Hlavní obsah

Dominanta Strážova opět svítí zlatem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotovo. Minimálně na dalších sto let. Sedmatřicet metrů vysoká věž kostela sv. Jiří ve Strážově na Klatovsku se zase blýská na slunci. Ve středu se na ni po opravě vrátila pozlacená makovice i vrcholový kříž.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na věž kostela ve Strážově se ve středu vrátily kříž a pozlacená báň.

Článek

„Je to krásná historická chvíle,“ rozplývá se zdejší kněz Ryszard Potęga. Není sám, zhruba hodinu a půl dlouhou technickou operaci si během dopoledne nenechaly ujít desítky zvědavců. „Místní si kostela váží,“ podotýká starosta Josef Rousek (SNK Strážovska).

Makačka pro čtyři

„Všichni se radujeme, že se ho podařilo opravit. Už zbývají jen drobné dokončovací práce. Druhou zářijovou neděli — to tady máme pouť — by už měl být kostel bez lešení,“ dodává.

Není to ledajaký kostel. Původně gotická stavba přestavěná v barokním stylu je dominantou tohoto pošumavského regionu, a navíc skrývá zajímavou relikvii – kapku krve Jana Pavla II.

Křížová cesta v nejmenším středočeském městě je oázou klidu

Tipy na výlety

S osazením makovice a kříže si mákli čtyři chlapi. Na ochoz lešení u kostelní báně sice tento cenný náklad dopravil vrátek, dál nahoru už ale musela stačit lidská síla.

„Copak makovice, ta je lehká, váží kolem patnácti kilo, ale kříž má přes sto, i se špicí hromosvodu měří 1,5 metru,“ konstatuje Vasil Kuzmjak z firmy, která práce zajišťuje. Vlastní osazení složité není, žádné šrouby, žádné svařování. Makovice se nasune na dřevěnou hrotnici, což je dřevěný trám s dírou, do níž pak zapadne trn kříže.

Obě ozdoby pocházejí z poloviny devatenáctého století. „Kříž musel poopravit kovář, je opískovaný, natřený a pozlacený. Stejně jako makovice — ta byla poškozená výstřely ze vzduchovky a zřejmě do ní také dvakrát udeřil blesk,“ upozorňuje Kuzmjak. „Teď by měla vydržet dalších sto až sto padesát let,“ dodává.

Vzkaz do budoucnosti

Až ji budou znovu opravovat, naleznou uvnitř tubus. A v něm mince, kterými se platilo v roce 2022, dobový zpravodaj i nejrůznější vzkazy. Některé jsou psané dětským písmem. „Představuji si, jak – až za těch sto padesát let schránku otevřou — budou žasnout: ,Jejda, tohle psala moje prapraprababička,‘“ podotýká farář.

Do makovice se vrátí i dokumenty a předměty nalezené při stávající opravě, některé jsou 120 let staré, pozdější pocházejí z roku 1955, tedy z časů předchozí rekonstrukce svatostánku. Ta současná odstartovala v roce 2014.

První etapa stála 3,2 milionu korun, přispělo na ni město, stát i vlastník památky, tedy římskokatolická farnost. Letošní pokračování vyšlo na 2,4 milionu. „Z vnějšku je v podstatě hotovo, teď jsou na řadě interiéry,“ dodal starosta Rousek.

Obnova poutního areálu v Horní Polici pokračuje

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám