Hlavní obsah

Do lázní jezdí hlavně domácí hosté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé lázeňských zařízení v západočeském lázeňském trojúhelníku, tedy v  Karlových Varech, Mariánských a Františkových Lázních, si pochvalují poměrně vysoký počet klientů během letních prázdnin. Naprosto v ní převažovali návštěvníci z Česka a pak také z Německa.

Foto: Profimedia.cz

Mlýnská kolonáda v Karlových Varech (ilustrační foto)

Článek

Výhled obsazenosti lázeňských sanatorií a hotelů v prvních týdnech po prázdninách je rovněž dobrý, ale na vzdálenější termíny objednávky pobytů zatím rezervace příliš nepřicházejí.

„Obsazenost byla dobrá, zejména bylo hodně české klientely,“ uvedl ředitel Asociace hotelů a restaurací v Karlových Varech Jan Kronika, podle kterého spoustu návštěvníků přilákal kulturní program, který město nabízelo.

„Léto bylo docela úspěšné,“ potvrdil ředitel společnosti Lázně Františkovy Lázně Josef Ciglianský, podle kterého jsou celková čísla návštěvnosti srovnatelná s rokem 2019. 

Podobná situace je i v Mariánských Lázních. „Od června se nám podařilo nastartovat poslední hotel, který byl uzavřený, hotel Otava, takže teď jedeme na plnou kapacitu,“ uvedl Karel Kalivoda, ředitel společnosti Ensana, která v Mariánských Lázních provozuje v sedmi sanatoriích 921 lázeňských pokojů, což je zhruba třetina ubytovací kapacity ve městě.

Z cizinců hlavně Němci

„Ze zahraniční klientely převažovali Němci, ale také přijelo poměrně hodně hostů z Izraele. Samozřejmě jsme měli i hosty z Nizozemska, Anglie nebo Belgie, ale to byly jen jednotky,“ dodal Kronika. Podle Ciglianského jezdí více Čechů než dříve. „Němců je ale stále o něco méně, když to porovnáme s obdobím před covidem,“ pokračoval ředitel františkolázeňské společnosti. „Zhruba polovinu máme domácí a polovinu německé klientely,“ uvedl Kalivoda za Mariánky s tím, že také jezdí zanedbatelné množství izraelské a arabské klientely.

V kutnohorské kostnici se dokončuje první pyramida

Tipy na výlety

„Bohužel se krátí průměrná doba pobytu, který se nyní pohybuje v Karlových Varech mezi šesti a osmi dny,“ uvedl Kronika. „Je daleko více lidí, oproti minulosti, kteří začali jezdit pouze na víkendy. Dokonce i na léčení sem přijedou lidé pouze třeba na týden,“ krčil rameny ředitel karlovarské asociace. „Pobyty se zkracují, ale my se snažíme stále držet klasických lázeňských pobytů,“ uvedl Ciglianský. „Pohybujeme se na dvanácti dnech průměrné délky pobytu,“ doplnil.

Podle Kalivody se délka pobytu zkracuje i v Mariánských Lázních. „Jsme na necelých šesti nocích, a kolegové dokonce na čtyřech nocích,“ doplnil. Objednávky mají lázně na nejbližší dva měsíce, ale pak jich moc není. „Lidé opravdu objednávají na poslední chvíli, většinou dva týdny předem,“ poznamenal Kronika s tím, že se ale začínají klienti poptávat po vánočních a silvestrovských pobytech.

V Mariánských Lázních se těší, až se od Nového roku stanou klimatickými lázněmi, což přiláká další klientelu. „Rozšíří se indikační seznam o nové indikace, jako jsou například duševní poruchy nebo širší spektrum léčby dýchacích cest,“ uzavřel Kalivoda.

Zámek z Černých baronů chátrá. Přesto je Zelená Hora letos otevřená každý den

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lázně

Reklama

Výběr článků

Načítám