let.

Foto: www.bigstockphoto.com

Celý Jihočínský kras je krásný – vždyť zdejší skalní útvary vznikaly i stovky milionů let.

Fénix, který si češe křídla

Výsledek ale stojí za to. Vždyť některé tvary snad i popírají gravitační zákony. A ty názvy! Fénix, který si češe křídla. Lotosový květ. Hroch, který obdivuje měsíc. Borovice, která podpírá oblohu… místní při jejich pojmenování popustili uzdu fantazii. Nicméně to turistům rozhodně nebrání hledat v už odhalených tvarech tvary nové, neobjevené.

Tohle skalní město, vedle kterého jsou naše Prachovské skály jak pražské mrakodrapy vedle těch newyorských, leží asi 110 kilometrů jihovýchodně od Kunmingu a každý turista se sem poměrně snadno dostane třeba z Východního autobusového nádraží – pokud tedy nevyužije služeb specializovaných agentur nebo cestovní kanceláře. Cesta trvá asi hodinu a půl.

Foto: www.bigstockphoto.com

V Kamenném lese Š´lin se střídají šedivé bloky skal se zelení bambusových porostů.

Půl miliónu čtverečních kilometrů krásy v krasu
Kam se na Jihočínskou krasovou oblast hrabou krasy v Česku! Vždyť kras na jihu Číny má rozlohou přes půl miliónu čtverečních kilometrů a zahrnuje rovnou tři oblasti, které jsou na seznamu UNESCO. Jde o jednu z nejúchvatnějších vlhkých tropických krasových oblastí na planetě. Ohromné jeskynní systémy tady doplňují přírodní mosty, soutěsky, skalní města, jezera a další krasové útvary.

A výlet sem rozhodně stojí za to. Jen je potřeba se na úvod obrnit proti stovkám a stovkám čínských turistů, kteří se překřikují, ale naštěstí se v mikrobusech pohybují jen po hlavních vyhlídkových cestách. Úzké uličky kousek dál od hlavních cest tak mohou při trošce štěstí patřit jen vám. Stačí do nich odbočit.

Foto: www.bigstockphoto.com

Při svých toulkách se vyhněte hlavním turistickým stezkám, které okupují povětšinou Číňané v elektrických mikrobusech.

Brouzdejte jimi, vystoupejte po kamenných schodech na některou z vyhlídek, usaďte se v některém z typických čínských altánků a porovnejte, jak celý skalní labyrint vypadá z výšky a jaký je, když jím procházíte. A poseďte pár minut – vždyť co je to oproti 270 miliónům let, během kterých tato krása vznikala…

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na poznávací zájezd do Číny

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Láká vás daleká Čína? Vydejte se s námi na 12 dní do země, kde je i procházka po ulici zážitkem. Prozkoumáte Peking, projdete se po Čínské zdi, na vlastní oči spatříte terakotovou armádu, podíváte se do Šanghaje, Hongkongu, poplujete po řece Li…

Připravili jsme pro vás atraktivní program s českým průvodcem. V ceně zájezdu jsou veškeré vstupy i obědy a večeře. Prožijte letos dovolenou jinak a vydejte se s námi třeba v září do Číny!

Peking, Velká čínská zeď, hrobky dynastie Ming, terakotová armáda a… cesta po nejvýše položené železnici světa do Lhasy! Vydejte se s ESO travel na unikátní cestu vlakem do Tibetu! Zažijte, jaké to je, když moderní vlak uhání horskými průsmyky Himálaje.

Zajistíme pro vás veškeré transfery, zaplatíme všechny vstupy a postaráme se i o skvělého českého průvodce. Pojeďte s námi a splňte si sen o dobrodružném, ale zároveň pohodlném cestování.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o slavném Přístavním mostě, o superlodích v Karibiku, nebo o revoluční Kubě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kde jste letos byli na letní dovolené?
U moře v Evropě.
16,8 %
Za poznáním po Evropě.
10,3 %
U moře mimo Evropu.
4,6 %
Za poznáním mimo Evropu.
6,3 %
Zatím nikde, je před námi.
3,8 %
Nikde a neplánuji ji.
58,2 %
Celkem hlasovalo 368 čtenářů.

Guilin (Kuej-lin) – město uprostřed pohádkové přírody

Do čtyřsettisícového Guilinu (Kuej-linu) se nejezdí kvůli městu, ani kvůli památkám, ale za přírodou, která toto město v jihovýchodní Číně obklopuje.

Příroda si tady na modelování krajiny dala opravdu záležet a město obklopují vápencové útvary nejroztodivnějších tvarů. Milujete fotografování? Pak byste měli Guilin rozhodně zařadit do itineráře cesty po Číně – zajížďka sem se rozhodně vyplatí.

Město, které leží na západním břehu řeky Li, má opravdu dlouhou historii, jeho ráz je ale spíše moderní. Vyrazit z něj můžete do mnoha a mnoha jeskyní v okolí (část jich je i nasvícena, byť značně kýčovitě), nebo vyrazit na plavbu po řece Li – a tuto variantu jednoznačně doporučujeme. Z řeky jsou vápencové útvary ještě krásnější.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám