Hlavní obsah

Dovolenou amerického prezidenta provázejí zvídaví turisté i tematické suvenýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci ostrova Martha’s Vineyard sem aktuálně přijíždějí v naději, že se jim podaří alespoň na chvíli zahlédnout amerického prezidenta Baracka Obamu, který zde tráví dovolenou. Nic takového se ale nejspíš nestane, protože Obamova návštěva je čistě soukromá. V každém případě tematické suvenýry s motivem jeho dovolené jdou podle agentury Reuters velmi rychle na odbyt.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Martha's Vineyard je luxusní dovolenkovou destinací.

Článek

„Všichni tu čekáme, ale nic se neděje,” uvedla čtyřiadvacetiletá pokladní Ena Pejkovicová z městečka Vineyard Haven. I když americký prezident na ostrově pobývá dlouhé dva týdny, málokdo z místních obyvatel má šanci se s ním potkat. Obama zde tráví dovolenou již počtvrté a vždy se snaží vyhýbat velké pozornosti. Navštěvuje často jen místní golfový klub, občas zajde na večeři do některého z lepších podniků a večer se objeví na jazzovém koncertě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama si na dovolené zahrál golf a zajezdil si na koleVideo: Reuters

I na ostrově Martha’s Vineyard však prezidenta dostihly pracovní povinnosti. Již během prvního týdne dovolené médiím poskytl vyjádření například k americkým leteckým útokům v Iráku či k nepokojům v americkém Fergusonu. Poté dokonce kvůli konzultacím se svými poradci odjel na pár dní do Washingtonu. Ve čtvrtek se pak z ostrova vyjádřil k zabití amerického novináře Jamese Foleyho.

Řada místních Obamovu přítomnost nijak zvlášť neprožívá. „Ostrov si na to už zvykl,” říká čtyřiašedesátiletý Douglas Nash, který sem jezdí každé léto už 35 let a prezidenta nikdy neviděl. Jiní zase zdůrazňují, že prezident má právo na soukromí. „Mají dovolenou. Tak ať si to užijí,” myslí si Russell Fritz, který na ostrov jezdí rovněž dlouhá léta.

Foto: Profimedia.cz

Na Martha's Vineyardu lze utéct z turisticky frekventovaných míst do klidné přírody.

I když je velmi nepravděpodobné, že by se Obama objevil kdekoli na veřejnosti, cokoli s ním spojené představuje výdělečný podnik. V podniku Sharky’s Cantina jsou například hitem ananasové koktejly nazvané Obamaritas.

Více o ostrově Martha's Vineyard

Spadá pod stát Massachusetts.

Někdy se ostrovu říká zkráceně The Vineyard.

Se svojí rozlohou okolo 260 kilometrů čtverečních je 58. největším ostrovem USA.

Každé léto sem zavítají desítky tisíc pravidelných či nových rekreantů.

Krásy Martha's Vineyardu turisté poznávají pěšky i na kolech.

Pohodlnou dopravu na ostrov zajišťuje místní letiště Martha's Vineyard Airport.

A v nedalekém obchodě se zase nejlépe prodává tričko s nápisem „Trávil jsem léto s prezidentem Obamou”, které přijde na necelých 17 dolarů (360 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám