Hlavní obsah

Do ruské tajgy za prvním člověkem, který vstoupil do vesmíru

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dřevěném chodníčku přímo do historie. Dobrovolníci v ruském Permském regionu vybudovali stezku, která turisty zavede na místo, kde po pomyslném dobytí vesmíru přistáli slavní kosmonauti Alexej Leonov a Pavel Běljajev. Doposud nebyla oblast dobře přístupná, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisté se můžou podívat na místo legendárního přistání ruských kosmonautůVideo: AP

 
Článek

Dřevěná lávka vede hluboko do lesů Permského regionu, kde Běljajev a Leonov, jenž byl prvním člověk, který kdy vstoupil do otevřeného kosmu, přistáli po společné vesmírné misi. Dobrovolníkům zabralo zhruba dva týdny, než společnými silami stezku postavili.

„Nesetkali jsme se s žádnými komplikacemi. Jen včera bylo hrozné počasí a pršelo, celý základní tábor nám tak trochu odplul,“ řekl jeden z dobrovolníků Vjačeslav Sitkov. Podle něj bude nyní památné místo, ležící asi 27 kilometrů od nejbližší vesnice, lépe přístupné. Divočina doposud turistům příliš neumožňovala, aby mohli místo komfortně probádat.

Když příroda kouzlí. V deltě Volhy kvetou tisíce růžových lotosů

Cestování

„Lidé sem samozřejmě chodí, ale dosud neexistovala žádná přímá cesta. Byly tu příšerné hrboly a hustý travnatý porost,“ konstatuje další z dobrovolnic Anna Ivanovová. „Teď sem bude moci přijít kdokoliv pěšky a osobně si prohlédnout, kde kosmonauti přistáli,“ dodala.

Významné místo pro celý svět

Oblast, kde astronauti přistáli, nebyla pro tento účel původně vyhrazena. Automatický navigační systém lodi se však při klesání porouchal, a tak musel Běljajev stroj odřídit manuálně. Se svým kolegou skončil hluboko v tajze Permského regionu. Kosmonauti pak strávili dvě mrazivé noci uprostřed lesa, než k nim dorazila záchrana. Od té doby je součástí výcvikového programu astronautů kurz přežití v divočině.

„Tohle není jen důležité místo Permského regionu, ale i Ruska a celého světa. Neexistuje totiž mnoho takových míst, kde by kosmonauti přistávali,“ řekl Vladimir Lipnjagov, šéf neziskové organizace, která výstavbu dřevěného chodníčku zorganizovala. „Jde navíc o místo, kam dopadla loď, z níž vstoupil do kosmu vůbec první člověk v historii,“ doplnil.

Podle Lipnjagova by se na historická místa nemělo zapomínat, což zároveň znamená, že by měla být dobře přístupná — proto dobrovolníci lávku koneckonců postavili. „Když jsem sem kdysi dorazil, uvědomil jsem si, že je cesta dost náročná,“ vysvětlil s tím, že i terénní auta měla často co dělat. „Došlo mi, že lidi tohle místo zajímá,” uzavřel.

V Austrálii hledají správce tropického ostrova. Práce ale není pro každého

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám