Hlavní obsah

Dva studenti vyrazili na cestu kolem světa ve staré škodovce

– OLOMOUC
Právo, Vlasta Hradilová

Dva studenti, bratranci - třiadvacetiletý Michal Vičar z Olomouce a o tři roky starší Martin Beťko ze slovenského Ružomberoku, vyrazili v pondělí z Horního náměstí v centru Olomouce na ojedinělou expedici. S vozidlem Škoda 1000 MB chtějí objet svět.

Foto: Galgonek Vladislav, ČTK

Studenti Michal Vičar (vpravo) a Martin Beťko se vydali 1. září z Olomouce na cestu kolem světa.

Článek

Trasa jejich cesty napříč kontinenty měří přes 28 tisíc kilometrů. Postupně projedou mj. Litvu, Rusko, Jižní Koreu, USA, Mexiko, Guatemalu, Honduras, Nikaraguu, Kostariku, Panamu, Kolumbii, Venezuelu, Brazílii, Surinam, Portugalsko, Španělsko, Francii a Německo.

Příprava rozsáhlého projektu se přitom neobešla bez komplikací. „Asi nejžhavějším problémem byla pro nás Čína. Cena 4 500 amerických dolarů za vyřízení povolení ke vjezdu vlastním automobilem byla pro nás prostě nepřijatelná, proto jsme museli hledat jiné alternativy,“ uvedl Beťko.

Jedním ze sponzorů jejich cesty se stal přerovský pivovar Zubr. „Chceme podpořit mladé lidi na cestě k jejich cíli a věříme, že se naše pivo Zubr Free stane tím nejlepším možným palivem pro tuto smělou expedici,“ řekl novinářům Petr Hermély z pivovaru Zubr.

Odstranili zadní sedačky a zvedla se konstrukce

Škoda 1000 MB z roku 1969 prošla před cestou kompletní generálkou. Postaral se o ni Martin Pavliš z Hradce Králové. Automobil má upravené tlumiče, vyztužený podvozek, jiné nasávání vzduchu a nové elektrorozvody.

„Úplně jsme odstranili zadní sedačky a zvedla se konstrukce, aby bylo auto v terénu odolnější a současně bezpečnější. Větší výdrž bude mít určitě i nová baterie, používaná v závodních vozech a důležitá je také výměna dynama za alternátor,“ vyjmenovává úpravy na vozidle Beťko.

Nicméně srdce a mozek škodovky, tzn. motor a převodovka, zůstaly původní, což znamená, že na cestu se vydal skutečně vůz, který byl v 60. letech minulého století skvostem českých silnic.

Mají v plánu ujet 35 000 kilometrů a na cestách strávit 5 měsíců. foto: ČTK/Galgonek Vladislav

Martin Pavliš není jen technickým otcem zbrusu nové staré škodovky, ale dal jí i jméno. „Začal autu říkat Julinka podle embéčka, kterým jezdil už jeho děda. A my u toho jména rádi zůstali,“ poznamenal Vičar.

Oba mladíci mají za sebou již cestovatelské zkušenosti. Beťko již absolvoval mj. cesta napříč Aljaškou, Vičar zase projel deset tisíc kilometrů po trase Minneapolis/Seattle/Los Angeles/Las Vegas/Denver/Minneapolis v USA.

Svou cestu kolem světa s autem, které může jet maximální rychlostí 125 kilometrů za hodinu, chtějí mladí cestovatelé skončit příští rok v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám