Hlavní obsah

Dubaj se pyšní novým rekordním lákadlem. Je to zázrak stavitelství, tvrdí tvůrci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Futuristická Dubaj přidává další zajímavost do svého již tak bohatého portfolia. Návštěvníkům se otevřel nejdelší „zavěšený“ infinity bazén v celých Spojených arabských emirátech, skutečnou zajímavostí ovšem je, že se nachází v budově, která drží nový světový rekord. Jde totiž o nejdelší konstrukci ve tvaru nosníku, což znamená, že má podporu jen z jediné strany.

Foto: Profimedia.cz

Turisté se v Dubaji mohou zchladit v novém bazénu (ilustrační foto).

Článek

Tento typ konstrukce se v angličtině označuje slovem cantilever, které se do češtiny překládá právě jako nosník či konzole. Při pohledu na dvojici mrakodrapů One Za’abeel je představa hned jasnější. Zhruba pod polovinou výškových budov se totiž nachází jakýsi horizontální spojovník, který však končí vizuálně kdesi v prázdnu a z jedné strany nemá podpěru.

Tato část mrakodrapu se jmenuje The Link, nachází se asi 67 metrů nad městem a měří celkem 230 metrů, což z ní dělá nejdelší konstrukci svého druhu na světě. Píše o tom server CNN. A právě v této části se nachází nejdelší „zavěšený“ infinity bazén. Pod ním jsou už jen dubajské ulice.

„Tento ohromný prosklený koridor vznášející se ve vzduchu je zázrakem stavitelství,“ uvedl Fadi Džabri, šéf architektonické společnosti Nikken Sekkei Dubai, která za budovou stojí. Doplnil, že nejde však jen o potěchu pro oči.

Jelikož je dvojice mrakodrapů oddělená silnicí, nebylo možné plánovat výstavbu v přízemí. Prostory se proto musely přesunout výše do oblak, kde se obě výškové budovy propojily oním nosníkem.

Plavání mezi mraky

„Vzhledem k absenci pláže bude hřištěm pro hosty celý The Link,“ uvedl Badr Benryane, který v místním hotelovém komplexu zodpovídá za jídlo a nápoje. „Inspirací nám byly pulzující ulice velkoměst z celého světa. Je to futuristický bulvár, a když se vydáte doprostřed The Link, můžete si užít úplně nový zážitek při večeři.“

Samotný bazén, nejdelší v celých Emirátech, měří 120 metrů. Benryane tvrdí, že jde o zlatý hřeb celého komplexu. „Plavete si mezi mraky a koukáte dolů na město. Je to nádherné,“ míní.

Dubaj, která se už třetí rok po sobě stala nejlepší turistickou destinací v cenách portálu TripAdvisor, je rekordy proslulá. I těmi, které souvisejí právě s bazény. Například Aura Skypool je tím nejvyšším panoramatickým bazénem, pak je tu také nejvýše položený bazén v budově, jenž se nachází v hotelu Address Beach Resort.

Chůze je pasé. V dubajském nákupním centru mají mezi značkami zvučných jmen jezdit elektromobily

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám