Hlavní obsah

Darwinova stezka seznamuje návštěvníky s odlišnou tváří Brazílie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1832 se lesy brazilského státu Rio de Janeiro proháněl mladý přírodovědec Charles Darwin. Teď se po jeho stopách vydávají také turisté, kteří chtějí objevit a obdivovat krásy místní přírody. Necválají však na koni, ale jedou na kole. A kromě pestré fauny či flóry se zastavují také na místech, která navštívil slavný britský vědec.

BEZ KOMENTÁŘE: Darwinova stezka nabízí odlišný způsob, jak poznat BrazíliiVideo: AP

 
Článek

Stromové žáby, kolibříci, motýli nebo světlušky. To jsou jen některá ze zvířat, která si kdysi 24letý Charles Darwin poznamenal do svého deníku, když cestoval napříč Brazílií. Po trase, kterou v roce 2008 zmapovala Federální univerzita v Rio de Janeiru, se nyní v rámci skupinových prohlídek mohou vydat turisté, kteří prahnou po aktivním odpočinku a poznání.

Skupinu mladých nadšenců vede Evandro Sathler po dvoukilometrovém úseku mezi horským pásmem Tiririca a městem Maricá. „Můžete si všimnout, že tahle oblast je hodně zelená. To proto, že procházíme pod bujným Atlantickým lesem, který velmi zaujal i Darwina, a tak si o něm dělal zápisky do svého deníku,“ uvedl pro agenturu AP Sathler.

Láká bohatou biodiverzitou

Darwinova cesta do Brazílie inspirovala i knihu, která má letos vyjít. Její autor Luiz Mors Cabral chce s její pomocí zvýšit zájem o vědu a vzdělání. Věří navíc, že Darwinova cesta do Brazílie značně přispěla ke zformování vědcovy teorie o přirozeném výběru. „Tehdy se vypravil na dlouhou cestu na koni z Rio de Janeira přes města Niteroi, Maricá, Cabo Frio, Itaboraí, zastavoval se na usedlostech, kde i spal, a v průběhu své pouti hodně pozoroval,“ tvrdí Cabral.

„Zkoumal tu například světlušky, netopýry, jak na farmách sají koňům krev, nebo ploštěnky pod ztrouchnivělým dřevem lesa Tijuca,“ doplnil autor publikace.

V Brazílii dokončili novou sochu Krista. Je vyšší než Ježíš v Riu

Cestování

Takzvaná Darwinova stezka je na slavného přírodovědce silně napojená. Projekt navíc obstarává řada nadšených dobrovolníků jako třeba bioložka Jaqueline Ribeirová. „Máme tu bohatou biodiverzitu, které si je vědomo jen málo lidí. Využíváme taxidermii jako nástroj pro vzdělávání o životním prostředí, jedno z Darwinových pozorování se zaměřilo například na širokou škálu hmyzích druhů,“ vysvětlila Ribeirová.

Turisté, kteří na stezku vyrazí, však neprojíždějí jen neprostupným lesem. Otevírají se před nimi také údolí a blíže se seznámí také s osobou samotného Darwina a historií celé oblasti, mimo jiné i otroctvím, na které tu mladý přírodovědec narazil a byl jím značně zaskočen. „Byl svědkem krutého chování vůči otrokům, to jím otřáslo. V Anglii bylo otroctví už dávno zrušené,“ uvedl Cabral.

O další desítky kilometrů dál se pak turistům otevřou krásné pláže letoviska Buzios. Na nich samotné skály vyprávějí příběh o rozdělení jihoamerického a afrického kontinentu. A ačkoli Darwin strávil v Brazílii 92 dní, jeho odkaz je tu stále živ i po 200 letech.

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám