Hlavní obsah

Cestou po Číně rozhodně nevynechte perly „Říše středu“

ESO travel, Tomáš Zítka

Čína se stala kolébkou civilizace, která ovlivňuje celý svět již více než 3000 let. Tato prastará země, kde se na pohled křehká kultura pojí s přírodními krásami a uměleckými díly, nad kterými žasne i moderní věda, je i zemí netušených možností, kde si každý najde, co se mu líbí. Vydejte se s námi na toulky tímto fascinujícím koutem světa. Tento a následující článek vám přiblíží místa, o kterých byste rozhodně měli vědět.

Článek

V tomto seriálu dále najdete:

  • Hlavní město Peking                     
  • Poklady Zakázaného města
  • Krásy Letního paláce

Co všechno můžete v zemi, jako je Čína dělat? Můžete se vyšplhat na podivně tvarované vrcholky hor ztrácejících se v mlze, projet se na sampanu, prohlédnout si skvostné paláce čínských dynastií, nebo se nechat prostoupit duchem dávno zašlé slávy čínských bojovníků při navštívení pohřebišť nebo jejich chrámů.

Chystáte se do Číny a nevíte, kde svou cestu začít? Zkuste se řídit podle přiložené mapky a načerpejte inspiraci na cestu.

Do Pekingu

Cestu začněme v Pekingu. Po příletu do hlavního města Číny, které je se svojí populací 12 milionů obyvatel lidnatější než celá Česká republika, by bylo hříchem jej alespoň trochu neprozkoumat. Prohlídka bude trochu namáhavá, ale poskytne vám alespoň základní obraz čínského myšlení a kultury. Peking (Pej-Ťing, Beijing) je městem kontrastů - impozantní císařská sídla se tu mísí s obchodními domy a průmyslovými centry moderní doby.

38 centimetrů
Přesně tolik měří nejužší ulička v Pekingu chu-tchung Čchien-š´. Dalším extrémem je ulička I-čch´ Ta-ťie, která z jednoho konce na druhý měří „celých“ 9 metrů.

FOTO: ESO travel

Při procházkách narazíte na mnohakilometrové hradby táhnoucí se po obvodu, prohlédnete si tři do sebe vzájemně a pravoúhle zapadající „samostatná“ města tvořící Peking, Věž bubnů, Oltář Slunce nebo vsednete do rikši a necháte se povozit celým městem po trase nazvané Chu-tchung tour. Pro Peking jsou rikši charakteristické, jsou to bezmotorové prostředky, jejichž hlavním „tahounem“ je člověk.

Díky nim si můžete ze sedátka dvoukolového vozíku s klidem prohlédnout město, přes které vás proveze „ zaplacený „řidič“. Dříve byla tato služba velice rozšířená a dokonce byly pořádány soutěže o „nejlepšího přepravce“. Bohužel v moderní době pro rikši již není tolik místa, proto služba upadá a je spíše určená pro turisty nebo Číňany, kteří tímto způsobem vzpomínají na staré časy.

Čínské vynálezy
Litina, papír, knihtisk, hodiny, hnací řemeny, převody, kliky, třmeny, střelný prach, kompas s magnetickou střelkou – to vše jsou vynálezy velké Číny, o kterých se dnes přímo nemluví, ale které způsobily revoluci v myšlení a v průmyslu.

Poklady Zakázaného města

Za zmínku také rozhodně stojí Zakázané město. To bylo po 500 let sídlem panovníků dynastie Ming a Čching a stalo se z něj největší kulturní muzeum Číny. V minulosti bylo veřejnosti nepřístupné, ale dnes se tu můžete obdivovat palácům, pavilonům, nádvořím nebo nádherným zahradám. Sídlo bylo vybudováno tak, aby počet místností dosáhl šťastného čísla 9999, které bylo magickým symbolem nebes.

Nákupní tepna

Východně od Zakázaného města se od severu na jih táhne ulice Wangfujing (Wang-fu-ťing), ve které naleznete butiky, pasáže, obchody s uměleckým a spotřebním zbožím, galerie nebo klasické staré obchodní domy a nákupní střediska. Tady si můžete nakoupit dle libosti a nemusíte ani procházet rozlehlým městem. Stačí se pouze rozhlédnout, vybrat, zaplatit a odejít.

Při prohlídce města budete míjet jedny z nejkrásnějších skvostů čínské architektury – Poslední bránu, Bránu nejvyšší harmonie nebo zavítáte do slavných síní taoismu (Síň nejvyšší harmonie, Síň dokonalé harmonie). K jedněm z nejcennějších památek severní části města se řadí Muzeum hodin, Císařská klenotnice nebo nádherný reliéf – Stěna devíti draků. Po návštěvě těchto kulturně a duchovně velmi bohatých míst se možná zatoužíte vydat do přírody. Pak je vhodným místem k navštívení Letní Palác.

Pouze sluhové
Mužští sluhové mohli být v Číně pouze eunuchové. Císařové tak chránili své konkubíny po 2000 let a na dvoře dynastie Ming jich bylo na 20 000. V roce 1911 ještě žilo v Zakázaném městě na 1000 eunuchů.

Letní sídlo císařů

Turisté nazývají toto nádherné místo Letním palácem. Krásy zčásti přírodní a zčásti uměle vytvořené vytvářejí na území o rozloze 280 ha směs bohatství a přepychu v podobě paláců, pavilonů a síní, které můžete navštívit a prohlédnout si je. Velkým lákadlem je ale bezesporu jezero Kchun-ming, které vás doslova očaruje a zanechá ve vás hluboké vzpomínky na toto místo.

Prostředky spotřebované na stavbu paláce byly nezměrné. Proto byla i tehdejší císařovna Cch´si odsuzována, ale právě díky ní a jejímu odporu k armádě (pro kterou měly být finanční zdroje použity) se dnes můžete obdivovat stavbám jako je např. poschoďová Mramorová loď kotvící na břehu jezera. Bohužel je vstup na palubu zakázán, proto si ji můžete prohlédnout pouze zvenčí.

Nenechte si ujít
Odpočinek v parku Pej-chaj Pro chvíle pohody a odpočinku můžete navštívit nejoblíbenější park v Číně – Pej-chaj, ve kterém naleznete Most věčného klidu. Přes most se dostanete na umělý ostrůvek ležící na jezeře, kde najdete krytou galerii, která vám opět nabídne něco z čínské historie. O kousek dál můžete navštívit tibetskou pagodu nebo si půjčit lodičku a projet se po nádherném jezeře.
Na náměstí Tchien-an-men Největší náměstí na světě má rozlohu 40 hektarů a leží v samotném srdci Pekingu. Obrovské prostranství samo o sobě bere dech, i když tu najdete prvky nevkusné komunistické architektury. Tchien-an-men je přeplněno památkami. Najdete tu slavné Mauzoleum Mao Ce-Tunga, v jehož útrobách leží jeho nabalzamované tělo, Památník národních hrdinů, divadla, muzea nebo nádherné brány, jejichž nádherná výzdoba upoutá vaši pozornost.
K Velké čínské zdi Stavba viditelná i z vesmíru – to již stojí za navštívení jednoho z divů světa, který svého času bránil Čínu před útoku barbarů. Velká čínská zeď leží 60 km od Pekingu a rozhodně ji nemůžete na své cestě minout. Poblíž se nachází i dvě přístupné hrobky dynastie Ming, do kterých můžete nahlédnou a setkat se tak „tváří v tvář“ s dávnými císaři.
Tisíc síní lámaistického chrámu Palác věčného klidu nebo také Lámaistický chrám je nejznámějším chrámem v Pekingu postavený v 17. století. Při jeho prozkoumávání tu naleznete komplex dřevěných budov s téměř 1000 síní. Jeho pět síní ztělesňuje slohovou směsici chanských, mongolských a tibetských prvků, které si tu můžete zblízka prohlédnout.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Číny

Cestovní Kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Čína:

Za 12 dní navštívíte největší skvosty čínské kultury – Velkou čínskou zeď, slavnou terakotovou armádu nebo město budoucnosti Šanghaj.

Z romantického města Suzhou se vydáte po dlouhé řece, která vás provede po rýžových terasách, navštívíte Guilinu a zažijete nádherné scenérie mezi Třemi soutěskami.

Poznejte během 17 dní úplně jinou, divočejší Čínu. Zavítáte do osady horských kmeny, největšího tibetského kláštera nebo se vydáte do kamenného lesa.

Čtěte dále

V pokračování seriálu si představíme další skvostné perly Číny. Přečtete si o Chrámu nebes, kde se konaly modlitby k bohům a také o starodávném městě Xi´an. Na závěr se potom podíváme do moderní Šanghaje. Článek si v rubrice Exotika můžete přečíst zde.

Související témata:

Související články

Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině

Kanada je svojí rozlohou a rozmanitostí naprostým unikátem. Při pohledu na mapu byste viděli, že její jižní konec spočívá na stejné zeměpisné šířce jako Řím,...

Objevte poklady Francouzské Polynésie

Francouzskou Polynésii tvoří pět souostroví a celkem 118 ostrovů. Je to místo přitahující svou nádherou turisty z celého světa. Bílé písčité pláže, blankytné...

Vydejte se do srdce Jihoafrické republiky

Jihoafrická republika je rájem turistů, kteří odmítají cestovat do všech koutů světa, aby poznali jeho krásy. Svět na dlani nebo Svět v jedné zemi, tak by se...

Výběr článků

Načítám