Hlavní obsah

Na co myslet před dovolenou? Zkontrolujte pas, do kufru žádnou elektroniku

Začíná doba letních dovolených a spousta lidí zamíří do zahraničí. Proto je potřeba myslet na několik věcí. Zkontrolujte si platnost dokladů, ať už občanského průkazu či pasu. Pokud budete navíc cestovat letecky, připomeňte si, co patří a nepatří do kufru a příručního zavazadla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jestli budete trávit dovolenou v Evropě, postačí vám pro vstup do cizí země ve většině případů občanský průkaz. Pokud tedy pojedete do Itálie, Řecka, Španělska či Chorvatska, cestovní pas nemusíte řešit. V případě, že se chystáte třeba do Tuniska, Egypta či někam do exotiky, musíte cestovat na pas.

„Všem, kteří se chystají na cesty, připomínáme, aby nezapomněli zkontrolovat platnost cestovního dokladu, jak tedy pasu, tak občanského průkazu. Zejména lhůty na vydání nového dokladu mohou odlet nebo odjezd zkomplikovat a platný cestovní doklad musí mít i ti nejmenší,“ připomíná mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Námořnická pověra proměnila významný přístav v umělecké dílo

Cestování

Dodává, že na dovolenou by lidé neměli vyrazit ani bez kvalitního cestovního pojištění, včetně připojištění na covid-19 či na storno zájezdu, a to pro případ nějaké náhlé změny.

U kontroly vyndat vše z kapes

Svá pravidla má také cestování letadlem a pohyb na samotném letišti. Důležité je vědět, co patří a nepatří do odbaveného zavazadla, které půjde do nákladového prostoru, a co do příručního zavazadla, které si s sebou vezmete na palubu.

Do odbaveného kufru nepatří velká elektronika či náhradní baterie, včetně powerbank a elektronických cigaret — ty je nutné vzít v příručním zavazadle. Do něj zase naopak nepatří tekutiny nad 100 mililitrů: kosmetika, různé aerosoly či gely, krémy, pasty, ale i některé typy jídel jako jsou medy, džemy a podobně.

Zájem o letní dovolené je enormní. Nabídka last minute bude omezená

Cestování

„Základem je všechny tekutiny o maximálním objemu 100 mililitrů umístit do průhledného, opakovaně uzavíratelného plastového sáčku, který může mít objem maximálně jeden litr a je povolen pouze jeden na osobu,“ vysvětluje mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. „Pokud si průhledný sáček na tekutiny zapomenete, dostanete jej i přímo na bezpečnostní kontrole,“ dodala mluvčí.

Do příručního zavazadla kromě tekutin nad 100 mililitrů nepatří ani nebezpečné předměty, jako jsou nože, nůžky či hořlaviny. Tedy i repelenty či pepřové spreje.

PŘIPOMEŇTE SI PRAVIDLA V NAŠÍ REPORTÁŽI

Bezpečnostní kontrola na letištiVideo: Novinky

U bezpečnostní kontroly je třeba sundat veškeré svrchní oděvy, pokrývky hlavy, pásek i hodinky. „Z kapes oděvu, který máte na sobě, odložte veškeré kovové i nekovové předměty,“ radí Divíšková. Týká se to samozřejmě i telefonů, mincí, klíčů a podobně.

K samostatné kontrole a do bedýnky zvlášť předkládejte notebooky, rozměrná elektronická zařízení, včetně powerbank. Vyndat musíte také zmíněné tekutiny v průhledném sáčku — v batohu či kufříku nesmí zůstat žádná kosmetika a podobně. „Tyto předměty ničím nepřikrývejte,“ dodává Divíšková.

Přestože přes bezpečnostní kontrolu nelze přenášet pití, můžete si vzít prázdnou lahev. V terminálech letišť obvykle bývají pítka, kde si lze vodu napustit.

Odbavit se lze i online

Pokud cestujete jen s příručním zavazadlem, nemusíte většinou ztrácet čas při čekání na odbavení. Řada společností ho nabízí online, po úspěšném dokončení vám aplikace automaticky přidělí letenku s QR kódem. Můžete se tak po příjezdu na letiště rovnou vydat k bezpečnostní kontrole.

Online check-in je vám víceméně k ničemu, pokud si potřebujete odbavit velký kufr. V takovém případě musíte k přepážce. Myslete na dostatečnou časovou rezervu, obzvlášť v sezoně mohou být na letištích dlouhé fronty.

„Vzhledem k tomu, že se bude letos v létě cestovat do řady zemí opět bez omezení, očekává se větší provoz i na letištích. Proto doporučujeme jezdit na letiště u evropských destinací přibližně 2,5 hodiny před odletem, u dálkových letů pak být na místě tři hodiny předem,“ doplnila Pavlíková.

Aerolinky do letadel umístí palandy. Pro cestující z economy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám