Hlavní obsah

Dvě ženy chtěly nastoupit do letadla s kufrem plným živých zvířat

Na letišti v Bangkoku zatkli v tomto týdnu dvě Indky, které byly přistiženy při pašování živých zvířat v kufrech. V zavazadlech ukrývaly přes stovku vzácných živočichů, včetně hadů, chameleonů či pásovců. Ženy chtěly z Thajska odcestovat do indického města Čennai, kde měly zřejmě v plánu zvířata prodat na černém trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy v kufrech ukrývaly dva dikobrazy, dva pásovce, 35 želv, 50 ještěrů a 20 hadů, uvádí server Independent. Ukrytá zvířata odhalili zaměstnanci na bezpečnostní kontrole. Cestující byly identifikovány jako 38letá Nithya Rajová a 24letá Zakia Sulthana Ebrahimová.

„Obchod se zvířaty je obvykle odhalen na thajsko-myanmarských hranicích či vnitrostátních letištích,” uvedl Sathon Konggoen, šéf pro inspekci divokých zvířat. Potvrdil, že pašeračky byly převezeny do Čennai. V Indii je trestem za pašování zvířat až pětileté vězení, pokuta či obojí, uvádí server Legal Service India.

„K podobným případům došlo už mnohokrát, zvířata mají v Indii velkou cenu,” doplnil. Sbírka takových vzácných živočichů může pašerákům na černém trhu vynést až 200 tisíc bahtů, přes 133 tisíc korun.

Dva leguáni v kufru zahynuli, ostatní zvířata byla dehydratovaná. Thajský úřad pro ochranu národních parků, divoké přírody a rostliny uvedl, že byla převezena do specializovaného zařízení na rekonvalescenci. Poté je čeká přesun do chovných stanic.

Pašování je problém

Podle serveru CNN je pašování zvířat přes bangkocké letiště Suvarnabhumi do Indie dlouhodobým problémem. V roce 2019 byl na letišti v Čennai zadržen muž, který z Thajska propašoval měsíční mládě leoparda.

Na 18 indických letištích bylo podle agentury Traffic mezi léty 2011 a 2022 odhaleno na 70 tisíc exotických divokých zvířat, někdy jen jejich části a podobně. Nejvíce jich prošlo právě přes letiště v Čennai, ale také přes Bombaj či Nové Dillí.

Na co myslet před dovolenou? Zkontrolujte pas, do kufru žádnou elektroniku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám