Hlavní obsah

Do nejlepší restaurace světa to Češi nemají vůbec daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaňská restaurace Geranium je tou vůbec nejlepší na světě. Prestižní titul obdržela v rámci cen World’s 50 Best Restaurants. Na dalších příčkách následují podniky Central v peruánské Limě, Disfrutar v Barceloně či Diverxo v Madridu. Do žebříčku se nedostal žádný český zástupce.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace Geranium je nejlepší na světě. Na snímku šéfkuchař Rasmus Kofoed.

Článek

Restaurace Geranium skončila loni na druhé příčce a letos na nejvyšší pozici vystřídala podnik Noma, který se nachází rovněž v Kodani. Ten se do výběru nedostal vůbec. Na vítězi, který je držitelem maximálního počtu michelinských hvězd, tedy třech, porota ocenila neustálou inovaci a také hvězdnou dvojici šéfkuchaře Rasmuse Kofoeda a sommeliéra Sørena Ledeta, kteří jsou zároveň majiteli.

Podnik Geranium je již několik let známý mimo jiné tím, že nabízí bezmasé menu, sám Kofoed totiž maso nejí. Restaurace proto hostům servíruje pouze lokální plody moře nebo zeleninu z dánských či skandinávských farem. Předností Gerania je také příjemné prostředí, které ilustruje severský cit pro minimalismus.

Češi to do nejlepší restaurace nemají nikterak daleko. Letadlem trvá cesta z Prahy do Kodaně zhruba hodinu. Z letiště lze do centra dojet metrem za zhruba 15 až 20 minut. Geranium se nachází přímo u fotbalového stadionu Parken, jenž je domovem dánského národního týmu.

Evropa dominuje

Na druhé příčce je restaurace Central v Limě, která vzdává hold Peru ve všech jeho formách. Odráží se to nejen na talíři, ale i v interiéru, historii i tradicích. Kuchyni vedou manželé Pía León a Virgillio Martínezovi, podnik je vyhlášený i pečivem, o jehož produkci se stará Karla Bretonecheová.

Praha je mezi desítkou nejlepších měst světa

Cestování

Další místa v žebříčku zaujímají španělské restaurace Disfrutar v Barceloně a Diverxo v Madridu, pátá je Pujol v Mexico City. Šestkou je Asador Etxebarri v baskickém městě Atxondo, sedmá příčka náleží A Casa do Porco v brazilském Sao Paulu. První desítku pak uzavírají Lido 84 v Gardone Riviera v Itálii, Quintonil v Mexico City a Le Calande v Rubano opět v Itálii.

Do výběru se dostaly i další evropské restaurace, například Steirereck ve Vídni, Nobelhart & Schmutzig v Berlíně, Alchemist v Kodani či Septime v Paříži. Svého zástupce má například i Slovinsko, a to v podobě restaurace Hiša Franko v Kobaridu.

Několik zástupců 50 nejlepších restaurací světa je také v Japonsku, další najdete v Bangkoku, Hongkongu či Singapuru.

Dubaj má jako první město na Blízkém východě michelinské restaurace

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám