Hlavní obsah

Na Sychrově budou korunovační klenoty

Aspoň jednou za život by je prý měl spatřit každý Čech. Originál českých korunovačních klenotů je ale vystavován jen vzácně. Návštěvníci zámku Sychrov na Liberecku teď ovšem budou mít výjimečnou příležitost vidět alespoň dokonalou repliku klenotů, tedy svatováclavské koruny a královského jablka a žezla.

Foto: Michael Polák , Právo

Turnovský zlatník a šperkař Jiří Urban s replikou císařské korunovační koruny Napoleona Bonaparta.

Článek

Už v první červnový den totiž začne na zámku atraktivní putovní výstava České korunovační klenoty na dosah, potrvá až do konce července.

„Rozhodli jsme se připravit výstavu, která návštěvníkům umožní unikátní poklad do detailu poznat a zároveň si i bez jakéhokoliv rušení prohlédnout jeho mistrovskou repliku,“ říká Petr Lukas, produkční výstavy, kterou pořádá společnost Putovní výstavy CZ.

Autorem replik svatováclavské koruny je věhlasný turnovský zlatník a šperkař Jiří Urban, který v minulosti vyráběl šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. či kříž pro papeže Jana Pavla II. Za svůj profesní život už stihl vyrobit také sedm replik královských a císařských korun, nejznámější jsou koruny spojené s Karlem IV., Svatou říší římskou a právě českou svatováclavskou.

Seznámí se s osudy vladařů

Na výstavě bude možné spatřit také repliky korunovačního žezla a jablka Karla IV., jejichž originály byly součástí českých korunovačních klenotů do začátku 17. století.

Okouzlující Rabí je jednou z největších hradních zřícenin v Česku

Tipy na výlety

„V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes. Součástí českých korunovačních klenotů jsou od té doby nové renesanční kusy žezla a jablka, které byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského. Na naší výstavě se ta svatováclavská koruna po čtyřech stoletích pomyslně setká s klenoty původní soupravy,“ láká na zajímavou okolnost Petr Lukas.

K vidění podle něj bude i replika korunovačního meče a návštěvníci výstavy se budou moci seznámit také s osudy 22 vladařů na českém trůnu. Představeny budou formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády.

„K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II. nebo oficiální replika Pražského Jezulátka,“ dodal Petr Lukas.

Hradec nad Moravicí: Pohádkový zámek s několika unikáty

Cestování

Výstava bude na Sychrově přístupná v objektu bývalé zámecké konírny na čestném dvoře, vstupné je 120 korun pro dospělé, 90 korun pro seniory a studenty, 80 korun pro školáky a 30 korun pro předškoláky.

Reklama

Výběr článků

Načítám