Hlavní obsah

Vakcínová turistika vzkvétá. Třeba v Las Vegas

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí bohatší obyvatelé Latinské Ameriky se v posledních týdnech vydávají do USA, aby využili místního přebytku covidových vakcín, napsal deník The New York Times (NYT).

Foto: KTNV, AP

Las Vegas

Článek

Vybaveni turistickými vízy vyrazili na jaře za očkováním lidé z Argentiny, Kolumbie i Paraguaye. Josého Aceveda z poslední jmenované země ohromilo, jak snadné bylo nechat se naočkovat v Las Vegas.

„Je to jako sen,“ řekla NYT Florencia Gonzalezová Alzagaová z Buenos Aires, která v dubnu dostala vakcínu na Floridě v Miami.

Ve Vegas otevřeli vakcinační kliniku ve striptýzovém klubu

Koktejl

USA mají tolik vakcín, aby své obyvatele naočkovaly kompletně dvakrát. Ve zhruba polovině amerických států stačí k vakcinaci předložit jakýkoliv identifikační dokument s fotografií, napsal list The Daily Telegraph.

„Šílenství s cestami do USA s cílem nechat se očkovat začalo v březnu,“ řekl José Carlos Brunetti z cestovní kanceláře v paraguayské metropoli Asunción. „Teď sledujeme exponenciální růst v počtu cestujících a letů,“ dodal.

Dokonce i někteří lidé žijící v Evropě zvažují cestu do Spojených států – až tamní úřady zruší omezení v cestování.

„Stále nevěřím tomu, že USA udělaly lepší práci (s očkováním) než Evropa. Tady jsem se svým astmatem stále na čekací listině,“ svěřila se Shandana, Američanka pobývající v Berlíně.

Budoucnost cestování? Všechno na jednom místě

Cestování

Očkovací turistika zachvátila také bohaté lidi v asijských státech a do USA tak za vakcínou míří turisté z Thajska, Vietnamu či Tchaj-wanu.

Indičtí boháči zase létají do Dubaje či do Ruska. Jedna cestovka nabízí 24denní balíček z Dillí do Moskvy a zpět – včetně podání dvou dávek Sputniku V.

Čína kritizovala očkovací sobectví

„Cesty za vakcínami napříč kontinenty znamenají více kontaktů, vyšší pravděpodobnost šíření mutací a přístup jen pro nejužší elity,“ řekl Sean Simons z neziskovky ONE Campaign.

Vyzval země s nadbytkem vakcín, aby je poskytovaly programu Covax, jehož cílem je zpřístupnit očkovací látky i chudým státům.

Americký prezident Joe Biden nedávno ohlásil plán rozeslat do zahraničí 80 milionů dávek vakcín. USA si zatím prakticky veškerý objem výroby nechávaly pro sebe.

Naproti tomu Čína poskytla ostatním zemím přes 350 milionů dávek, připomněl včera ministr zahraničí Wang I. Vyzval bohaté země, aby skoncovaly s politikou „domácí má přednost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám