Hlavní obsah

Do Benátek se vracejí turisté. Většinou Italové

Právo, Stáňa Seďová

Vyrazíte-li v příštích týdnech do nejnavštěvovanějšího města v Itálii, už se vám nenaskytne pohled na prázdné ulice. Téměř rok a půl Benátky vypadaly jako město duchů. Nyní už opět pulzují. Změna je však patrná – cizích jazyků tu příliš neuslyšíte. O víkendu Benátky plní hlavně Italové.

Foto: Profimedia.cz

Benátky se opět začínají plnit.

Článek

Od pondělí Itálie akceptuje zelený turistický pas, tedy nejen test. Roušky se stále nosí, i venku. Pro Česko země zezelenala, takže návrat domů je bez jakýchkoli omezení.

Ve všední dny nyní posedíte na zahrádkách vesměs s pár místními. Těch italské úřady počítají okolo 250 tisíc. Zatímco zahraničních turistů sem ročně před pandemií zavítalo více než 25 milionů. O víkendu už narazíte u nejvyhlášenějších památek sem tam i na fronty. Jen v nich stojí Italové, kterým se měsíc po posledním rozvolnění naskytla neopakovatelná příležitost mít toto město pro sebe.

Benátky takřka bez omezení. Do italského města se vracejí turisté

Cestování

Italština zní i od klientely gondol, kde snížili cenu za projížďku z 90 eur na 80, ovšem za třicet minut, místo padesáti. Nicméně dost šílený poplatek za typické benátské radovánky lze usmlouvat alespoň na 60 eur, tedy zhruba 1600 korun.

Najíte se i napijete dle typu podniku levně i draze, ubytování však lze nyní pořídit výrazně levněji. Některé apartmány snížily ceny několikanásobně.

Trvalejší charakter to mít zřejmě nebude, protože se už v těchto dnech vracejí typické neřesti, které roky šponovaly cenové hladiny v Benátkách. Před hranicí historického města, ležícího na více než stovce ostrůvků v laguně, byly o víkendu zaparkované dvě obří turistické lodě, proti kterým Benátčané v minulosti hojně protestovali.

Domů bez testů 
či formulářů

Vrátil se i další nešvar. Kapsáři. Mladé dívky asijského původu, které dokážou nepozorovaně rozepnout dámskou kabelku, mají ale nyní výrazně ztíženější podmínky, pokouší-li se vás okrást v poloprázdných uličkách, kde jste jen vy a ony.

Z italských Benátek po roce odplula první výletní loď

Evropa

Od začátku tohoto týdne se Čechům výrazně ulehčil vstup do země. Italové totiž přistoupili na takzvaný zelený pas. „Je potřeba splnit tři podmínky: certifikát, v digitální či papírové podobě – o provedeném testu, ukončeném očkování či o zotavení se po prodělaném onemocnění –, příjezdový formulář a nahlásit se Italskému zdravotnickému úřadu (ASL),“ uvádí český resort zahraničních věcí.

Příjezdový formulář je na webu MZV, nutnost prokázat se antigenním nebo PCR testem byla rozšířena o certifikát o ukončeném očkování před 14 dny nebo o prodělání covidu-19 v posledních šesti měsících.

Po příjezdu byste se měli ještě nahlásit na místní zdravotní středisko ASL. Nic jiného než jméno není třeba, ale podobně jako je tomu u nás, není jednoduché se tam dovolat a po pár pokusech to může vzdát i váš ubytovatel, ochotný vám s touto povinností pomoci.

Obecně přistupují Benátčané k současným dozvukům pandemie velmi zodpovědně. I když stoupnou teploty, roušky nosí vesměs i venku, při přesunech městskou lodní dopravou jejich způsobné nošení dokonce kontrolují. Všude je k dispozici dezinfekce, a přestože aktuálně už neplatí večerka ani povinná zavíračka, podniky vyprovázejí hosty ve 23 hodin.

Vakcínová turistika vzkvétá. Třeba v Las Vegas

Zahraniční

Z českého pohledu se Itálie přesunula z oranžové barvy do zelené, takže návrat domů je bez omezení. To je velká úleva, protože ještě v pondělí bylo nutné kromě příjezdového formuláře absolvovat i antigenní testy, jejichž cena za osobu se v Benátkách šplhá k padesáti eurům.

Reklama

Výběr článků

Načítám