Hlavní obsah

Exotické destinace, kde se natáčely filmové hity

Právo, Jiří Houdek

I ten, kdo v Tunisku nebo na Maltě nikdy nebyl, přece tato místa zná. Stačí mu totiž chodit do kina. Filmaři z mnoha zemí zde natáčeli řadu trháků!

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sidi Bou Said

Článek

Nezkrotná Angelika (městečko Sidi Bou Said)

Je pozdní odpoledne. Míjíme zříceniny starodávného a legendárního Kartága a pozvolna stoupáme do skalnatého kopce, jenž se vypíná nad břehy Středozemního moře. Do půvabného modrobílého městečka Sidi Bou Said autem nemůžeme. Vozidlo musejí turisté nechat na parkovišti těsně před bránou a pak strmými uličkami mezi bíle omítnutými domky šlapou vzhůru, skoro až k nebi.

Domy jsou kaskádovitě rozloženy na prudkém svahu, na němž rostou mimózy, cypřiše a eukalypty a je odtud i nádherný výhled na Tuniský záliv. Pár kroků a jste v srdci tohoto velice prestižního satelitu města Tunis.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sidi Bou Said

Uprostřed Sidi Bou Said nemůžete minout malé náměstíčko, kterému vévodí proslulá kavárna Café des Nattes. A když se zde rozhlédnete, budete mít pocit, že jste tu už někdy museli být. Dojem je správný - natáčela se tu jedna z důležitých scén filmu Nezkrotná Angelika. Právě zde, před Café des Nattes, si snadno připomenete epizodu, v níž byla Angelika prodávána na trhu otroků…

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sidi Bou Said

Mimochodem, kavárna Café des Nattes byla (a je dodnes) neobyčejně slavná i bez Angeliky. Lze ji přirovnat k proslulosti známé Slavie v Praze. I zde se od poloviny 60. let minulého století rádi scházeli intelektuálové a básníci, polehávali tu na rohožích, popíjeli mátový čaj nebo silnou kávu a diskutovali o umění a politice.

Foto: Profimedia.cz

Na malém náměstí v Sidi Bou Said vznikla jedna ze scén filmu Nezkrotná Angelika, kde hlavní role hráli Michele Merciérová a Robert Hossein.

Život Briana a Ježíš Nazaretský (ribat v Monastiru)

„Hned jak jsme přišli do komplexu ribatu ve městě Monastir, okamžitě mi to tam připadalo všechno fotogenické. Možná že to bylo i tím, že před námi tam natáčel Franco Zeffirelli svého Ježíše Nazaretského a zůstaly tam ještě po nich dekorace,“ prohlásil kdysi s humorem Terry Jones, jenž právě v monastirském ribatu režíroval film Život Briana, skvělou parodii na filmové verze o životě Ježíše.

Pro skupinu Monty Python je Život Briana asi tím nejlepším filmem, a nejspíš i tím nejlevnějším, protože většina scén vznikla v už zmíněném ribatu, v cizích dekoracích, popřípadě někde v okolí, ve vyprahlé krajině kolem.

To daleko vážněji je natočen výpravný několikadílný film italského režiséra Franca Zeffirelliho Ježíš Nazaretský, který se před montypythonovskou komedií natáčel v této pevnosti. Budete-li někdy na dovolené poblíž Monastiru (právě v této oblasti je totiž v Tunisku celá řada populárních hotelových resortů), určitě si prohlídku zdejší pevnosti - tzv. ribat - nenechte ujít. Postavena byla v 8. století po Kristu a je prokazatelně nejstarší dochovanou stavbou tohoto typu v celé Africe.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V pozadí pevnost v Monastiru

Přestože ho filmaři vydávají za starověký Jeruzalém, bývaly ribaty opevněnými kláštery, kterých v 8. století vzniklo podél tuniského pobřeží hned několik. Chránily zdejší obyvatelstvo před útoky z moře, a to jak před piráty, tak před vojsky cizích dobyvatelů. Posádky ribatů tvořili jen mniši, kteří byli vycvičeni k boji.

Foto: Profimedia.cz

Britská komedie Život Briana byla z velké části natočena v pevnosti stojící uprostřed města Monastir.

Hvězdné války (saharská poušť nedaleko Tozeuru)

Určitě si na ty filmové epizody vzpomenete. V úplně prvním snímku ze slavné série Hvězdné války hledá odvážný pilot Han Solo (nezapomenutelný Harrison Ford) parťáky, kteří by ho doprovázeli na nebezpečné misi. Sedí v mezigalaktickém baru, kde se to jen hemží různými podivnými existencemi a zrůdami z celého vesmíru…

Jak tento bizarní bar, tak veškeré okolí podivné přestupní kosmické stanice, stejně jako scény odehrávající se na planetě Tatooin, to všechno se natáčelo na tuniském území. V saharské poušti, nedaleko bývalé oázy s názvem Tozeur. Kulisy zde dodnes zůstaly skoro netknuté, takže můžete doslova vstoupit do Hvězdných válek.

Dostanete se sem snadno. Z Tozeuru je to autem po prašné pouštní cestě asi čtyřicet minut. Vezměte si ale raději místního průvodce, vydat se v úplném osamění do hloubky Sahary je sice romantické, nicméně pro Evropana by to nemuselo být naprosto bezpečné. Vodu si s sebou do pouště raději vezměte. Nicméně - pokud ji náhodou nepřibalíte, nic se neděje. Přímo na místě, hned u vstupu do tohoto areálu filmových kulis, najdete prodejce, kteří vám z přenosné chladicí tašky balenou lahev s minerálkou rádi prodají. I když - s patřičným „pouštním příplatkem“.

Foto: Profimedia.cz

Harrison Ford při natáčení Hvězdných válek

Původně se měla planeta Tatooin natáčet v džungli na Filipínách. Když se ale režisér George Lucas dozvěděl, jaká možná nebezpečí by na štáb mezi divokým porostem a liánami číhala, raději přepsal scénář a Tatooin se rázem stala vyprahlou pouštní planetou.

Francouzská spojka II (město Bizerta)

Pamatujete se na honičku, v níž Gene Hackman a Bernard Fresson utíkají za zlosyny po přístavním nábřeží? Tyto záběry se nenatáčely v Marseille, jak by se mohlo z tohoto legendárního amerického krimifilmu zdát, nýbrž na severu Tuniska, v historickém centru města Bizerta, v tzv. Starém přístavu. Je to půvabný, dvou- a třípatrovými domy obklopený malý mořský záliv, který se zakusuje do části města.

Bizerta není nijak velké město, proto pocit, že tu každý každého zná, je blízko k pravdě. Popíjí se káva, pár mužů sedí na molu a hraje šachy, v klidných vodách dávného přístavu rybáři opravují sítě nebo jen tak klábosí. Filmaře sem přilákala právě podobnost tohoto dnes arabského, dříve římského města s jižní Francií, s Marseille, s Provence. Možná právě tady si uvědomíte, že už jste sice na jiném kontinentu, nicméně evropská kultura i historie sem pořád ještě výrazně zasahuje.

Foto: Profimedia.cz

Gene Hackman při natáčení filmu Francouzská spojka II.

Gene Hackman dodnes rád vzpomíná na ony necelé tři týdny, kdy s Bernardem Fressonem tuhle scénu v Bizertě natáčeli. „Dali jsme si s Bernardem závazek, že každý večer navštívíme v Bizertě jinou kavárnu. A dodrželi jsme ho! Bernard si tam navíc vytvořil ještě spoustu přátel. V Tunisku je hodně lidí bilingvních, umí stejně dobře arabsky jako francouzsky,“ říká o natáčení Francouzské spojky II hollywoodská hvězda, představitel detektiva Jimmyho „Popeye“ Doylea.

Ostrov hrdlořezů (Malta)

Americký režisér finského původu Renny Harlin se rozhodl natočit velkou většinu exteriérových scén dobrodružného snímku Ostrov hrdlořezů na malém kamenitém ostrově uprostřed Středozemního moře - na Maltě.

Ve filmu se tak objeví v několika scénách půvabný a neobyčejně krásný přístav Marsaxlokk a také jedna z několika málo písečných pláží na tomto ostrově. Protože se natáčelo v letní sezóně, dělo se tak ke značné nevoli turistů, kteří se na tuto pláž chystali zajet. Když zjistili, že filmaři malý kousek písku obsadili s celou svojí technikou, nevrle se šli koupat na skalnaté pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z natáčení vidíme (zleva) herečku Geenu Davisovou, jejího kolegu Matthewa Modinea a režiséra filmu Rennyho Harlina.

Někteří muži však na chvilku rádi zůstali opodál a s obdivem pozorovali krásnou představitelku hlavní role Geenu Davis, jak se šavlí v ruce bojuje s filmovými soupeři coby půvabná kapitánka Morgan Adamsová. „Malta je výjimečně fotogenický prostor,“ řekl kdysi Renny Harlin. „Za dobu natáčení, která se pravda trochu protáhla oproti harmonogramu, jsem si Maltu velice zamiloval.“

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Qbajjar připomíná kamenný hrad.

Troja (Mexiko - Maroko - Malta)

Velkofilm Troja s Bradem Pittem se natáčel v roce 2003 na třech od sebe vzdálených lokalitách - na Maltě, v Maroku a nakonec v Mexiku.

Troja se měla natáčet v reálném prostředí, na skutečném místě, kde podle archeologů kdysi stálo legendární město. Filmařům se však ozvala turecká vláda, která jim nabídla natáčení v Canakkale a okolí. Autoři filmu se tam vypravili, ale lokace se jim nezamlouvala. Nicméně pro tento snímek speciálně vyrobený Trojský kůň byl po natáčení věnován Turecku a dnes je vystaven právě v Canakkale.

Během natáčení v Mexiku se musel štáb vyrovnat se dvěma hurikány, které jim hodně poničily dekorace. Mexická lokalita přinesla s sebou i nejedno úskalí. Na začátku filmu se totiž na mžik objeví lamy. Ty jsou ale původem z Jižní Ameriky a v Evropě byly neznámé až do 16. století.

Značný problém byl i s komparzem. V detailních záběrech měli být podle scénáře vidět urostlí muži, ale takový dav bylo nemožné v Mexiku sehnat. Mexičané jsou malého vzrůstu. Proto byly do Mexika dopraveny tři stovky komparzistů z Bulharska. Jenže ti si nepadli do oka s místními kaskadéry, a když se Bulhaři dozvěděli, že mají menší plat, vyhlásili stávku.

Stavba trojských hradeb a hlavní městské brány trvala čtyři měsíce a probíhala pod přísným dohledem ochránců přírody, protože v těchto místech kladou do písku svá vejce želvy a rostou zde vzácné druhy kaktusů. Dva biologové byli během filmování na pobřeží Mexika zaměstnáni jen tím, aby speciálně chránili nakladená vajíčka vzácných živočichů.

Reklama

Související články

Za Angelikou do tuniského Sidi Bou Said

Malebné modrobílé městečko trochu připomíná řecký ostrov Santorini. Pokud se rozhlédnete pozorněji, možná zjistíte, že jste tuniský Sidi Bou Said už někde...

Sahara - místo s magickou přitažlivostí

Sahara. Získá si vás ohromující rozlohou, divokými kontrasty, strmostí dun, nečekanou zelení oáz a hlavně – magickým kouzlem, záhadnou, nevysvětlitelnou...

Výběr článků

Načítám